Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Σκοτώθηκε σε τροχαίο η υιοθετημένη κόρη του Κεμάλ Ατατούρκ

Η υιοθετημένη κόρη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, σκοτώθηκε σε τροχαίο, δήλωσε ο γιος της χθες Πέμπτη στην τουρκική τηλεόραση. Η Ουλκού Αντατέπε ήταν 79 ετών.

Η Αντατέπε σκοτώθηκε την Τετάρτη όταν ο οδηγός του αυτοκίνητου στο οποίο επέβαινε έχασε τον έλεγχό του σε αυτοκινητόδρομο ο οποίος συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Άγκυρα, έγραψε η εφημερίδα Milliyet.

Ο σύζυγός της και ο οδηγός του αυτοκινήτου τραυματίστηκαν κατά το τροχαίο, το οποίο σημειώθηκε στην βορειοδυτική επαρχία Σακάρια. Ο γιος της Άχμετ Ντογκανσάι επιβεβαίωσε την είδηση στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Στις 29 Οκτωβρίου 1923 ο Ατατούρκ ανακήρυξε την Τουρκική Δημοκρατία κι έγινε ο πρώτος πρόεδρός της. Παρέμεινε πρόεδρος μέχρι τον θάνατό του το 1938.

Ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς τούρκους ήρωας σχεδόν μυθικών διαστάσεων, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, του πιστώνουν τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που προσέδωσαν στη χώρα κοσμικό χαρακτήρα.

Ο Ατατούρκ υιοθέτησε την Αντατέπε όταν ήταν εννέα μηνών και την μεγάλωσε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα μέχρι τον θάνατό του. Ήταν η μικρότερη από τα επτά υιοθετημένα παιδιά του--έξι κόρες και ένας γιός--σύμφωνα με την Milliyet.

Ως παιδί, η Αντατέπε ταξίδευε στη χώρα με τον πατέρα της και μάλιστα εμφανίζεται στο εικονογραφημένο εξώφυλλο του αλφαβηταρίου «Alfabe», στο οποίο ο Ατατούρκ εικονίζεται να της διδάσκει το νέο λατινικό αλφάβητο που αντικατέστησε το αραβικό αλφάβητο--μια από τις δυτικού τύπου μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφάρμοσε ο πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...