Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Τουρκικό κινητήρα για τα άρματα μάχης ALTAY, αποφασίζει η Άγκυρα

Τις δυνατότητες κατασκευής στην Τουρκία κινητήρων ντίζελ μεγάλης ισχύος για  κάλυψη  αναγκών της χώρας όσον αφορά το νέο τεθωρακισμένο εγχώριας  παραγωγής ALTAY, θα εξετάσει τουρκική  Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΕΑΒ) που συγκαλείται σήμερα με βασικό θέμα -όπως έγραψε το OnAlert - το πρόγραμμα αγοράς Συστήματος Αεράμυνας Μεγάλου Βεληνεκούς.

Το άρμα ALTAY, που παρουσιάστηκε μετά από τις τελικές δοκιμές τον Νοέμβριο, τροφοδοτείται  τώρα από ένα  γερμανικό  MTU 883 υπερτροφοδοτούμενο ντίζελ κινητήρα (γνωστό και ως Europack). 


English: An Austrian Leopard 2A4 tank on displ...
 Leopard 2A4 tank  (Photo credit: Wikipedia)
Συγκεκριμένα οι Τούρκοι επέλεξαν για το ALTAY γερμανικής προέλευσης συγκρότημα ισχύος (κινητήρα + κιβώτιο μετάδοσης κίνησης).

Κιβώτιο επέλεξαν της RENK τύπου HSWL 295. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα ο Ελληνικός Στρατός έχει επιλέξει  για τα Leopard 2HEL το ίδιο συγκρότημα με αυτό που φέρουν σε όλο τον κόσμο τα Leopard 2A4 (κινητήρα MTU 873 και κιβώτιο RENK 354 HSWL). Τόσο οι κινητήρες 883 όσο και οι 873, είναι ιπποδύναμης 1.500 ίππων. Ο πρώτος, ως νεότερος σχεδιαστικά κατά περίπου 15 χρόνια, καταλαμβάνει πολύ μικρότερο όγκο και έχει  μικρότερο βάρος. Παρόλα αυτά, όλοι οι χρήστες Leopard 2 ανά τον κόσμο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το παλαιότερο συγκρότημα ισχύος και κανείς δεν σκέπτεται να το αλλάξει.

Οι Τούρκοι εξ αρχής είχαν τον  σχεδιασμό   τα νέα άρματα  να  τροφοδοτούνται - μελλοντικά- από κινητήρες εγχώριας ανάπτυξης των 1.800 ίππων.Το συγκεκριμένο σχέδιο απέκτησε περισσότερη σημασία μετά την παρουσίαση του πρωτοτύπου του άρματος μάχης.

Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να ληφθεί μια απόφαση σχετικά με το εν λόγω σχέδιο και να υπογραφεί, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, η σχετική συμφωνία ανάθεσης.Το  Altay χρησιμοποιεί  τεχνολογίες από το K2 Black Panther της Νότιας Κορέας- που αγοράστηκαν - ωστόσο,από τουρκικής πλευράς αναφέρεται ότι είναι μια διαφορετική σχεδίαση.Το πρώτο  πρωτότυπο άρμα μάχης Altay αποκαλύφθηκε  δημοσίως το 2011. Το  νέο άρμα μάχης  αναφέρεται ότι θα μπορούσε να τεθεί σε υπηρεσία 2015-2016,αρχίζοντας και η μαζική του παραγωγή. Η απαίτηση του τουρκικού  στρατού φέρεται να είναι για τουλάχιστον 250 νέα άρματα μάχης- ως πρώτη παρτίδα.

Το πλήρωμα του νέου άρματος  αποτελείται από 4 άτομα (  διοικητής άρματος, πυροβολητής, οδηγός και φορτωτής). Το  Altay έχει προγραμματιστεί να έχει πυροβόλο 120mm λείας κάννης-εισαγομένης τεχνολογίας.  Το νέο άρμα θα είναι εξοπλισμένο επίσης με 7,62 χιλιοστών πολυβόλο και  πολυβόλο των 12,7mm στην οροφή. 

 onalert.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...