Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Φωτιά στο ιστορικό κτίριο του γαλλόφωνου πανεπιστημίου του Γαλατασαράι


Στις φλόγες τυλίχθηκε απόψε ένα ιστορικό κτίριο του γαλλόφωνου πανεπιστημίου του Γαλατασαράι, στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, όπως έγινε γνωστό από πανεπιστημιακές πηγές.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον δεύτερο όροφο της Αυτοκρατορικής Σχολής Ιατρικής. Πρόκειται για ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1838 και από το 1992 στεγάζει τα γραφεία των καθηγητών και ορισμένες σχολές του πανεπιστημίου του Γαλατασαράι.

Λόγω της φωτιάς, η οποία επεκτάθηκε και στους κάτω ορόφους, κατέρρευσε η στέγη του κτιρίου. Σύμφωνα με πηγές του πανεπιστημίου, αιτία της πυρκαγιάς είναι πιθανότατα κάποιο βραχυκύκλωμα.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και πυροσβεστικά πλοιάρια που δίνουν μάχη από το Βόσπορο για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς και στα γειτονικά ιστορικά κτίρια. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Το πανεπιστήμιο του Γαλατασαράι ιδρύθηκε το 1992, με απόφαση των τότε προέδρων της Γαλλίας και της Τουρκίας, Φρανσουά Μιτεράν και Τουργκούτ Οζάλ. Στις σχολές του σπουδάζουν περίπου 2.500 φοιτητές. Το κτίριο που καίγεται είχε χτιστεί στην ευρωπαϊκή όχθη του Βοσπόρου στη θέση του Ανακτόρου του Γαλατά που κατασκεύασε το 1481 ο Οθωμανός σουλτάνος Βαγιαζήτ Β΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...