Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ερντογάν: Πάρτε πίσω το νόμο για τους ιμάμηδες

Την οξεία αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού σχετικά με τους ιμάμηδες στη Δυτική Θράκη. Όπως έγινε γνωστό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συνάντησή τους στο Κατάρ, να πάρει πίσω το νόμο για τον διορισμό 240 ιεροδιδασκάλων στη μουσουλμανική κοινότητα.

“Η ελληνική Πολιτεία είναι αυτή που με υπευθυνότητα χειρίζεται θέματα που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης” δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας και τόνισε επιφυλασσόμενος για την ορθή απόδοση των δηλώσεων Ερντογάν πως “τέτοιες δηλώσεις, κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα στις διμερείς σχέσεις”.

Η ελληνική Πολιτεία κινείται πάντα, αφενός “με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα” και αφετέρου “στο πλαίσιο των αρχών της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας”, υπογράμμισε ο Γ. Δελαβέκουρας.

“Μετέφερα στον έλληνα πρωθυπουργό την επιθυμία μας να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση (που αφορά το διορισμό 240 ιμάμηδων στη Δυτική Θράκη) και να ακυρωθεί”, είπε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός σχετικά με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από το ελληνικό κοινοβούλιο.

“Επιθυμούμε ολόψυχα να λυθούν τα θέματα που προέκυψαν τελευταία και κυρίως το θέμα των 240 ιμάμηδων έτσι ώστε να μην θίγεται η αντίληψη της καλής γειτονίας και συνεργασίας μας”, είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του ομάδα και πρόσθεσε: “Του ζητήσαμε μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τις μειονότητες, (του ζητήσαμε) να μη παίρνονται μέτρα εναντίον τους και να ακούγονται οι απόψεις, οι επιθυμίες και προτάσεις τους”.

Όπως είπε ακόμα ο τούρκος πρωθυπουργός “Μας είπαν ότι θα κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες για το θέμα και θα το επανεξετάσουμε”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...