Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Τερματικό σταθμό φυσικού αερίου σχεδιάζουν στα παράλια του Αιγαίου οι Τούρκοι

Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει τερματικό σταθμό για υγροποιημένο φυσικό αέριο --σε συνεργασία με το Κατάρ-- στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, ώστε να καλύψει την ογκούμενη εσωτερική ζήτηση φυσικού αερίου, θέλοντας να διαμεσολαβήσει μελλοντικώς στη διακίνηση του προϊόντος προς Ευρώπη, τόνισε σήμερα από το Αλγέρι, που επισκέφθηκε επίσημα, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, μεταδίδει το Ρόιτερς.

Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι αυτός ο τερματικός σταθμός (σε σημείο του τμήματος της Τουρκίας στην πλευρά της Ευρώπης) θα έχει μια ετήσια παραγωγή 5-6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Επιθυμούμε μέσω του τερματικού σταθμού, που θα κατασκευαστεί, η Ελλάδα κι η Βουλγαρία να μπορούν επίσης να καταναλώσουν αέριο, πέραν της ποσότητας που θα καλύψει την συνεχώς ογκούμενη τουρκική ζήτηση του προϊόντος, ανέφερε σύμφωνα με το Ρόιτερς ο κ. Γιλντίζ

Πράγματι, η καθημερινή ζήτηση, για φυσικό αέριο, έχει πλέον φθάσει στην Τουρκία στα 125 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, μπορεί δε στην καρδιά του χειμώνα να αγγίξει και τα 220 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, μεταδίδει το Ρόιτερς επικαλούμενο πηγές στο τουρκικό υπουργείο της Ενέργειας.

--Το Κατάρ είναι, σήμερα, ο πρώτος παγκοσμίως εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο έως τώρα διοχετεύεται σε ασιατικές μόνον αγορές.

Η Τουρκία σκοπεύει να διαπραγματευτεί συμβόλαια φυσικού αερίου με το Κατάρ, δήλωσε επίσης στο Αλγέρι ο κ. Γιλντίζ.

Η Τρίπολη Λιβύης κι η Ντόχα Κατάρ είναι οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του τούρκου υπουργού Ενέργειας, μεταδίδει το Ρόιτερς.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...