Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Κορυφαίος Τούρκος μουσικοσυνθέτης οδηγείται στα δικαστήρια για προσβολή κατά του Ισλάμ

Κατηγορίες για προσβολή κατά του Ισλάμ αντιμετωπίζει ο Τούρκος πιανίστας και συνθέτης Fazil Say, εξαιτίας σχολίων του στο Twitter. Κοινή άποψη, ωστόσο, τόσο των υποστηρικτών όσο και των πολέμιών του είναι ότι η υπόθεση απειλεί να βλάψει σοβαρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία στο πεδίο της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.

Fazıl Say
Cover of Fazıl Say
Πιο συγκεκριμένα, σε ένα από τα «υβριστικά» tweets που «ανέβηκαν» τον Απρίλιο που μας πέρασε και τα οποία κρίθηκαν ότι γελοιοποιούν τη μουσουλμανική θρησκεία, ο μουσικοσυνθέτης είκαζε ότι εφόσον στον παράδεισο – σύμφωνα με ορισμένες ισλαμικές ερμηνείες – το κρασί ρέει άφθονο και οι παρθένες περιμένουν τους πιστούς με ανοικτές αγκάλες, τότε πρόκειται μάλλον για μπαράκι ή μπορντέλο.

Έπειτα από εισαγγελική έρευνα που διεξήχθη κατόπιν καταγγελίας Τούρκου πολίτη τον περασμένο Ιούνιο, ο 42χρονος Say βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για προσβολή των θρησκευτικών αξιών, η οποία θα μπορούσε να «υπονομεύσει τη δημόσια τάξη».

Η δίκη έλαβε χώρα σήμερα Πέμπτη (18.10.2012) με τον μουσικοσυνθέτη να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο καταδίκης του σε φυλάκιση μέχρι 18 μήνες, αλλά και αμαύρωσης του ποινικού μητρώου του.

Για μία μεγάλη μερίδα Τούρκων, ο Say είναι κάτι παραπάνω από μουσικός: εκτός από κορυφαίος συνθέτης ορχηστρικής μουσικής και διεθνώς αναγνωρισμένος σολίστας του πιάνου, ο Say έχει συχνά ασκήσει δριμεία κριτική και στη συντηρητική κυβερνητική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν.

Δεδηλωμένος άθεος, έχει επίσης εκφράσει πολλάκις την άποψή του ότι η ύπαρξη στην κυβέρνηση θεοσεβούμενων Μουσουλμάνων αποτελεί καταστροφή για τη χώρα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει δηλώσει ότι έχει σκεφτεί να μεταναστεύσει.

Την αλληλεγγύη τους προς τον Τούρκο μουσικό, ο οποίος σπούδασε στο Ντίσελντορφ όπου και έζησε για επτά χρόνια, έσπευσαν να επιδείξουν δημόσια πολλά μέλη της τουρκικής και διεθνούς πνευματικής κοινότητας.

Πηγή: | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...