Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Επίσκεψη του 5ου ΓΕΛ Βέροιας στην Τουρκία για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius “Be alert!Protect Nature!” αποστολή του 5ου  Λυκείου Βεροίας αποτελούμενη από τέσσερις μαθήτριες (Νίκη Ζερβού, Μαργαρίτα Βλάχου, Έλσα Τζιούρτζια,Τάνια Δάμτση)  και την εκπαιδευτικό Ελένη Κωστοπούλου επισκέφθηκε το σχολείο CELAL TORAMAN ANADOLU LISESI της τουρκικής πόλης BURHANΙΥE, στο χρονικό διάστημα 23-29 Σεπτεμβρίου, 2012.

Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση έξι ευρωπαϊκών σχολείων και οι  Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να έρθουν σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό και έναν άλλο τρόπο ζωής αλλά να συνειδητοποιήσουν την πολυμορφία της Ευρώπης , να καλλιεργήσουν διαπροσωπικές σχέσεις, να κοινωνικοποιηθούν. Είχαν τη δυνατότητα να προβληματιστούν, να συγκρίνουν και να ανταλλάξουν απόψεις για την εκπαιδευτική πραγματικότητα των δυο χωρών. Να επιδιώξουν τελικά να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την ιδιοσυστασία του Ευρωπαίου πολίτη.

Οι σκέψεις της μαθήτριας Νίκης Ζερβού, της Β΄ τάξης του 5ου ΓΕΛ ,μέλους της αποστολής , αποτυπώνουν με πρόδηλο τρόπο τα    πλεονεκτήματα που προέκυψαν από αυτή την επαφή.

«Τις τελευταίες μέρες κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται να μιλάς με κάποιον την ίδια γλώσσα, να ζεις την ίδια πραγματικότητα και να έχεις την ίδια θρησκεία για να περάσεις υπέροχα, να κάνεις πολλούς και καλούς φίλους, να αγαπήσεις, να αγαπηθείς και να δεθείς πραγματικά με κάποιον.
Αρκεί να είσαι ανοιχτός, πρόθυμος και όχι προκατειλημμένος. Σε ευχαριστώ πολύ Τουρκία που με βοήθησες να καταλάβω κάτι τόσο σημαντικό για την ζωή μου!  Θα μου λείψεις.»

grtrnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...