Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ο Μπαγίς κατηγορεί την ΕΕ ότι χρησιμοποιεί το Κυπριακό για να μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας

Το Κυπριακό χρησιμοποιείται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να μπλοκαριστεί ο ενταξιακός διάλογος της Τουρκίας, δήλωσε στην Ιταλία ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας Εγκεμέν Μπαγίς.

Μιλώντας σε σεμινάριο στο Μιλάνο για τον στρατηγικό ρόλο της Αγκυρας, είπε ότι 17 από τα 33 κεφάλαια στον ενταξιακό διάλογο της χώρας του παραμένουν κλειστά για πολιτικούς λόγους.

Ανέφερε ότι η χώρα του έχει κάνει σημαντικά βήματα στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι το κρατικό κανάλι μεταδίδει κουρδικό πρόγραμμα και ότι η κουρδική γλώσσα διδάσκεται σε τουρκικά πανεπιστήμια.


«Δεν λέω ότι είμαστε τέλειοι. Υπάρχουν κάποια ελλείμματα αλλά εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης, είμαστε σε καλύτερο δρόμο από ό,τι χθες», είπε.

Ανέφερε ότι οι Τούρκοι είναι δυσαρεστημένοι με την πολιτική της ΕΕ έναντι της ένταξης της χώρας, επικρίνοντας τις Βρυξέλλες ότι ακολουθούν τακτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών».

«Ενώ το 2004 το ποσοστό που επιθυμούσε την ένταξη στην ΕΕ άγγιζε το 80 τοις εκατό, τώρα έχει μειωθεί μόλις στο 30 τοις εκατό και οι Τούρκοι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με τη συμπεριφορά των Βρυξελλών», είπε ο Μπαγίς.

Αναφέρθηκε στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Τούρκους πολίτες λέγοντας ότι ακόμη και οι πολίτες της Βραζιλίας ταξιδεύουν ελεύθερα στην ΕΕ, ενώ οι Τούρκοι υπήκοοι υπόκεινται σε περιορισμούς.

Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε ακόμη σε «χρηματοδότηση του ΡΚΚ από πηγές στην Ευρώπη», λέγοντας ότι το γεγονός αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα τους Τούρκους πολίτες.

«Αναμένουμε να τερματιστεί η όποια οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη. Ακόμη τα τηλεοπτικά μέσα που λειτουργούν εκτός των ορίων της ελεύθερης έκφρασης και προάγουν το μίσος και την προκατάληψη, πρέπει να πάψουν να λειτουργούν», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η χώρα του αναμένει τη στήριξη της Ρώμης στο θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...