Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

«Κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή μεταξύ ΥΠΕΘΑ Ελλάδας-Τουρκίας για λύση παρεξηγήσεων

Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας Π. Παναγιωτόπουλος και Τουρκίας Ι. Γιλμάζ συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν να δημιουργηθεί τηλεφωνική «κόκκινη γραμμή».

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια, με ευθύτητα και να λέμε πού διαφωνούμε αλλά και τα σημεία, στα οποία συμφωνούμε δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος: «Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια ευθεία τηλεφωνική γραμμή, μια κόκκινη γραμμή -όπως συνηθίζουμε να λέμε- μεταξύ των δύο Υπουργείων, ώστε να μπορούμε να συζητάμε απευθείας, να λύνουμε τις παρεξηγήσεις εκεί που υπάρχουν και αναφύονται, να κάνουμε τα δύσκολα ευκολότερα και να μην αφήνουμε χώρο σε καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε περιπέτειες τους δύο λαούς».

Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε στον κ. Γιλμάζ το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά και της εισόδου τουρκικών πολεμικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας τονίζοντας ότι «αποτελούν ενέργειες που δεν βοηθούν την προαγωγή των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι ενέργειες που πυροδοτούν ένταση άνευ λόγου και δεν σπρώχνουν τους δύο λαούς στο να μπορέσουν να έχουν με ειλικρίνεια μια σχέση καλής γειτονίας, καλής συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης».

Παράλληλα, τόνισε στον κ. Γιλμάζ ότι «και στο Κυπριακό θα μπορούσε να βρεθεί λύση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, από τη στιγμή που η Τουρκία θα αποφάσιζε να αποσύρει τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής, τα οποία διατηρεί στο νησί από το 1974 μέχρι σήμερα».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «είναι απόφαση της Κυβέρνησης Σαμαρά, να έχουμε καλές σχέσεις, ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία, υπό την προϋπόθεση βεβαίως, ότι όλοι οι γείτονές μας και πριν από όλα η γειτονική μας Τουρκία σέβεται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε όλους τους τομείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...