Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Χάλκη: Τουρκάλα δικηγόρος πιέζει για την επαναλειτουργία της

Πίεση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χαλκης με το καθεστώς που είχε πριν κλεισει η Τουρκία εδώ και 42 χρόνια ασκει στην Αγκυρα η (Τουρκάλα) δικηγόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετα τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Εργκίν ότι μπορεί να γίνει ρύθμιση στο πακέτο εκδημοκρατισμού στην γειτονική χώρα.

Στο θέμα αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα Star  με τον τίτλο «Η Χάλκη θα αποτελέσει ράπισμα στις ΗΠΑ και την ΕΕ» και γράφει ότι η δικηγόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ.Κεζμπάν Χατεμί είπε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα αποτελέσει ράπισμα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ που ακούν πίεση στην Τουρκία και ότι αυτό θα δείξει πόσο σοβαρή είναι η Τουρκία στο θέμα του εκδημοκρατισμού.

Η δικηγόρος,αντιτίθεται στο να γίνει η Θεολογική Σχολή Πανεπιστήμιο Ευαγούς Ιδρύματος που θα υπάγεται είτε στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο είτε σε καθεστώς Ανώτατης Σχολής ξένου Πανεπιστημίου και είπε: «Η Θεολογική Σχολή μέχρι την ημέρα που έκλεισε υπαγόταν στο Πατριαρχείο αλλά ήταν υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας. Η Σχολή θα πρέπει να ανοίξει πάλι κατά τον ίδιο τρόπο». Η κ.Χατεμί τόνισε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα αποτελέσει μεγάλο ράπισμα για όσους ισχυρίζονται πως είναι ένα από τα πρώτα θέματα για τον εκδημοκρατισμό, για τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που λένε πως η επαναλειτουργία της Σχολής είναι τεστ εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Τότε, είπε, η Τουρκία θα δείξει το πόσο σοβαρή χώρα είναι στο ζήτημα του εκδημοκρατισμού.

Η κ.Χατεμί είπε ότι η Θεολογική Σχολή είχε κλείσει το 1971 με έγγραφο της Διεύθυνσης Εθνικής Παιδείας το οποίο είχε αποσταλεί με την ένδειξη «απόρρητο» και πρόσθεσε: «Όπως έκλεισε έτσι θα πρέπει να ανοίξει. Η απόφαση για το κλείσιμο με την ένδειξη «απόρρητο» αποτελεί ντροπή. Η Σχολή συστάθηκε με σουλτανικό φιρμάνι και υπάρχει κανονισμός του (Οικουμενικού) Πατριάρχη. Ισχύει ακόμα αυτός ο νόμος. Κατά την περίοδο της Δημοκρατίας η Σχολή πέρασε υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και σ’ αυτήν σπούδασαν πολλοί μαθητές από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτό δείχνει ότι παράλληλα με τους Τούρκους υπηκόους μαθητές στη Σχολή μπορεί να γίνουν δεκτοί και ξένοι υπήκοοι με την άδεια του Υπουργείου».

Να θυμίσουμε ότι  η τελευταία πληροφορία από την τουρκική κυβέρνηση είναι ότι σκέπτεται να ανοίξει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης ως ''Επαγγελματική Σχολή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...