Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Εκταση «φιλέτο» στο Τοπ Καπί διεκδικούν Ελληνες της Κωνσταντινούπολης

Μεγάλη διάσταση έχει πάρει στην Τουρκία η υπόθεση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που διεκδικούν έκταση «φιλέτο» στο Τοπ Καπί. Πρόκειται για 45 στρέμματα, τα οποία είχαν κατασχεθεί με παράνομο τρόπο από το δημόσιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Akşam oι οχτώ ομογενείς που σήμερα ζουν στις ΗΠΑ, είναι απόγονοι του Γιώργου Παναγιωτίδη ο οποίος ήταν Τούρκος υπήκοος και ζούσε στην Κωνσταντινούπολη. Οι συγκεκριμένοι ζητούν να τους επιστραφεί οικόπεδο 45.000 τετραγωνικών μέτρων στο Τόπ Καπί, σε μια από τις πιο κεντρικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Η διεκδίκηση της συγκεκριμένης έκτασης αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα μέσα στη γειτονική χώρα, καθώς εκεί βρίσκονται oı τάφοı και τα μνημεία του πρώην προέδρου της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ και του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 1958 όταν το τουρκικό δημόσιο αποφάσισε- για άγνωστο λόγο- πως ο Παναγιωτίδης, που είχε πεθάνει τέσσερα χρόνια νωρίτερα- αγνοείται και δεν έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Με αυτό το επιχείρημα το Υπουργείο Οικονομικών πήρε στην κυριαρχία του όλη την ακίνητη περιουσία του.

Ομως το 1978 αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για νόμιμο Τούρκο πολίτη και ότι το μπέρδεμα έγινε από λάθος στο ληξιαρχείο. Μετά από δικαστικές διαμάχες η οικογένειά του είχε λάβει μια μικρή αποζημίωση από το δημόσιο για ένα μικρό μέρος της περιουσίας του. Τώρα όμως με εξουσιοδοτήσεις που έστειλαν από τις ΗΠΑ στο δικηγόρο τους διεκδικούν την κυριαρχία όλου του οικοπέδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...