Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η Αγκυρα θα ζητήσει να εκδοθούν οι Τούρκοι

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ / enet.gr

Αίτημα για την έκδοση των Τούρκων που έχουν συλληφθεί προχθές καθώς προσπαθούσαν να προσεγγίσουν με φουσκωτό τις τουρκικές ακτές, θα διατυπώσει η Αγκυρα μετά την ολοκλήρωση των ερευνών των ελληνικών αρχών, αφού ένας από αυτούς ευθύνεται για βομβιστική επίθεση τον περασμένο Μάρτιο εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αγκυρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ είπε ότι «στις 19 Μαρτίου 2013 είχαν γίνει δύο επιθέσεις, μία εναντίον των κεντρικών γραφείων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και μία εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εχει εξακριβωθεί ότι ένας από τις τέσσερις που προσήχθησαν, ο Χασάν Μπιμπέρ, μέλος της οργάνωσης DHKP-C (Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκοαπελευθερωτικού Κόμματος), είναι ο δράστης της επίθεσης στο υπουργείο». Είπε επίσης ότι «προσήχθη άλλο ένα μέλος της ίδιας οργάνωσης, ενώ υπάρχουν και άλλα δύο άτομα που φέρουν γαλλική και βουλγαρική ταυτότητα, αλλά πιθανότατα είναι Τούρκοι».

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε πως κατά τις έρευνες που πραγματοποίησε η ελληνική Αστυνομία έχουν προσαχθεί άλλα δύο άτομα. Ο Γκιουλέρ υποστήριξε, επίσης, ότι οι τουρκικές αρχές διέθεταν πληροφορίες πως ο Χασάν Μπιμπέρ ετοίμαζε νέο χτύπημα στην Τουρκία.

Ερωτηθείς για το αν θα ζητηθεί η έκδοση, ο Γκιουλέρ είπε πως πρόκειται για καταζητούμενους στην Τουρκία και ως προς το αίτημα έκδοσης τόνισε ότι «θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός», αφού «τίθεται θέμα εγκλήματος που διαπράχθηκε στην Τουρκία».

Παρά τη δήλωση του Γκιουλέρ, ο οποίος αποδίδει στον Μπιμπέρ την επίθεση στο υπουργείο, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χθες αναπαρήγαγαν τη δήλωση υπογραμμίζοντας ότι «πιάστηκε ο δράστης της επίθεσης στα γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει σχετικά την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, πράγμα που, όπως αναφέρουν, θα επαναληφθεί μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνές τους.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...