Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Οι Τούρκοι σώζουν τον Τουρισμό στη Χίο


Στον Τουρισμό από τη γειτονική Τουρκία, φαίνεται ότι έχει εναποθέσει τις ελπίδες του, ο επαγγελματικός κόσμος της Χίου, προκειμένου να μπορέσει να κάνει τον επιθυμητό τζίρο, κατά τη φετινή τουριστική περίοδο. 

Και αυτό γιατί, οι Χιώτες βλέπουν ότι τουρίστες από άλλες περιοχές, ακόμα και από το ίδιο το εσωτερικό της Ελλάδας, δεν φτάνουν τους προσδοκώμενους αριθμούς, καθώς, πιστεύουν ότι, δυσκολεύονται να προσεγγίσουν το νησί, αφενός, διότι λείπουν οι υποδομές, αφετέρου, τα αεροπορικά εισιτήρια είναι αδικαιολογήτως - όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι του νησιού - ακριβά. Έτσι λοιπόν, μόνο μέσο που απομένει είναι το πλοίο, το οποίο, ελέω χρόνου, που κάνει να φτάσει στη Χίο, λειτουργεί αποτρεπτικά για τον θερινό επισκέπτη.

Ο Δήμος Χίου αλλά και Φορείς του νησιού έχουν κατά καιρούς διατυπώσει τα παράπονά τους σε όλους τους τόνους, προσφάτως δε, απηύθυναν επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Δηλώνουν, μάλιστα, διατεθειμένοι να φτάσουν μέχρι και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη των μέσων που θα κάνουν το νησί τους επαρκώς τουριστικά ανταγωνιστικό.

Νέο λιμάνι... και νέο αεροδρόμιο... αλλά μόνο στα χαρτιά!

Εδώ και χρόνια οι άνθρωποι της Χίου παλεύουν να κατασκευαστεί ένα νέο αεροδρόμιο στο νησί αλλά και να εκσυγχρονιστεί το τοπικό λιμάνι.

Για το λιμένα ζητούν να δημιουργηθεί προβλήτα για κρουαζιερόπλοια, ώστε να μπορέσει το νησί να δέχεται επισκέπτες από την κρουαζιέρα, τη στιγμή μάλιστα, που αυτού του είδους ο τουρισμός παρουσιάζει άνθηση στην Ελλάδα.

Από την άλλη, το νέο αεροδρόμιο, ενώ έχει δρομολογηθεί, «κολλάει» στις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων, όπου έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί.

Με την επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο Δήμος Χίου ζητά «άμεσα να σταλεί κλιμάκιο από το Υπουργείο Υποδομών, την Υ.Π.Α. και το Υπουργείο Οικονομικών (εμπλέκεται και η Κτηματική Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου), ούτως ώστε να βρεθεί μία λύση για αυτό το μείζον θέμα».

Παράλληλα, ο Δήμος Χίου και τουριστικοί πράκτορες του νησιού προγραμματίζουν για τις αρχές Σεπτέμβρη, συνάντηση με εκπροσώπους της Commission και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με κύριο θέμα συζήτησης τις υποδομές του τόπου τους.

Παράπονα και από την Olympic Air

Περιμένοντας να φτιαχτεί το νέο αεροδρόμιο, η Χίος πρέπει να "συμβιβαστεί" με αυτό που ήδη έχει. Και εκεί όμως υπάρχει πρόβλημα...

Ο Δήμος Χίου καταγγέλλει την Olympic Air για άνιση αντιμετώπιση των δρομολογίων προς το νησί, σε σχέση με άλλα δρομολόγια σε γειτονικούς προορισμούς.

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Χίου παραθέτει τις τιμές που χρεώνει η εταιρία στις πτήσεις για Χίο, σε σχέση με τις αντίστοιχες για Σάμο και Λέσβο.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα πάντα με την έρευνα των ανθρώπων του δήμου:

Για 12/08 τα εισιτήρια στοίχιζαν από Χίο - Αθήνα: 140 €, Σάμο - Αθήνα: 107 € και Λέσβο - Αθήνα: 84 €.

Αντίστοιχα, για 14/08 από Χίο - Αθήνα: 153 €, Σάμο - Αθήνα: 107 € και Λέσβο - Αθήνα: 84 €.

Για 16/08 από Χίο - Αθήνα: 153 €, Σάμο - Αθήνα: 136 € και Λέσβο - Αθήνα: 126 €.

Για 20/08 από Χίο - Αθήνα:163 €, Σάμο - Αθήνα: 136 € και Λέσβο - Αθήνα: 135 €.

Για 21/08 από Χίο - Αθήνα:153 €, Σάμο - Αθήνα: 136 € και Λέσβο - Αθήνα: 135 €.

«Συνεχίζεται η απαράδεκτη τακτική της Olympic Air, στα δρομολόγια Χίου - Αθήνας, εν μέσω θερινής περιόδου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Χίου, ζητώντας άμεσα αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας.

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι Τούρκοι

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, εκείνοι που "σώζουν την παρτίδα" για τους Χιώτες είναι οι επισκέπτες από την Τουρκία.

Περνώντας στο νησί με πλοίο και σε "χρόνο μηδέν", οι Τούρκοι τουρίστες έχουν βρει φιλόξενο τόπο παραθερισμού στη Χίο. Ενδεικτικά, τις προηγούμενες ημέρες, όταν οι γείτονές μας γιόρτασαν το Μπαϊράμι, υπολογίζεται ότι το νησί επισκέφτηκαν πάνω από 3.000 προερχόμενοι από την Τουρκία!

Για αυτό και ο Δήμος Χίου φροντίζει συχνά να πραγματοποιεί εκδηλώσεις Ελληνοτουρικής φιλίας, προκειμένου να προσελκύσει όλο και περισσότερους τουρίστες από τη γείτονα…
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...