Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Δήλωση Τ. Κουίκ μετά το τέλος της Συνόδου ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη


Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, έκανε την εξής δήλωση από την Κωνσταντινούπολη...

«Η φετινή Ετήσια Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΟΑΣΕ απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Κατ’ αρχήν νέος Πρόεδρος της Κ.Ο. ΟΑΣΕ εξελέγη Βαλκάνιος, ο Πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου.

Επίσης πολύ σημαντικό ήταν ότι ο Νότος έβγαλε Προέδρους στις δύο από τις τρεις Επιτροπές. Των Πολιτικών Υποθέσεων και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της οποίας είμαι και μέλος. Στη μία Επιτροπή τη θέση κέρδισε η Ελλάδα με το συνάδελφο Βουλευτή Μάκη Βορίδη και στην άλλη η Πορτογαλία με την Πορτογαλέζα Ισαβέλλα Σάντος.

Το διά ταύτα είναι ότι ο Νότος στις περισσότερες των εκλογικών αναμετρήσεων, σε Επιτροπές και Ολομέλεια, επικράτησε κατά κράτος του Βορρά, ο οποίος κινήθηκε με... λαγό τη Σουηδία.

Οι Σουηδοί έχασαν την κρίσιμη εκλογή της Προεδρίας της Ολομέλειας, οι Σουηδοί έχασαν και την ψηφοφορία έναντι της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων.

Σημαντική επίσης επιτυχία της ελληνικής πλευράς (εισηγητής ο Βουλευτής Ανδρέας Ψυχάρης) ήταν ο εξαναγκασμός της Τουρκίας να απαλείψει οκτώ άρθρα και να διορθώσει ένα, στο πολύ σκληρό και μονομερές ψήφισμα που είχε κατεβάσει με θέμα «Η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία».

Τα χαλιά, οι Τούρκοι τα είχαν στρώσει από την τελευταία χειμερινή Σύνοδο στη Βιέννη, τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά τελικά τραβήχτηκαν κάτω από τα πόδια τους, καθώς το απαράδεκτο ψήφισμά τους ξεδοντιάστηκε με πρωτοβουλίες που ανέλαβαν και η ελληνική πλευρά και η ρωσική, αλλά εξίσου αποφασιστικά και η πλευρά της Βρετανίας.

Για μια ακόμα φορά θέλω να επαναλάβω ότι η Ελληνική Αντιπροσωπεία με έξι Βουλευτές από τέσσερα διαφορετικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΞ ΕΛ), εργάστηκαν με απόλυτη συνέπεια και αλληλοσυνεννόηση ώστε να καλυφθούν απόλυτα οι ελληνικές θέσεις.

Σημειώνω ότι η προετοιμασία είχε ξεκινήσει από την Αθήνα σε συνεννόηση και με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, οφείλω να επισημάνω τη σπουδαιότητα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας η οποία μπορεί να αποδώσει πολύ σημαντικούς καρπούς για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων ή των γενικότερων ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα (μεταναστευτικό, θρησκευτικές μειονότητες, ανεργία, κρίση, ελευθερία του τύπου και του κυβερνοχώρου κλπ).

Οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις, μεταξύ Βουλευτών διαφορετικών Κοινοβουλίων, σε πιο χαλαρό και φιλικό επίπεδο από ότι συμβαίνει με τις κυβερνήσεις, στην πράξη αποδεικνύεται ότι έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Η ελληνική αποστολή το απέδειξε και εδώ στην Κωνσταντινούπολη – όπου οφείλω να προσθέσω – είχαν εξαιρετική οργάνωση και φιλοξενία οι της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...