Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Βενιζέλος, Νταβούντογλου ανακοίνωσαν το τρίτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Τη σύγκληση του τρίτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στις αρχές της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πρώτο εξάμηνο του 2014 προσανατολίζονται η Αθήνα και η Αγκυρα.

Αυτό ήταν το σημαντικότερο στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής στην τουρκική πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το Συμβούλιο, τη σύγκληση του οποίου ανακοίνωσαν οι δύο άνδρες, θα γίνει αυτή τη φορά στην Αθήνα όπως ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Νωρίτερα θα έχει προηγηθεί επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στην ελληνική πρωτεύουσα, εντός του φθινοπώρου,με αφορμή και τα εγκαίνια της νέας τουρκικής πρεσβείας ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Σκοπός είναι, όπως επισημάνθηκε, να τεθούν σε ισχύ όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα στα δύο προηγούμενα.

Οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν συνάντηση διαρκείας περίπου μίας ώρας, παρουσία των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Στο τραπέζι έπεσε όλη η γκάμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό αλλά και στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών, καθώς επίσης περιφερειακά ζητήματα (Αίγυπτος, Συρία κ.ά), αλλά και ενεργειακά. Μάλιστα, οι δύο υπουργοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της επιλογής του Διαδρατικού Αγωγού (ΤΑΡ) για τη διμερή συνεργασία και προσέγγιση.

Δεν αποκλείεται μάλιστα οι δύο άνδρες να τα ξαναπούν μέσα στο καλοκαίρι, καθώς ο κ. Νταβούτογλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη χώρα μας. Αλλωστε, ιδιαίτερα στο μέτωπο του Κυπριακού αναμένονται βάσει των ενδείξεων καταιγιστικές εξελίξεις από το φθινόπωρο.

πληροφορίες: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...