Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ν.Δ.: «Υπάρχουν τουρκικές προτάσεις για κάλυψη ενεργειακών αναγκών νησιών του Αιγαίου;»

Trans Alaska-Alyeska Oil Pipeline
Image by Arthur Chapman via Flickr
Διευκρινίσεις για το ποιες οικονομικής ή άλλης φύσεως-εκκρεμότητες έχει η Ελλάδα προς την Τουρκία στον τομέα της ενέργειας, ζητούν πέντε βουλευτές της ΝΔ σε ερώτησή τους προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας για «χρέη της Ελλάδος προς την Τουρκία πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Θέτοντας θέμα ελληνικού χρέους, ο Τανέρ Γιλτίζ υποστήριξε πρόσφατα πως «η Ελλάδα είχε χρέος ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Botas (τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Αγωγών Μεταφοράς Πετρελαίου)». «Από αυτά», είχε πει, «έχουμε εισπράξει τα 185 εκατομμύρια και μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιανουαρίου σχεδιάζουμε να εισπράξουμε και το υπόλοιπο».

Οι βουλευτές της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος Γιάννης Βρούτσης, Μίκα Ιατρίδη, Σπύρος Γαληνός και Κώστας Μουσουρούλης, ρωτούν τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατά πόσο είναι πραγματικά τα στοιχεία που επικαλούνται οι Τούρκοι αρμόδιοι, και αν όχι, ποια είναι τα αληθή στοιχεία.

Ζητούν επίσης να μάθουν -ανεξαρτήτως χρεών ή άλλων εκκρεμοτήτων- ποιες δοσοληψίες ή συναλλαγές, σε επίπεδο ενεργειακών σχέσεων, έχει σήμερα η χώρα μας με την Τουρκία, καθώς και τι είδους σχεδιασμός υπάρχει σήμερα από το ΥΠΕΚΑ για τις σχέσεις με την Τουρκία σε θέματα ενέργειας .

Καταλήγοντας οι βουλευτές της ΝΔ ρωτούν αν έχει ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ η συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας στα θέματα ενέργειας.

Σε άλλη ερώτησή τους τέλος, ζητούν απαντήσεις για το σχεδιασμό της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ σχετικά με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Αιγαίου για το 2012, το 2013 και τα έτη που θα ακολουθήσουν, ιδιαίτερα κατά την περίοδο κορύφωσης της τουριστικής κίνησης.

Ρωτούν επίσης αν έχουν γίνει προτάσεις από πλευράς Τουρκίας, κρατικών ή ιδιωτικών φορέων, για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών νησιών του Αιγαίου και αν έχει συμβεί αυτό, από ποιους έγιναν οι σχετικές προτάσεις, πότε έγιναν και ποιες απαντήσεις έδωσε το ΥΠΕΚΑ.

Στην ίδια ερώτηση οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν ακόμη μάθουν ποιες πρόνοιες έχουν ληφθεί για να καλυφθούν θέματα Εθνικής Ασφάλειας, ιδιαιτέρως των ακριτικών νησιών του Αιγαίου, τα οποία μπορεί να προκύψουν από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...