Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Βέτο Βαρθολομαίου στα σχέδια της Τουρκίας να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Ξεκάθαρη θέση στη συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και καιρό σχετικά με το μέλλον της Αγίας Σοφίας πήρε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet.

Συγκεκριμένα, όλο και περισσότερα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου πρωθυπουργού και Τούρκοι πολιτικοί καταθέτουν ερωτήσεις και αιτήματα προκειμένου η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης να επαναλειτουργήσει ολόκληρη ή ένα μέρος της ως τζαμί.

«Εμείς προτιμούμε να διατηρηθεί το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς. Έγινε μουσείο και έτσι θα πρέπει να παραμείνει» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό θα είναι ανοικτή σε όλους.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Αγία Σοφία της Πόλεως, λειτούργησε ως Χριστιανική εκκλησία για περισσότερο από 1000 χρόνια. «Εάν πρόκειται να λειτουργήσει ως χώρος λατρείας, θα πρέπει να ανοίξει ως χριστιανικός ναός. Διότι κτίστηκε ως εκκλησία και δεν κτίστηκε ως τζαμί. Για το λόγο αυτό εμείς επιθυμούμε να παραμείνει ως μουσείο», υπογράμμισε ο οικουμενικός πατριάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...