Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Στην Τουρκία ο ένας στους πέντε στρατηγούς είναι φυλακισμένος

 Στην Τουρκία ο ένας στους πέντε στρατηγούς είναι φυλακισμένος
Η δικαιοσύνη διέταξε την κράτηση ακόμη έξι εν ενεργεία και πέντε απόστρατων
 
O στρατηγός Νετσντέντ Οζέλ, νέος διοικητής του τουρκικού στρατού ξηράς (AP Photo/Burhan Ozbilici, File)
 
Την κράτηση έξι εν ενεργεία και πέντε απόστρατων ανώτατων αξιωματικών διέταξε τουρκικό δικαστήριο, σχετικά με την ανάμειξή τους στο «Μεταμοντέρνο Πραξικόπημα» του 1997, το οποίο οδήγησε στην αναίμακτη ανατροπή της πρώτης εκλεγμένης ισλαμικής κυβέρνησης της χώρας. Πλέον, 68 στρατηγοί των Τούρκικων Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης, δηλαδή το 19% επί του συνόλου των εν ζωή στρατηγών!

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την δυσφορία του για τη μακρόσυρτη δικαστική έρευνα, καλώντας την τουρκική δικαιοσύνη «να επιταχύνει το έργο της».

Τριάντα εννέα αξιωματικοί, ανάμεσά τους δύο πρώην αρχηγοί του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έχουν ήδη προφυλακιστεί και αναμένεται να δικαστούν για την εμπλοκή τους στο λεγόμενο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» που τον Ιούνιο του 1997 ανέτρεψε την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν, ηγέτη του Ισλαμιστικού «Κόμματος της Ευημερίας». Το πραξικόπημα του 1997 ήταν η τέταρτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου τουρκικού κράτους που ο στρατός ανέτρεψε με πραξικόπημα μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσίευσε η αριστερή εφημερίδα «Radikal», το 67,7% των Τούρκων στηρίζει τη διεξαγωγή έρευνας γύρω από το πραξικόπημα του 1997.

Είναι η τρίτη υπόθεση που συγκλονίζει τη γειτονική χώρα τα τελευταία 15 χρόνια: η πρώτη ήταν η παραστρατιωτική οργάνωση «Εργκενεκόν», η οποία, κατά το κατηγορητήριο, οργάνωνε πραξικόπημα κατά του Ερντογάν. Τον περασμένο Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη χαρακτήρισε επισήμως ως «τρομοκρατική οργάνωση που επιθυμούσε να ανατρέψει με την βία την κυβέρνηση».

Η άλλη είναι μια δεύτερη απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος του νυν πρωθυπουργού, που είχε την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα» και προέβλεπε, από το 2003 κιόλας, την δημιουργία ενός πραξικοπήματος μέσω προβοκάτσιας με την Ελλάδα, δια της εισβολής στον Έβρο ή δια θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...