Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Τουρκικά αεροπλάνα κατά ισραηλινού πάνω από τη Κύπρο!

Luchtmachtdagen 2011 Royal Netherlands Air Force
Φωτό αρχείου (Photo credit: archangel 12)
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν σήμερα το Ισραήλ ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου, δηλώνοντας ότι το αεροσκάφος που εισήλθε, απωθήθηκε με την παρέμβαση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Το αεροσκάφος θεωρείται οτι εισήλθε εντός περιοχής όπου διεξάγονται έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Το περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα και το αεροσκάφος, όπως αναφέρεται η ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου, οτι «παραβίασε πέντε φορές τον εναέριο χώρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» -την οποία μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει-, ενω δεν διευκρινίζεται αν το αεροσκάφος ήταν πολιτικό ή στρατιωτικό. Δύο τουρκικά F-16 καταδίωξαν το αεροσκάφος, προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν συμφωνήσει από πέρυσι να πραγματοποιήσουν υποθαλάσσιες έρευνες ανοιχτά των νοτίων ακτών του νησιού, μια συμφωνία με την οποία είναι αντίθετη η Τουρκία, επικαλούμενη τα δικαιώματα της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου. Η Τουρκία άρχισε δικές της έρευνες μαζί με τις τουρκοκυπριακές αρχές, βορείως του νησιού.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ παραμένουν ψυχρές μετά την έφοδο ισραηλινών κομάντος στη τουρκική ναυαρχίδα διεθνούς νηοπομπής, που είχε στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους το Μαίο του 2010

Η Άγκυρα δεν δέχεται η Κύπρος να προχωρήσει στις υποθαλάσσιες έρευνες, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι ελληνοκυπριακές αρχές, που ελέγχουν το νότιο μέρος της Κύπρου, δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους όλόκληρου του νησιού.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...