Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Απάντηση ΥΠΕΞ στις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου

Οι τουρκικές θέσεις και συμπεριφορές δεν γίνονται δεκτές από τη διεθνή κοινότητα, και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που περιέχει απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή την πρόοδο της διαδικασίας αξιοποίησης των φυσικών της πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Από το Σικάγο, όπου βρίσκεται ,συνοδεύοντας τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Δελαβέκουρας, δήλωσε: «Δυστυχώς, η Τουρκία επιμένει στη διατύπωση απειλών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της, που κατοχυρώνονται απόλυτα από το Δίκαιο της Θάλασσας».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «συμπεριφορές όπως αυτή είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, σε μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Την Παρασκευή η Αγκυρα αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ για εξερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υποστηρίζοντας ότι μέρος των θαλάσσιων αυτών περιοχών συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές» τονίζει το κυπριακό υπουργείο και προειδοποιεί ότι την ευθύνη για την ένταση που θα δημιουργηθεί από τις έρευνες θα φέρουν οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...