Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Γλύκες Ερντογάν στον Ολάντ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε χθες βράδυ στον Φρανσουά Ολάντ για να τον συγχαρεί για την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας και ευχήθηκε να αρχίσει μια νέα εποχή στις τουρκο-γαλλικές σχέσεις.


Ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα, κατά την τηλεφωνική συνομιλία, "οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να ελευθερωθούν από τεχνητής φύσης θέματα που τις πλήττουν".

"Είμαι βέβαιος για μια νέα εποχή στις σχέσεις μας", τόνισε ο Ερντογάν στο συνομιλητή του.

Η Άγκυρα ελπίζει στη βελτίωση των σχέσεών της με το Παρίσι με την αποχώρηση από την εξουσία του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είναι ένα αντιδημοφιλές πρόσωπο στην Τουρκία και ο οποίος διαφωνεί απόλυτα με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μια άμεση αντίδραση στην εκλογή του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, ο Ερντογάν ευχήθηκε "η νέα περίοδος στη Γαλλία να είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη στις σχέσεις της Τουρκίας και της Γαλλίας".

Στα τέλη του 2011 ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τον Σαρκοζί ότι "προσβλέπει σε εκλογικά οφέλη χρησιμοποιώντας το μίσος προς τον μουσουλμάνο και τον Τούρκο", μετά την ψήφιση στη Γαλλία νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, την οποία η Τουρκία ουδέποτε αναγνώρισε. Το νομοσχέδιο είχε τελικά κριθεί αντισυνταγματικό από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...