Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Συγκίνηση στην Ίμβρο- Χτύπησε ξανά το κουδούνι στο ελληνικό σχολείο


Συγκίνηση και δικαίωση αισθάνονται οι Έλληνες της Ίμβρου καθώς μετά από από μισό αιώνα απαγόρευσης των τουρκικών αρχών, επαναλειτουργεί στο νησί το ελληνορθόδοξο μειονοτικό σχολείο.

Η λειτουργία του σχολείου ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στους Αγίους Θεοδώρους, που είναι το χωριό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με δύο μόνο μαθητές, τον Δημήτρη και τον Αλέξανδρο.

Η επαναλειτουργία του έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για την ελληνική μειονότητα καθώς απότελεί άρση μιας μεγάλης ελληνικής αδικίας στην Ίμβρο.

Μάλιστα το άνοιγμα του σχολείου έρχεται σε μια περίοδο που οι χιλιάδες Ίμβριοι της διασποράς, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αναγκαστικό εκπατρισμό από τα μέτρα που πήρε σε βάρος τους η Άγκυρα στις αρχές της δεκαετίας του 60’, γυρίζουν για να δηλώσουν «παρών» στο νησί τους, εντείνοντας τον αγώνα τους απέναντι στις αδικίες που στήθηκαν σε βάρος τους από την τουρκική διοίκηση.

Η επιστροφή των περιουσιών του άλλωστε ανοίγει ένα νέο δρόμο για την αναβίωση της κοινότητας σε ένα νησί που το 1923- όταν δόθηκε στην Τουρκία μαζί με την Τένεδο- είχαν αποκλειστικά ελληνικούς πληθυσμούς.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, ψυχή του ελληνορθόδοξου δημοτικού σχολείου είναι τρεις γυναίκες: η ιδρύτριά του, Άννα Κουτσομάλη από την Παναγιά, που έζησε κι αυτή όλη την περιπέτεια των συντοπιτών της.

Ως διευθύντρια ορίσθηκε η Παρασκευή Μπερμπέρη, η οποία ζει μεταξύ των Αγίων Θεοδώρων, που είναι το χωριό της, και της Πόλης, ενώ η Τρίτη είναι η δασκάλα Μαρία Μπερμπέρη, με καταγωγή από τα Αγρίδια, που γεννήθηκε στην Αυστρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...