Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τουρκία: Το «πακέτο εκδημοκρατισμού» ανακοινώνει ο Ερντογάν

Μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τους Κούρδους και άλλες μειονότητες προωθεί ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 


Μεταρρυθμίσεις υπέρ των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα.

Πρόκειται για ένα «πακέτο εκδημοκρατισμού» που αφορούν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, πρότεινε ως κατώτερο εκλογικό όριο το 10%, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε μικρότερα κόμματα, όπως το κουρδικό, να μπουν στη Βουλή.

Επίσης, σύμφωνα με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων Ερντογάν, οι Κούρδοι στις πόλεις τους θα μπορούν να δίνουν κουρδικά ονόματα, ενώ μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σχεδιάζει επίσης να άρει την απαγόρευση  στις γυναίκες να φορούν μαντίλα στις δημόσιες επιχειρήσεις, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν μακροχρόνιος στόχος του κόμματός του

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι μεταρρυθμίσεις είναι μια πολυαναμενόμενη κίνηση από την κυβέρνηση για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των Κούρδων της Τουρκίας, οι οποίοι  αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού.

Μάλιστα αποτελεί ένα βήμα για τη λήξη των συγκρούσεων μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 40.000 ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...