Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Το μεγαλύτερο στάδιο της Ανατολίας στην αρχαία Μαγνησία

Το καλύτερα διατηρημένο στάδιο στην περιοχή της Ανατολίας βρέθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη της Μαγνησίας στην επαρχία του Αϊδινίου, στην περιοχή Germencik.

Πλήθος ευρημάτων υποδεικνύουν επίσης ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στην πόλη είχαν υψηλό πολιτιστικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στην αρχαία πόλη της Μαγνησίας, που βρίσκεται στην περιοχή του Ortaklar Germencik στην επαρχία του Αϊδινίου, ανακαλύφθηκε το καλύτερα διατηρημένο στάδιο της Ανατολίας. Οι ανασκαφές και οι αναστηλωτικές εργασίες συνεχίζονται για 28 χρόνια υπό την ηγεσία του επικεφαλής του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, καθηγητής Orhan Bingöl.

«Χρειάστηκαν 35 ημέρες για να καθαρίσει η ημικυκλική αψίδα του σταδίου, η οποία ήταν 70 μέτρα κάτω από το επίπεδο του σταδίου», δήλωσε ο Bingöl.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Μαγνησίας, που βρίσκεται εντός των συνόρων του χωριού Tekinköy συνεχίστηκαν για τρεις επιπλέον μήνες φέτος, χάρη στην αύξηση της οικονομικής στήριξης που παρέχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσκαφής και αποκατάστασης, ανακαλύφθηκε το καλύτερα διατηρημένο στάδιο της Ανατολίας. Είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από μάρμαρο και η χωρητικότητα του είναι 40.000 άτομα. Τα έργα πραγματοποιήθηκαν από επιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν 20 άτομα από διάφορα τουρκικά πανεπιστήμια, καθώς και επτά άτομα από το Πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργη-Ερλάνγκεν της Γερμανίας», δήλωσε ο Bingöl.

Πέντε κτίρια στο φως

Ο Bingöl δήλωσε επίσης ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν την σημασία που δθηκε στον αθλητισμό κατά την διάρκεια της ιστορίας της περιοχής. «Μέχρι τώρα έχουμε επικεντρωθεί σε πέντε σημαντικά διαρθρωτικά συγκροτήματα κτιρίων. Αυτές οι κατασκευές έχουν εκκαθαριστεί και είναι πλέον ορατές. Δύο από αυτές είναι γυμνάσια, κτίρια όπου λάμβανε χώρα η φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με πολιτιστική εκπαίδευση, όπως φιλοσοφία και λογοτεχνία. Αυτά τα κτίρια είναι στην ουσία τα σημερινά σχολεία εκπαίδευσης. Η άλλη κατασκευή είναι ο Ιερός χώρος της θεάς Αρτέμιδος, ο οποίος περιλαμβάνει τον τέταρτο μεγαλύτερο ναό της Ανατολίας.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται ακόμα στην περιοχή. Μια άλλη κατασκευή είναι το Θέατρο. Αρχικά, είχε σχεδιαστεί ως θέατρο, αλλά η κατασκευή του έμεινε ημιτελής ίσως λόγω των κακών φυσικών συνθηκών ή λόγω της μετατόπισης του εδάφους. Οι ανασκαφές σε αυτή την περιοχή έχουν τελειώσει. Και η τελευταία κατασκευή που βρέθηκε είναι το στάδιο της πόλης», δήλωσε ο Bingöl.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα έργα της τρέχουσας ανασκαφικής περιόδου έχουν τελειώσει στο στάδιο της Μαγνησίας, το οποία βρισκόταν ολόκληρο κάτω από το έδαφος και ένα μέρος του οποίου ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών μεταξύ 2008 και 2011.

«Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν στο στάδιο τα επόμενα χρόνια, εφόσον μπορέσουμε να βρούμε την κατανομή. Όταν ολοκληρωθούν γίνονται όλα αυτά τα έργα, το σύνολο του σταδίου θα αποκαλυφθεί μετά από σχεδόν 700 χρόνια. Θα επιστρέψει στην μαγευτικές του μέρες στη διάρκεια της οποίας διοργανώνονταν αγώνες εφάμιλλοι με αυτούς των Ολυμπιακών Αγώνών, που τους παρακολουθούσαν 40.000 θεατές», δηλώνει ο Bingöl.

Ο Δρ. Gorkem Kökdemir, βοηθός επικεφαλή των ανασκαφών είπε ότι αποκαλύφθηκε, επίσης, μια τουαλέτα, η οποία εξυπηρετούσε 32 άτομα ταυτόχρονα στη Μαγνησία. «Χρησιμοποιήθηκε για να συνεργαστεί με ένα σύστημα παρόμοιο με τις σημερινές τουαλέτες. Έχουμε βρει ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εδώ είχαν υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, βλέποντας τα διακοσμητικά σχέδια στον τοίχο και στην ανάπτυξη του συστήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...