Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Επίσκεψη Γρ. Ψαριανού και Ν. Φούντα στη Σμύρνη για την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας

Μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των σχέσεων των κοινοβουλίων Ελλάδας – Τουρκίας ανέλαβαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς... Γρηγόρης Ψαριανός και Νίκη Φούντα, στη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Σμύρνη.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης οργάνωσε μεγάλη αποστολή επιχειρηματιών, δήμων και πολιτικών στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Σμύρνης με σκοπό την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και κυρίως την ανάπτυξη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Στη διάρκεια της επίσκεψης οι δύο Έλληνες βουλευτές της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκαν με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP Hamza Dag και Ali Aslik και συμφώνησαν να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για την ανασύσταση μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας Ελλάδας – Τουρκίας που δεν λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι βουλευτές στις επαφές που είχαν με τους Έλληνες συναδέλφους τους , ζήτησαν συνεργασία για τα θέματα των οικονομικών μεταναστών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και κυρίως για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας και στην Τουρκία όπου θα καταγράφονται οι εισερχόμενοι μετανάστες και θα προωθούνται πίσω στις πατρίδες τους.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Νίκη Φούντα υποστήριξαν επίσης τις συναντήσεις των Ελλήνων δημάρχων των Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιου και των Γιαννιτσών Γρ. Στάμκου, με ομολόγους τους από την Σμύρνη, όπου συζητήθηκαν πέρα από τα διμερή θέματα και ειδικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των τοπικών αγορών στις ελληνικές πόλεις.

Με αφορμή την επίσκεψή του στη Σμύρνη, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μόνο να ωφεληθούν με τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα. Μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη και το κέρδος από οικονομική, τουριστική, εμπορική και πολιτιστική συνεργασία και από την άλλη μπορούν και πρέπει να μηδενίσουν τα τεράστια ποσά που κατασπαταλώνται σε εξοπλισμούς.

Η ένταση ωφελεί μόνο τους εμπόρους της και κάποιους ανόητους φανατικούς εθνικιστές ενώ η φιλία και η συνεργασία ωφελεί τους πολίτες, τους φορείς, τους οργανισμούς, τις εταιρείες και το δημόσιο συμφέρον συνολικά.

Οι επαφές και οι συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα σε εκπροσώπους των κοινοβουλίων, της αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων, των οργανισμών λιμένων αλλά και ανάμεσα σε επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές, είναι σε αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε πολύ σύντομα να αποδώσουν καρπούς. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εκατέρωθεν και το όφελος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο και για τις δύο χώρες.

Τέλος να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση που έγινε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους βουλευτές, συζητήθηκε και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την από κοινού αντιμετώπισή του. Επίσης συζήτηση έγινε και όσον αφορά την περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας των επισκέψεων των Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα.

Θα επιδιώξουμε μάλιστα από κοινού, να επαναλειτουργήσει η κοινοβουλευτική επιτροπή Ελληνοτουρκικής φιλίας, που εδώ και κάποια χρόνια είναι ανενεργή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...