Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Σαμαράς και Αβραμόπουλος στο "στόχαστρο" των Τούρκων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την ΑΟΖ και ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Αβραμόπουλος για τη κατάργηση του casus beli που ζήτησε,μπήκαν στο “στόχαστρο” του τουρκικού Τύπου.

Αναφορά στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός κ. Α Σαμαράς  στις προγραμματικές δηλώσεις για την ΑΟΖ κάνει ο τουρκικός τύπος:

-H Υeni Safak με τον τίτλο « Όποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες αρπάζεται από την θάλασσα» , γράφει ότι ο κ Σαμαράς ανακοίνωσε στην Βουλή το πρόγραμμα της κυβέρνησης και μεταξύ των στόχων του βρίσκεται και η κήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο. Ο κ Σαμαράς είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης που συστάθηκε με την υποστήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. είναι να επιταχύνει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ Σαμαράς είπε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης όσον αφορά την ανάπτυξη εστιάζεται σε  9 σημεία με πρώτο τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ Σαμαράς είπε ότι χρειάζεται η κήρυξη ΑΟΖ και συστηματική προετοιμασία στο πλαίσιο των διεθνών εφαρμογών. Ακόμα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να δώσει κάθε αγώνα και ότι ελπίζει πως θα εξασφαλίσει μεγάλα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Επισημαίνεται πως ο κ Σαμαράς ανακοίνωσε άμεσο σχέδιο δράσης για την κρίση.

-Η Taraf   αναφέρεται στις προγραμματικές δηλώσεις του  κ Σαμαρά με τον τίτλο « Ο γείτονας έστρεψε το βλέμμα του στο Αιγαίο» και τονίζει ότι ο κ Σαμαράς επιθυμεί να κηρύξει  ΑΟΖ στο Αιγαίο και να σωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Επίσης σημειώνει ότι ο κ Σαμαράς στράφηκε προς το Αιγαίο για την ανάπτυξη.

 -Η Zaman   γράφει ειδησεογραφικά για τις προγραμματικές δηλώσεις του κ Σαμαρά με τον τίτλο « Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο».
- Η Sabah δημοσιεύει ανταπόκριση  με τον τίτλο « Ο γείτονας χάραξε νέο χάρτη πορείας». Στην ανταπόκριση τονίζεται ότι ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα του κ Σαμαρά όπου  προέχουσα θέση πήραν οι ιδιωτικοποιήσεις, η παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής και ο αγώνας κατά της γραφειοκρατίας. Στο πρόγραμμα του κ Σαμαρά συμπεριλαμβάνεται και η κήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο


Aπασχόλησε τον τουρκικό τύπο,όπως αναμενόταν, η αναφορα του Ελληνα ΥΠΕΞ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στο casus belli από την Τουρκία για τα θαλασσια σύνορα στο Αιγαίο. Μέσα από τις συγκεκριμένες αναφορές των ΜΜΕ μπορεί κανείς να ''ακτινογραφήσει'', ως ένα βαθμό,  τις διαθέσεις  και τις προθέσεις της Αγκυρας. Ιδού εδώ πως καταγράφεται  η αναφορά του κ. Αβραμόπουλου στις τουρκικές εφημερίδες:

-Η Zaman με τον τίτλο « Σινιάλο από την Ελλάδα για επέκταση  των χωρικών υδάτων» γράφει ότι ο νέος ΥΠΕΞ της Ελλάδας είπε πως η απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι θα θεωρήσει αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων, παρεμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ζήτησε να καταργηθεί το Casus Belli το συντομότερο δυνατό . Ο κ Αβραμόπουλος κατά την ομιλία του πριν την ψήφο εμπιστοσύνης είπε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να καθορίσει τα θαλάσσια σύνορά της με όλους τους γείτονές της και ότι σε αυτό είναι καθοριστικό στοιχείο το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ότι σε αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί και η Τουρκία. Ο κ Σαμαράς που μίλησε προχθές, είχε δώσει - γράφει - το μήνυμα ότι θα ξεκινήσουν την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο. Ο κ Αβραμόπουλος, που υποστήριξε πως το θέμα του Πατριαρχείου δεν μπορεί να συζητηθεί στην βάση της αμοιβαιότητας με το θέμα της μουσουλμανικής –«τουρκικής» μειονότητας στην Δυτική Θράκη , ισχυρίστηκε πως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Προεδρία ΕΕ της Κυπριακής Κυβέρνησης  αναφορικά με το Κυπριακό, γίνεται αιτία στο να χάνεται μία ευκαιρία στο θέμα της λύσης.

- Η Vatan αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο «Η Ελλάδα ετοιμάζει νέο δόγμα στην εξωτερική πολιτική». Ο κ Αβραμόπουλος τόνισε πως, η απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι θα θεωρήσει αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης είπε ότι η Τουρκία, αν και δεν έχει υπογράψει την Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με αυτό, επειδή είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Ο ίδιος είπε ότι  η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια νέα αντίληψη στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ότι ετοιμάζεται για ένα νέο δόγμα στο θέμα αυτό.

- Η Turkiye γράφει για το θέμα με τον τίτλο « Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε: Η απόφαση της Τουρκίας δεν αναπτύσσει τις σχέσεις». Ο κ Αβραμόπουλος τόνισε πως αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των σχέσεων η απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για casus belli και ζήτησε την κατάργηση του casus belli.

-H Sabah γράφει για το θέμα με τον τίτλο « Προειδοποίηση για το casus belli» και κάνει αναφορά στις σχετικές δηλώσεις του κ Αβραμόπουλου.

-Η Radikal αναφέρεται στο θέμα  με τον τίτλο « Η Τουρκία να καταργήσει το casus belli»




-Η Milliyet αναφέρεται στις δηλώσεις του κ Αβραμόπουλου  με τον τίτλο « Καταργήστε το casus belli»

-Η Cumhuriyet  γράφει για το θέμα με τον τίτλο « Να καταργηθεί το casus belli» και τονίζει πως ο  κ Αβραμόπουλος ισχυρίστηκε πως όσο και αν η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας , θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτό.

- Η Bugun γράφει με τον τίτλο « Να καταργηθεί το  casus belli» .
- Η Aksam γράφει με τον τίτλο « H Αγκυρα να καταργήσει την απόφαση για το casus belli» .

Στο θέμα αναφέρεται και η αγγλόγλωσση Today’s Zaman στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Νew Greek gov't  launches salvo over aegean disputes». 


 onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...