Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

Δυσαρέσκεια σε Σερβία και Βοσνία για τις δηλώσεις Ερντογάν

«Η Βοσνία είναι οθωμανική κληρονομιά», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. 


Έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμό προκαλεί στη Σερβία και στη Βοσνία η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Βοσνία αποτελεί οθωμανική κληρονομιά».

Ο κ. Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι ο πρώτος πρόεδρος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Άλια Ιζετμπέγκοβιτς, πριν πεθάνει του άφησε παρακαταθήκη τη Βοσνία και τον βοσνιακό λαό.

«Ο Άλια Ιζετμπέγκοβιτς, όταν τον επισκέφτηκα στο νοσοκομείο μου είπε: Σου αφήνω τη Βοσνία παρακαταθήκη. Η Βοσνία είναι οθωμανική κληρονομιά» ανέφερε ο κ. Ερντογάν μιλώντας σε κομματική συνέλευση, στην Άγκυρα.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή ανέφερε: «Κάποιος πρέπει να προειδοποιήσει τον Ερντογάν ότι τέτοιες απόψεις δεν βοηθούν για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Έντονες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και στη Βοσνία. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ επισήμανε πως «η δήλωση αυτή στέλνει σαφή μηνύματα για τις προθέσεις της Τουρκίας στην περιοχή» και ανέφερε ότι ζήτησε εξηγήσεις από τον πρέσβη της Τουρκίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Ο κ. Ντόντικ προειδοποίησε ότι «τελευταία υπάρχει έντονη τουρκική δραστηριότητα στη Βοσνία».

Τη δήλωση Ερντογάν καταδίκασαν όλοι οι αρχηγοί των σερβικών κομμάτων στη Βοσνία, ενώ προβληματισμός εκφράζεται και από τους Κροάτες.

«Οι απόψεις του Ερντογάν δυσαρέστησαν πολλούς πολίτες της Βοσνίας και κυρίως τους Κροάτες και τους Σέρβους. Δεν νομίζω ότι είναι ευχάριστο να ακούει κάποιος ότι η Βοσνία αποτελεί οθωμανική κληρονομιά» δήλωσε ο Βέσο Βέγκαρ, εκπρόσωπος Τύπου της Κροατικής Δημοκρατικής Κοινότητας (HDZ) που είναι το κυρίαρχο κόμμα των Κροατών στη Βοσνία.

Ο ιστορικός Σλαβένκο Τέρζιτς εκτίμησε ότι εγκυμονεί κινδύνους για τα Βαλκάνια η δήλωση Ερντογάν διότι, όπως είπε: «αποκαλύπτει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Άγκυρας που εκδηλώνονται μέσα από την ιδέα του νεοοθωμανισμού».

Την ανάγκη ομόφωνης καταδίκης των απόψεων Ερντογάν από το συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εξέφρασε ο Σέρβος ιστορικός Τσέντομιρ Άντιτς ο οποίος χαρακτήρισε ως προβοκατόρικη τη συμπεριφορά του Τούρκου πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...