Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012

ΝΔ: Θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτη η επίμονη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Προεδρία της ΕΕ

Την ιδιαίτερη σοβαρότητα που έχει η συνεχιζόμενη και με διάφορους τρόπους εντεινόμενη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το εξάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας εκφράζει ο Αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπεβλήθη από κοινού με την έτερο Αντιπρόεδρο, ευρωβουλευτή κα Μαριλένα Κοππά.

Στην ερώτηση αυτή, γίνεται αναφορά σε αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει επισήμως διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, σχετικά με την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να μην συνταχθεί-ευθυγραμμιστεί με οποιαδήποτε επίσημη απόφαση που θα λάβει στο πεδίο των εξωτερικών της σχέσεων η ΕΕ, στο διάστημα 1 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2012. Ειδικότερα, όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ–ΝΑΤΟ, η Τουρκία καθιστά σαφές ότι δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε συνεργασία ή προώθηση των σχέσεων των δύο οργανισμών στο τρέχον εξάμηνο.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν γνωρίζει ή και αν η ίδια έχει γίνει αποδέκτης των τουρκικών αυτών θέσεων, καθώς και αν η στάση αυτή συνάδει με τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Σχετικά με το θέμα αυτό, οι Έλληνες Αντιπρόεδροι της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας έκαναν την εξής δήλωση:

"Η αμφισβήτηση και μη αναγνώριση ενός από τους θεμελιώδεις θεσμούς της ΕΕ από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα είναι ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που προσβάλλει τη θεσμική τάξη, τις θεμελιώδεις αρχές και κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υιοθέτηση ξεκάθαρης καταδικαστικής θέσης απέναντι σε αυτή την πρακτική της Τουρκίας αποτελεί θέμα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας για την ίδια την ΕΕ και τους θεσμούς της".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...