Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Δημοσκοπική βουτιά για Ερντογάν -Πώς τα σκάνδαλα διαφθοράς κλονίζουν την παντοδυναμία του

Νέα πτώση στη δημοτικότητα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μέσω του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία κατέγραψε δημοσκόπηση.


Αν και εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ποσοστό υποστήριξης του AKP ανέρχεται σε 42,3%, όπως δείχνει η δημοσκόπηση του SONAR, που είναι ένα από τα κύρια ινστιτούτα δημοσκοπήσεων της Τουρκίας.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, το ποσοστό υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος έχει πέσει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με δημοσκόπηση που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο, ενώ έχει σημειώσει σημαντική μείωση σε σχέση με το 50% που είχε κερδίσει το κόμμα στις πιο πρόσφατες εκλογές του 2011.

Την ίδια ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), συγκεντρώνει ποσοστό 29,8% στη δημοσκόπηση αυτή, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει από τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με το SONAR, οι δημοσκοπήσεις του οποίου τείνουν να δείχνουν χαμηλότερη υποστήριξη για το κυβερνών κόμμα από αυτήν που συγκεντρώνει το AKP βάσει των δικών του υπολογισμών.

Το σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο ξέσπασε στα μέσα του Δεκεμβρίου με την σύλληψη εξεχόντων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον Ερντογάν και τριών γιων υπουργών, χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το κυβερνών κόμμα από τότε που ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ούτε οι διαδηλώσεις του περσινού καλοκαιριού, ούτε το σκάνδαλο αυτό διαφθοράς είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη δημοτικότητα του AKP. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε εξάλλου την περασμένη εβδομάδα ότι το κόμμα χαίρει της υποστήριξης περίπου του 52% του κόσμου, βάσει τεσσάρων δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...