Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Παρέμβαση του στρατού στη Τουρκία! Ζητούν αποφυλάκιση αξιωματικών που φυλάκισε ο Ερντογάν

Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προσέφυγε κατά της καταδίκης εκατοντάδων αξιωματικών τους σε δύο δίκες που είχαν γίνει για συνωμοσία κατά της  κυβέρνησης, η οποία πλήττεται από ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο για διαφθορά, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων κατέθεσε επισήμως στις 27 Δεκεμβρίου πέρυσι προσφυγή γι' αυτό στο γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας με αίτημα τη διεξαγωγή νέας δίκης, διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.


Στην υπόθεση "Εργκένεκον", όπως είναι γνωστή, ένα δικαστήριο της Σιλίβρι (Σηλυβρία), στα προάστια της Κωνσταντινούπολης, επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης εναντίον 275 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων πολλοί αξιωματικοί, εκλεγμένοι και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ήταν ύποπτοι ότι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη έπειτα από μια δίκη την οποία η αντιπολίτευση καταδίκασε ως ένα "κυνήγι μαγισσών".

Εξάλλου τον Αύγουστο του 2012, το ίδιο δικαστήριο του Σιλιβρί είχε καταδικάσει περισσότερους από 300 στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και στρατηγοί, σε ποινές κάθειρξης 13 ως 20 ετών για μια άλλη φερόμενη απόπειρα συνωμοσίας, το 2003 αυτήν τη φορά, και πάλι κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Η προσφυγή αυτή του στρατού στη δικαιοσύνη γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει να αντιμετωπίσει εδώ και δύο εβδομάδες το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε, το οποίο έχει οδηγήσει στην φυλάκιση περίπου 20 προσώπων που πρόσκεινται στην εξουσία και έχει προκαλέσει την παραίτηση τριών υπουργών όπως και έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας διαβεβαίωναν ότι "δεν θέλουν να εμπλακούν στις (τρέχουσες) πολιτικές διαμάχες".

Η δήλωση αυτή έγινε μερικές ώρες αφότου μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο ενός στενού πολιτικού συμβούλου του πρωθυπουργού, ο οποίος άφηνε να εννοηθεί ότι το τρέχον σκάνδαλο μπορεί να ξέσπασε για να ανοίξει το δρόμο σε μια επέμβαση του στρατού.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχει μειώσει μέσω μεταρρυθμίσεων και μιας σειράς δικών την πολιτική επιρροή του στρατού, ο οποίος, από το 1960, έχει κάνει τρία πραξικοπήματα και έχει αναγκάσει σε παραίτηση μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ένα ισλαμικό κόμμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...