Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ακυρώθηκε η καταδίκη για βλασφημία του πιανίστα Φαζίλ Σάι

Ένα εφετείο της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε σήμερα την αμφιλεγόμενη καταδίκη σε δεκάμηνη φυλάκιση με αναστολή του διεθνούς φήμης Τούρκου πιανίστα Φαζίλ Σάι, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα δίκη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η ποινή που επιβλήθηκε στις 15 του περασμένου Μαΐου στον 43χρονο καλλιτέχνη για τη δημοσίευση καυστικών σχολίων εναντίον των ισλαμιστών στο Twitter προκάλεσε επικρίσεις και καταγγελίες για επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης.

Το εφετείο, στο οποίο προσέφυγε ο δικηγόρος του γνωστού για τον μαχητικό αθεϊσμό του Σάι, διαπίστωσε σήμερα ότι στην διαδικασία που οδήγησε στην πρώτη απόφαση υπήρξαν "διαδικαστικά σφάλματα" και ανέπεμψε την υπόθεση σε άλλο δικαστήριο της τουρκικής μητρόπολης.

Δεν ορίστηκε η ημερομηνία της νέας δίκης. "Περισσότερο απ' ό,τι για το πρόσωπό μου, η καταδίκη αυτή, τη στιγμή που δεν έχω διαπράξει κανένα έγκλημα, είναι ανησυχητική για την ελευθερία των πεποιθήσεων και της έκφρασης στην Τουρκία", είχε δηλώσει ο Φαζίλ Σάι μετά την καταδίκη του.

Ο αντιπρόεδρος της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς, είχε εγκρίνει τότε την απόφαση, εκτιμώντας ότι "αν κάποιος προσβάλλει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων, αυτό επισύρει μια ποινική καταδίκη".

Η διαδικασία σε βάρος κινήθηκε μετά την προσφυγή τριών προσώπων που θεωρούσαν ότι τα σχόλια του πιανίστα ήταν προσβλητικά γι' αυτούς. Στο κατηγορητήριο σε βάρος του Σάι αναφερόταν ότι δημοσίευσε στο Twitter μηνύματα που ανέφεραν: "Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά όταν βλέπεις έναν πανάσχημο, έναν μέτριο, έναν κλέφτη, έναν γελοίο, είναι πάντα ισλαμιστής ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...