Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

«Αναβολές και Κατήφοροι»: Το πρώτο βιβλίο στα ελληνικά στην Τουρκία


Το μυθιστόρημα «Αναβολές και Κατήφοροι» και το τρίτο της τετραλογίας, είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδεται στα ελληνικά στην Τουρκία από τον εκδοτικό οίκο “Ιστό”, μετά από μισό περίπου αιώνα διακοπής της ελληνικής εκδοτικής δραστηριότητας στη Πόλη.

Tρεις κληρωτοί έφεδροι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, ένας Αρμένης, ένας Κούρδος, ένας Ρωμιός και ένας Εβραίος δεκανέας που υπηρετούν την θητεία τους στα βουλγαρικά σύνορα, είναι η αφετηρία και πηγή της έμπνευσης ενός μυθιστορήματος που γράφτηκε πριν από πολλά χρόνια αλλά εκδόθηκε πριν λίγες μόλις μέρες στην Κωνσταντινούπολη και αποτελεί μέρος της τετραλογίας που γράφτηκε μεταξύ του 1967 και 1994.

Το πρώτο μέρος της τετραλογίας «Το τέλος της Μπαλάντας», το δεύτερο μέρος «Το παραθύρι του βορριά» και το τέταρτο και τελευταίο «Όσοι έφυγαν κι όσοι έμειναν», θα εκδοθούν σύντομα από τον ίδιο εκδοτικό οίκο “Ιστό” στην Πόλη.

Κοινός παρανομαστής για όλη τη τετραλογία, είναι «τα βιώματα κατά το διάστημα του διωγμού», αλλά και πολλές σκέψεις για τις «συνέπειες του φευγιού από την Πόλη σαν αποτέλεσμα της απέλασης των Ελλήνων πολιτών και της έμμεσης εκδίωξης όσων ήταν συνδεδεμένοι μ΄αυτούς».

Η τετραλογία προσθέτει ακόμα υλικό για σκέψεις γύρω από «μοίρες ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με εξωγενείς κινδύνους, άτομα με προσωπικά άνισο εξοπλισμό, πολλές φορές ανεπαρκή ψυχικό εξοπλισμό, για να αντιπαλέψουν με παρόμοιες αντιξοότητες».

«Και το ερώτημα είναι ποιος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους σαν πιόνια της πολιτικής».

Ο πατήρ Δοσίθεος ευχαριστεί ιδιαίτερα τους εκδότες στον “Ιστό” γιατί «είχαν το δυσεύρετο στην ομογένειά μας θάρρος να αποπειραθούν να ιδρύσουν ελληνόγλωσσο εκδοτικό οίκο στην Πόλη όπου το ελληνόφωνο στοιχείο έχει συρρικνωθεί» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...