Η Κλίντον χαμογελαστή σφίγγει το χέρι του Νταβούτογλου |
Πρόσθεσε δε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πρέπει να γίνει υπό καθεστώς αμοιβαιότητας με τη διεύρυνση των θρησκευτικών ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και η επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ είχαν εκτενή συνομιλία επί των δύο ζητημάτων στο περιθώριο της Διάσκεψης των «Φίλων της Συρίας» την περασμένη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό. Σταδιακά, το πρόβλημα επανέρχεται στην ατζέντα της αμερικανικής πλευράς και για αυτό η κυρία Κλίντον θέλησε να πληροφορηθεί τι σκέπτεται η Αγκυρα.
Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου θα απωλέσει την υπομονή του αν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν φέρουν αποτέλεσμα μέχρι την 1η Ιουλίου, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρεται στο δημοσίευμα, η φόρμουλα των δύο κρατών θα προκύψει ως η μοναδική λύση για το πολιτικό μέλλον του νησιού.
Ο κ. Ερογλου άλλωστε έστειλε πρόσφατα επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι – μουν με την οποία εμφανίζεται ανοιχτός στην ενότητα της εκτελεστικής εξουσίας και έτοιμος να συζητήσει σοβαρά τη διασταυρούμενη ψήφο, δεσμευόμενος μάλιστα να τηρήσει πιο εποικοδομητική στάση στο περιουσιακό. Ωστόσο, όλα αυτά αναφέρονται υπό την προϋπόθεση ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα προχωρήσουν στη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης πριν από την έναρξη της κυπριακής προεδρίας.
Κρίσιμη ημερομηνία για το μέλλον των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι όπως φαίνεται η 19η Απριλίου. Τότε αναμένεται να διεξαχθεί η συνάντηση του κ. Μπαν με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Το μείζον ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι αν ο κ. Ντάουνερ θα εισηγηθεί προς τον Γενικό Γραμματέα τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης ή θα προτείνει αλλαγή της διαδικασίας, ενδεχομένως και με κατάργηση της «κυπριακής ιδιοκτησίας των συνομιλιών» σε συνδυασμό με τη συνέχισή τους και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ. Εμείς τη Χάλκη, οι Ελληνες τους μουφτήδεςΗ κυρία Κλίντον εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα βήματα τα οποία έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Ερντογάν στο ζήτημα της ενίσχυσης και του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε προς τον κ. Νταβούτογλου ότι αναμένει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κάτι που είχε πει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στη Σεούλ της Κορέας (στο περιθώριο του G20).
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών όμως απάντησε ότι η Αγκυρα εργάζεται μεν επί του ζητήματος αυτού, αλλά συμπλήρωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να διευθετήσει θέματα που άπτονται της διατήρησς των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, εννοώντας προφανώς την εκλογή και όχι τον διορισμό των μουφτήδων καθώς και εκπαιδευτικά ζητήματα. «Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επισπεύσει την αλλαγή στην Τουρκία» αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της «Χουριέτ», προσθέτοντας ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε ότι «υπάρχουν ενδείξεις και αναμενόμενες θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα» – χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου