Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Κυνική παραδοχή Ερντογάν: «Ναι», ζήτησα να κοπεί στον αέρα η ομιλία Μπαχτσελί

«Ναι, τηλεφώνησα στον ιδιοκτήτη του καναλιού Haberturk», ομολόγησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας που απαίτησε από τον καναλάρχη Σαράτς να διακόψει την μετάδοση ομιλίας του αρχηγού του Εθνικιστικού Κόμματος


Για ακόμη μια φορά ο Ταγίπ Ερντογάν γίνεται «θέμα» με τις πράξεις του. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ένα από τα βασικά θέματα στην Τουρκία ήταν η είδηση ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τηλεφώνησε στον Φατίχ Σαράτς, ιδιοκτήτη του καναλιού Haberturk, απαιτώντας να σταματήσει η απ' ευθείας τηλεοπτική μετάδοση ομιλίας του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγού του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας.


Το εντυπωσιακό ήταν ότι η είδηση της παρέμβασης Ερντογάν αποδεικνυόταν από το ηχητικό απόσπασμα της συνομιλίας του Ερντογάν με τον Σαράτς η οποία ανέβηκε στο YouTube. Παρ' όλα αυτά, τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για μια φωνή που μοιάζει με αυτή του Ερντογάν.

Την Τρίτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έκανε το τηλεφωνικό διάβημα στον Σαράτς ζητώντας να διακοπεί η τηλεοπτική μετάδοση της ομιλίας του Μπαχτσελί.

«Ναι, έκανα την κλήση. Επειδή υπήρχαν ύβρεις εναντίον του κόμματός μου, της κυβέρνησης, αλλά και απέναντι στο πρόσωπό μου. Έκανα ό,τι ήταν απαραίτητο», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την Άγκυρα. «Πρέπει να διδάξουμε πώς να κάνουν σωστή ενημέρωση χωρίς να προσβάλλουν προσωπικότητες και ανθρώπους», συνέχισε ο κ. Ερντογάν.

Με την δημόσια παραδοχή του ότι απαίτησε να κοπεί η ομιλία του Μπαχτσελί, ο Ερντογάν επιχείρησε να γυρίσει το θέμα υπέρ του όχι μόνο επειδή με ειλικρίνεια παραδέχθηκε την παρέμβασή του αλλά και διότι βρήκε αφορμή να μιλήσει για την ανάγκη σωστής ενημέρωσης χωρίς ύβρεις.

Στην τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν - Σαράτς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζητούσε με αυστηρό ύφος από τον πρόεδρο του ομίλου ΜΜΕ «Haberturk», ο οποίος ελέγχει την ομώνυμη εφημερίδα και το ομώνυμο κανάλι να διακοπεί αμέσως η ομιλία του κ. Μπαχτσελί η οποία εκείνη τη στιγμή μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι «Haberturk». Οι ομιλίες των αρχηγών των τριών μεγάλων κομμάτων στις κοινοβουλευτικές ομάδες τους μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση «TRT» και όλα τα ειδησεογραφικά κανάλια, ένα από τα οποία είναι το «Haberturk».

Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει αντιμετωπίσει κύμα επικρίσεων για πάταξη της ελευθερίας του Τύπου και επανειλημμένως έχει αρνηθεί ότι παρεμβαίνει στα Μέσα ενημέρωσης.

Παραδεχόμενος ότι ζήτησε να κοπεί η ομιλία Μπαχτσελί, στην εβδομαδιαία ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματος του την Τρίτη, ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι ηχογραφήσεις ήταν έργο συνομοτών που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.

Ο Φατίχ Αλταγί, αρχισυντάκτης της Haberturk TV, σχολίασε έπειτα από το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού: «Όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ζούμε για να γράφουμε τις ''παραγγελίες'' που μας δίνουν. Υπάρχει τεράστια πίεση και αυτό αποδεικνύεται από τις συνομιλίες που διέρρευσαν. Αυτή η πίεση εφαρμόζεται όμως σε όλα τα ΜΜΕ της Τουρκίας και όχι μόνο σε εμάς», συμπλήρωσε.

Ό κ Αλταγί δεν θέλησε να σχολιάσει τα κομμάτια των ηχογραφήσεων που ακούγεται η φωνή του, όμως παραδέχτηκε ότι κατά το παρελθόν, είχε «τροποποιήσει» κάποια αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Από την πλευρά του ο μεγαλομέτοχος του «Haberturk» Φατίχ Σάρατς αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Από άλλες συνομιλίες των υπευθύνων του ομίλου «Χαμπέρτουρκ», που αποκαλύφθηκαν επίσης πριν από μερικές ημέρες προέκυψε ότι ο κ. Σαράτς και ο διευθυντής της εφημερίδας «Habertuk» Φατίχ Αλταϊλί, έπειτα από συνεννόηση με τον κ. Ερντογάν, πρότειναν να αλλοιωθεί δημοσκόπηση με την αφαίρεση τριών μονάδων από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και την πρόσθεσή τους στο ποσοστό του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...