Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

«Ψυχρολουσία» για την Τουρκία το ψήφισμα της Ευρωβουλής

Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας θα λάβουν νέα ώθηση μόνον εφόσον η Τουρκία προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Το ψήφισμα που συνοδεύει την ετήσια έκθεση της Ευρωβουλής, για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας, καλεί την Άγκυρα να προχωρήσει στον τομέα της δικαστικής μεταρρύθμισης και της προστασίας των ατομικών ελευθεριών.

Στη φετινή έκθεση κατακρίνεται, για μία ακόμη φορά, η άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας και καλείται η Άγκυρα να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επαναλαμβάνει, όπως και πέρσι, τη ρητή υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές στηλιτεύουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει περαιτέρω δράσεις, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, η Ευρωβουλή καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ενώ υπεραμύνεται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και των συμφωνιών που συνάπτει εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης.

Η εισηγήτρια της Ευρωβουλής Ρία Ομεν Ρόϊτεν (Ολλανδία, ΕΛΚ) δήλωσε ότι «η αλληλεξάρτηση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, όπως τονίζει το ψήφισμά μας, μπορεί να παράγει θετικά αποτελέσματα, μόνον στο πλαίσιο αμοιβαίων δεσμεύσεων. Για την Τουρκία, αυτό σημαίνει συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά τη διαδικασία μεταρρύθμισης και βελτίωση των διμερών σχέσεων με τους γείτονές της. Για τη δε ΕΕ, νέες προσπάθειες για τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε να ανοίξουν τα σχετικά κεφάλαια».

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μείωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, τους νόμους που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης, τις πολυάριθμες δίκες κατά δημοσιογράφων και τη μεγάλη διάρκεια προφυλάκισης.

Υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι οι μεταρρυθμίσεις προς ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό σύστημα είναι αυτές που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος για την έναρξη διαπραγματεύσεων σε θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων, δικαστικών υποθέσεων, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Ταυτόχρονα, εκφράζουν την υποστήριξή τους στην νέα προσέγγιση της Επιτροπής για το άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων από τα πρώτα βήματα των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμό τους κατά τα τελευταία.

Η μεταρρύθμιση στον τομέα της ελευθερίας της σκέψης είναι ζωτικής σημασίας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, ζητώντας την ίση μεταχείριση όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων. Επιπλέον, αναγκαία είναι η εξασφάλιση της ισότητας των δύο φύλων, η μηδενική ανοχή της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών και η παροχή της ευρύτερης δυνατής πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Το ψήφισμα υπενθυμίζει ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι εργασίες για την εφαρμογή του πακέτου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων του 2010, καθώς και η κατάρτιση ενός νέου πολιτικού συντάγματος, μέσω ειρηνικών και εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Τονίζει, επίσης, ότι σε όλες αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει να λάβει μέρος και η κοινωνία των πολιτών.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία κατάρτισης του νέου συντάγματος θα πρέπει να επιτρέψει την πλήρη αναγνώριση των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της Τουρκίας, προωθώντας επίσης την προστασία του συνταγματικού δικαιώματος αναφορικά με τη χρήση της μητρικής γλώσσας του κάθε ατόμου. Καλούν επίσης την Τουρκία σε εξεύρεση πολιτικής λύσης για το Κουρδικό ζήτημα.

Τέλος, το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι η Τουρκία είναι η μόνη υποψήφια χώρα που δεν επωφελείται από την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων και την παροτρύνει, αφού υπογράψει και εφαρμόσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για επανεισδοχή, να καταρτίσει σχέδιο για την ελευθέρωση των θεωρήσεων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...