Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Μετά τη Μέρκελ φτάνει στην Αθήνα και ο Νταβούτογλου

Εν μέσω μιας εξαιρετικά κρίσιμης συγκυρίας τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα καταφθάνει στην Αθήνα την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Με την Άγκυρα να παραμένει εδώ και μείνες εγκλωβισμένη στο μέτωπο της Συρίας και την ελληνική εξωτερική να είναι σταθερά προσανατολισμένη στο «κυνήγι της δόσης» τα περιθώρια για διπλωματικές πρωτοβουλίες και από τις δύο πλευρές είναι μικρά.

Στο τραπέζι των συνομιλιών του κ. Νταβούτογλου με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο, βασικό θέμα θα αποτελέσει η ανακοίνωση των ημερομηνιών για τη σύγκληση του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Αυτή τη φορά, το Συμβούλιο θα λάβει χώρα στην Τουρκία, την οποία θα πρέπει να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως φαίνεται κοινή πρόθεση των δύο πλευρών είναι το Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο.

Η εφημερίδα το «Βημα» επικαλείται κυβερνητικές πηγές οι οποίες τονίζουν πως το καλό κλίμα δεν πρέπει να χαθεί διαφορετικά «θα πάμε πολύ πίσω», ενώ όπως φαίνεται την ίδια αντίληψη εμφανίζει και η τουρκική πλευρά η οποία επιθυμεί να εντάξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο δόγμα Νταβούτογλου περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες.

Ο κ. Αβραμόπουλος έχει ήδη δηλώσει ότι οι διερευνητικές επαφές έπειτα από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα «παγώματος» ενεργοποιούνται ξανά και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισε την παραμονή του πρέσβη ε.τ. κ. Αποστολίδη ως επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης και ως συνομιλητού του Φεριντούν Σινιρλίογλου, νούμερο 3 στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα δύο μοντέλα διερευνητικών επαφών

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση σχεδιάζει να ακολουθήσει το μοντέλο που εφαρμόστηκε με την Τουρκία επί υπουργείας Μολυβιάτη και Μπακογιάννη και αφορούσε μια πιο διαχειριστική προσέγγιση με στόχο να αποφευχθούν οι «κακοτοπιές». Η επιλογή του έναντι του «μοντέλου Παπανδρέου», όπου οι δύο πλευρές είχαν φτάσει πολύ κοντά σε ένα κειμένο Πολιτικής Συμφωνίας για μια ευρύτερη ελληνοτουρκική συνεννόηση, φαίνεται πως κρίθηκε ακατάλληλη στην παρούσα πολιτική συγκυρία.

Εκεί αποδίδουν άλλωστε διπλωματικές πηγές και την πολύ προσεκτική στάση του κ. Σαμαρά και στο θέμα της μονομερούς ανακήρυξης της ΑΟΖ με σκοπό την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου.

Υπενθυμίζεται πως το νομικό πλαίσιο της οριοθέτησης ΑΟΖ είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, ενώ σημαντικοί παίκτες όπως οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι μονομερείς κινήσεις δεν είναι καλοδεχούμενες σε τόσο ευαίσθητες γεωπολιτικά περιοχές όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με αιχμή του δόρατος την οικονομία

Μπορεί στην ατζέντα των δύο χωρών να βρίσκονται δυσεπίλυτα προβλήματα υψηλής πολιτικής, ωστόσο το κλίμα σε ότι αφορά την οικονομική συνεργασία φαίνεται ότι είνι πολύ καλό.  Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 ήταν η πρώτη φορά που το εμπορικό ισοζύγιο έκλινε υπέρ της χώρας μας λόγω και της μείωσης των ελληνικών εισαγωγών από την Τουρκία.
Αυτή η διαφορά είναι μεταξύ άλλων και λόγος που αρκετές τουρκικές επιχειρήσεις και όμιλοι, όπως ο όμιλος Κοτς, ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. μαρίνες) που έχει προκηρύξει η ελληνική κυβέρνηση.

Το ενδίαφέρον, πάντως, της ελληνικής διπλωματίας εστιάζεται στην περαιτέρω απελευθέρωση του τουριστικού ρεύματος από την γειτονική χώρα μέσω των «πράσινων διαβατηρίων».

Τέλος οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να συντονίσουν καλύτερα τις ενέργειές τους σε ότι αφορά το καυτό ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι αλλά και η προσφυγική πίεση που δέχεται η Τουρκία από τη Συρία καθιστούν επιτακτική την συνεργασία των δύο πλευρών τουλάχιστον σε επίπεδο πληροφοριών. Η μέχρι τώρα συνεργασία στον τομέα αυτό είχε σημαντικά αποτελέσματα στον Έβρο, όχι όμως και στο Αιγαίο που παρατηρείται δυναμική επανεμφάνιση του προβλήματος.

Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...