Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Προβλήματα από την απεργία στο δημόσιο τομέα της Τουρκίας

Image1
Image1 (Photo credit: onewmphoto)
Μεγάλη αναταραχή στον δημόσιο τομέα προκάλεσαν οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα. Δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι του τουρκικού δημοσίου πραγματοποίησαν σήμερα στάσεις εργασίας διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις και περισσότερα εργασιακά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στο κέντρο της Άγκυρας, κοντά στην πλατεία Κιζιλάι, οι δημόσιοι υπάλληλοι οργάνωσαν διαδήλωση προβάλλοντας το αίτημα για περισσότερα δικαιώματα και απέρριψαν την πρόταση για αυξήσεις κατά 7,5% των μισθολογίων τους, όπως πρότεινε η μετριοπαθής ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV.

Μεγάλη αναταραχή προκλήθηκε επίσης και στις σιδηροδρομικές μεταφορές στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, όπου η κινητοποίηση επεκτάθηκε και στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία δέχονταν μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Οι εργατικές ενώσεις προέτρεψαν τον Ερντογάν να τροποποιήσει τον κώδικα εργασίας προκειμένου να συντονισθεί με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΟΙΤ).

Κύριοι υποκινητές των διαδηλώσεων ήταν τα μέλη του εργατικού συνδικάτου ΚΕSK με κύριους φορείς της διαμαρτυρίας τους εκπαιδευτικούς και τους νοσηλευτές. Οι τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις στον τομέα του δημοσίου χρονολογούνται από το 2009.

Το ύψος του πληθωρισμού ανήλθε τον Απρίλιο στο 11,14%, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο εν σχέσει με την ίδια περίοδο κατά το παρελθόν έτος (4,26%), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι συνομιλίες για το μισθολογικό ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση διακόπηκαν έπειτα από την προκύψασα διαφωνία μεταξύ τους.

Οι κυβερνητικές αρχές προειδοποίησαν τους απεργούς, τονίζοντας πως «θα αναλάβουν τις συνέπειες» των «παράνομων κινητοποιήσεών τους».

Οι 3,5 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι στην Τουρκία έχουν μεν το δικαίωμα να εγγραφούν σε κάποια εργατική ένωση, πλην όμως δεν δικαιούνται να απεργήσουν, ή να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις, σε μία χώρα η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...