Ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, από τις ΗΠΑ, όπου διαμένει, έσπασε τη σιωπή του για να κατηγορήσει την ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ανατροπή, εδώ και δύο χρόνια, της δημοκρατικής προόδου στην Τουρκία.
«Οι τούρκοι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι για το ότι, τα δύο τελευταία χρόνια, η δημοκρατική πρόοδος έχει τεθεί εν αμφιβόλω», δήλωσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.
Ως παράδειγμα, ο ιδρυτής του κινήματος Hizmet -θρησκευτικός ηγέτης και ταυτόχρονα πολυεκατομμυριούχος-κατήγγειλε την πρόθεση του πρωθυπουργού της Τουρκίας για την επανάληψη των δικών εκατοντάδων στρατιωτικών που καταδικάσθηκαν το 2012 και το 2013 σε βαριές ποινές φυλάκισης για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
«Μεγάλο τμήμα του τουρκικού πληθυσμού, ανάμεσά τους και μέλη του Hizmet, υποστήριξαν το AKP (κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, την βούλησή του να θέσει τέλος στην κηδεμονία η οποία ασκείτο από τον στρατό στην πολιτική της και για την προώθηση της πορείας της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»«, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του.
«Εάν οργανωθούν (αυτές οι νέες δίκες), θα αποτελέσουν πλήγμα στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών», προειδοποίησε ο Φετουλάχ Γκιουλέν.
Στη συνέντευξή του ο Γκιουλέν καταγγέλλει τις μαζικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν στην τουρκική Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, έπειτα από την έρευνα που οδήγησε από τα μέσα του Δεκεμβρίου στην αποκάλυψη σοβαρών πολιτικο-οικονομικών σκανδάλων και στην σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά εναντίον δεκάδων επιχειρηματιών και πολιτικών προσωπικοτήτων προσκείμενων στην τουρκική κυβέρνηση.
«Οι αλλαγές και οι εκκαθαρίσεις που βασίζονται στην ιδεολογία, τις συμπάθειες ή τη γνώμη αποτελεί πρακτική του παρελθόντος, την οποία το κυβερνών κόμμα δεσμεύθηκε να σταματήσει πριν από την άνοδό του στην εξουσία», επισημαίνει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.
Στο μεταξύ, για μια ακόμα φορά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. Αυτήν τη φορά, γιατί διέλυσε μια εκδοτική εταιρία, που νωρίτερα δικαστήριο της χώρας, είχε κρίνει ότι προπαγάνδιζε υπέρ του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) , το οποίο είναι παράνομο στη Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση—όπως βέβαια, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Εκδικάζοντας την Τρίτη την προσφυγή της εκδοτικής εταιρίας Mezopotamya Basin Yayin Α.Ş. και του γενικού της διευθυντή Ζουμπεγίρ Περιχάν κατά της Τουρκίας, το Δικαστήριο δικαίωσε τους προσφεύγοντες και καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης επειδή προχώρησε στην διάλυση της εταιρείας, με το αιτιολογικό ότι προπαγάνδιζε υπέρ ΡΚΚ.
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν, ύστερα από έρευνες της τουρκικής Αστυνομίας και την κατάσχεση τριών τευχών ενός περιοδικού που εκδίδει η εταιρεία, που θεωρήθηκε ότι παραβίαζαν το νόμο διότι προπαγάνδιζαν υπέρ του ΡΚΚ, το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τουρκίας ζήτησε, με προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, την διάλυση της εκδοτικής εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι οι εκδοτικές δραστηριότητες της στρέφονταν κατά της δημόσιας τάξης.
Η δικαστική απόφαση για την διάλυση της εταιρίας εξεδόθη το 2001 και επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας τον Ιανουάριο του 2003.
Η απόφαση του ΕΔΑΔ προβλέπει ακόμη ότι το τουρκικό κράτος υποχρεούται να καταβάλει 5.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη στην Mezopotamya Basin Yayin Α.Ş.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου