Ικανοποιήθηκε το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία του ελληνικού μειονοτικού σχολείου των Αγίων Θεοδώρων στην Ιμβρο, αλλά παραμένει σε ισχύ ο νόμος που το 1964 απαγόρευσε την ελληνική εκπαίδευση σε Ιμβρο και Τένεδο.
Η σχολή θα λειτουργήσει και πάλι τον Σεπτέμβριο με απόφαση του τουρκικού υπουργείου Παιδείας. Τούρκοι δικηγόροι αναφέρουν ότι όσο ισχύει το άρθρο του νόμου του 1964, ανά πάσα στιγμή μπορεί να τεθεί και πάλι εκτός λειτουργίας το σχολείο. Συγκεκριμένα, το 1927 εγκρίθηκε ο «Νόμος περί διοίκησης επαρχιών Ιμβρου και Τενέδου». Το άρθρο 14 του νόμου ανέφερε ότι στις δύο επαρχίες «η διδασκαλία είναι τουρκική» και ότι «οι κηδεμόνες οι οποίοι επιθυμούν να διδαχθούν τα παιδιά τους τη γλώσσα και το θρήσκευμά τους, μπορούν να διδάξουν τα μαθήματα αυτά έπειτα από έγκριση και υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης, με ίδια έξοδα, μέσω ιδιωτικού εκπαιδευτικού, σε τάξεις εντός των δημοσίων σχολείων και σε ώρα εκτός ωρών προγράμματος και μαθημάτων».
Το άρθρο 14 καταργήθηκε με το νόμο 5713. Επανήλθε όμως το 1964 με το νόμο 502. Το ενδιαφέρον είναι ότι το τουρκικό υπουργείο Παιδείας, με διοικητική πράξη του οποίου θα λειτουργήσει και πάλι ελληνικό σχολείο στην Ιμβρο, δηλώνει «δεν γνωρίζουμε το νόμο αυτό»!
«Θα εξεταστεί»
Ο επικεφαλής της διεύθυνσης ιδιωτικών σχολών του τουρκικού υπουργείου Παιδείας Μεχμέτ Κιουτσούκ, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Ταράφ», δηλώνει πως δεν γνωρίζει το νόμο που απαγόρευσε την ελληνική παιδεία στην Ιμβρο και τονίζει ότι «θα εξεταστεί ο νόμος». Η εφημερίδα έγραψε ότι δεν γνώριζε το νόμο ούτε ο Λάκης Βίγκας, εκπρόσωπος των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη γενική συνέλευση βακουφίων (ευαγών ιδρυμάτων).
Στην ίδια εφημερίδα Τούρκοι δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι στο βαθμό που παραμένει το εν λόγω άρθρο του νόμου, η σχολή μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας ανά πάσα στιγμή.
Ο δικηγόρος Ερχάν Πεκτσέ τονίζει ότι «εάν δεν καταργήσουν το άρθρο 14, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα στην πράξη. Εάν κάποιος προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον του σχολείου, είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει». «Οσο παραμένει το άρθρο, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα παραβιάζει το δίκαιο» δηλώνει ο δικηγόρος Μαχίρ Οράκ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταργηθεί το άρθρο.
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ/enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου