(Photo credit: Wikipedia) |
Κατά την επίσκεψή της στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών - «το σπίτι σου», όπως χαρακτηριστικά της είπε ο Έλληνας οικοδεσπότης - η κ. Μαρκουλλή ευχαρίστησε θερμά την ελληνική κυβέρνηση για την ιδιαίτερη βοήθειά της στην Κυπριακή Προεδρία, δεδομένου ότι έχουν αποσπαστεί εμπειρογνώμονες και άλλοι υπάλληλοι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Κυπριακής Προεδρίας.
Αναφερόμενη στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό της, στο Κάιρο και στην Πάφο, η κ. Μαρκουλλή στηλίτευσε την κρίση της Συρίας (που έχει αφήσει πίσω της 27.000 νεκρούς και 300.000 πρόσφυγες), τονίζοντας πως η ανθρωπιστική επιβάρυνση των γειτονικών χωρών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, κατά κάποιον τρόπο, από την ΕΕ. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Αβραμόπουλος καταδίκασε την «τυφλή βία» και το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα που καλλιεργείται στη χώρα, για να
τονίσει ότι η επιστροφή στην ομαλότητα απαιτεί αποχώρηση του Άσαντ, κατάπαυση του πυρός και προστασία της χριστιανικής κοινότητας, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στις αντιτιθέμενες παρατάξεις και να υπάρξει μια πολιτική λύση.
Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετική με τη στάση της Τουρκίας, τόνισε πως πρόκειται για «ράπισμα» προς την ΕΕ, καθώς η άρνηση της Άγκυρας να συνεργαστεί με την Προεδρία της ΕΕ αποτελεί «περιφρονητική συμπεριφορά μιας υποψήφιας χώρας». Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Μαρκουλλή επισήμανε πως έχει σημειωθεί «στασιμότητα», παρά τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια.
Ο κ. Αβραμόπουλος, εξάλλου, υπενθύμισε ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί «κορυφαία» επιλογή της χώρας, χωρίς την οποία δεν είναι εφικτή ούτε η πλήρης εξομάλυνση των ελληνο- τουρκικών σχέσεων, ούτε η ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου