ΕΕ και Τουρκία έκαναν ακόμα ένα δειλό βήμα για την προώθηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών, αφού πρώτα υποσχέθηκε η Κομισιόν την παροχή διευκολύνσεων στην χορήγηση βίζας σε τούρκους υπηκόους.
«Σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματευτές της Κομισιόν και της Τουρκίας πρόσθεσαν τη μονογραφή τους, στο κείμενο της Συμφωνίας Επανεισδοχής, που αντικατοπτρίζει το κοινό μας συμφέρον σε μια πιο αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων», τόνισε η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Cecilia Malmström.
Η Συμφωνία μονογραφήθηκε από τον γενικό διευθυντή του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Stefano Manservisi, και από την πλευρά της Τουρκίας, από τον πρέσβη της μόνιμης αντιπροσωπείας στην ΕΕ, Selim Yenel.
Το ερχόμενο φθινόπωρο η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο δράσης για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους υπηκόους, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πλήρης κατάργηση μπορεί να καταστεί εφικτή σε περίπου 4-6 χρόνια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η Τουρκία ζητά παράλληλη εφαρμογή της κατάργησης της βίζας και της Συμφωνίας Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών.
Ωστόσο η θέση της ΕΕ είναι σαφής: «Αυτή η συμφωνία θα μας επιτρέψει να κάνουμε πρόοδο στην προοπτική της κατάργησης της βίζας [για τους Τούρκους υπηκόους], ένα σαφές μήνυμα προς τον τουρκικό λαό και αρχές ότι η ΕΕ τηρεί τη δέσμευσή της να βελτιώσει την κινητικότητα των πολιτών μας», δήλωσε η Επίτροπος.
Μετά την «ομόφωνη» απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών εσωτερικών της ΕΕ για την επανεισαγωγή ελέγχων στα εθνικά σύνορα των χωρών-μελών που μετέχουν στο Schengen στις 7 Ιουνίου, ο Δανός υπουργός εσωτερικών Morten Bodskov τόνισε ότι «Δεν πρέπει να υπάρχουν αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα όταν συζητάμε για την λαθρομετανάστευση […]«Πρέπει να λαμβάνουμε γρήγορα μέτρα σε περίπτωση που το Schengen απειλείται».
Πρέπει να σημειωθεί ότι και η Ελλάδα έδωσε το πράσινο φως για την επανεισαγωγή των διασυνοριακών ελέγχων.
Ως αντίδραση, με μία πρωτοφανή κίνηση, οι επικεφαλής των Πολιτικών Ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισαν να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις με κράτη μέλη της ΕΕ σε πέντε μεγάλα θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση να αναθεωρηθούν μονομερώς οι κανόνες που σχετίζονται με τη συμφωνία Schengen.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου