Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Πέθανε η τουρκάλα χορεύτρια που ενέπνευσε τον Φελίνι για την «Ντόλτσε Βίτα»

Η Αϊσέ Νανά, η τουρκάλα χορεύτρια της κοιλιάς και στριπτιζέζ, η ιστορία της οποίας αποτέλεσε έμπνευση για να δημιουργήσει ο Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι την κλασική ταινία του «La Dolce Vita», απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών.


Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της, η Νανά, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Κιάς Νανά, πέθανε το βράδυ της Τετάρτης σε νοσοκομείο της Ρώμης.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Νέο κύμα μεταθέσεων δικαστικών στην Τουρκία

Περισσότεροι από εκατό δικαστές της Κωνσταντινούπολης μετατέθηκαν, μεταξύ αυτών και δύο εισαγγελείς που συμμετείχαν στην έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται συνεργάτες και οικείοι του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Οι δύο εισαγγελείς αυτοί, ο Τζελάλ Καρά και Μεχμέτ Γιουζγκέτς, απαλλάχθηκαν από την υπόθεση από τον νέο γενικό εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, που διορίστηκε πριν δύο εβδομάδες, αφού ζήτησαν να παρουσιαστούν ενώπιόν τους δύο επιχειρηματίες, διευκρινίζει στον ιστότοπό της η εφημερίδα Χουριέτ, επικαλούμενη δικαστικές πηγές.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Έκλεισαν λόγω πυκνής ομίχλης τα Στενά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη

Στο κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου προχώρησαν σήμερα οι τουρκικές ναυτιλιακές αρχές εξαιτίας της πυκνής ομίχλης που έχει... μειώσει την ορατότητα στη θαλάσσια δίοδο, ανακοίνωσε η ναυτιλιακή εταιρεία GAC.


Πέντε δεξαμενόπλοια περιμένουν να εισέλθουν στα Στενά του Βοσπόρου που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την GAC.

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ο γιος του Ερντογάν παίζει... κρυφτό

Έτοιμος να καταθέσει στους εισαγγελείς στο πλαίσιο των ερευνών για διαφθορά είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Αχμέτ Οτζέλ, ο 33χρονος γιος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ (φωτογραφία). 


Μιλώντας όμως λίγες ώρες μετά τον πρωτοφανή καβγά που ξέσπασε στο τουρκικό κοινοβούλιο, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τον Ερντογάν ότι παρεμποδίζει τις έρευνες και έναν από αυτούς να καταλήγει στο νοσοκομείο γρονθοκοπημένος από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ο Οτζέλ υποστήριξε πως ο πελάτης του δεν έχει λάβει σχετική κλήτευση.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Νέες «εκκαθαρίσεις» στην Τουρκία: Απολύονται ή μετατίθενται 470 αστυνομικοί

Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα σε νέες εκκαθαρίσεις στις τάξεις της αστυνομίας απολύοντας ή μεταθέτοντας 470 μέλη της, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμους αξιωματικούς στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του σκανδάλου που συγκλονίζει τη χώρα, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Από την αρχή της δικαστικής έρευνας που έχει στόχο δεκάδες οικείους και στενούς συνεργάτες του, ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε χωρίς προηγούμενο εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη της χώρας, τις οποίες κατηγορεί ότι στους κόλπους τους βρίσκεται το κέντρο μιας "συνωμοσίας" με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ο ιμάμης Γκιουλέν έσπασε τη σιωπή του: «Ο Ερντογάν ανέκοψε τη δημοκρατική πρόοδο της Τουρκίας»

Ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, από τις ΗΠΑ, όπου διαμένει, έσπασε τη σιωπή του για να κατηγορήσει την ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ανατροπή, εδώ και δύο χρόνια, της δημοκρατικής προόδου στην Τουρκία.


«Οι τούρκοι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι για το ότι, τα δύο τελευταία χρόνια, η δημοκρατική πρόοδος έχει τεθεί εν αμφιβόλω», δήλωσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

Ως παράδειγμα, ο ιδρυτής του κινήματος Hizmet -θρησκευτικός ηγέτης και ταυτόχρονα πολυεκατομμυριούχος-κατήγγειλε την πρόθεση του πρωθυπουργού της Τουρκίας για την επανάληψη των δικών εκατοντάδων στρατιωτικών που καταδικάσθηκαν το 2012 και το 2013 σε βαριές ποινές φυλάκισης για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

«Μεγάλο τμήμα του τουρκικού πληθυσμού, ανάμεσά τους και μέλη του Hizmet, υποστήριξαν το AKP (κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, την βούλησή του να θέσει τέλος στην κηδεμονία η οποία ασκείτο από τον στρατό στην πολιτική της και για την προώθηση της πορείας της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»«, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του.

«Εάν οργανωθούν (αυτές οι νέες δίκες), θα αποτελέσουν πλήγμα στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών», προειδοποίησε ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στη συνέντευξή του ο Γκιουλέν καταγγέλλει τις μαζικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν στην τουρκική Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, έπειτα από την έρευνα που οδήγησε από τα μέσα του Δεκεμβρίου στην αποκάλυψη σοβαρών πολιτικο-οικονομικών σκανδάλων και στην σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά εναντίον δεκάδων επιχειρηματιών και πολιτικών προσωπικοτήτων προσκείμενων στην τουρκική κυβέρνηση.

«Οι αλλαγές και οι εκκαθαρίσεις που βασίζονται στην ιδεολογία, τις συμπάθειες ή τη γνώμη αποτελεί πρακτική του παρελθόντος, την οποία το κυβερνών κόμμα δεσμεύθηκε να σταματήσει πριν από την άνοδό του στην εξουσία», επισημαίνει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στο μεταξύ, για μια ακόμα φορά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. Αυτήν τη φορά, γιατί διέλυσε μια εκδοτική εταιρία, που νωρίτερα δικαστήριο της χώρας, είχε κρίνει ότι προπαγάνδιζε υπέρ του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) , το οποίο είναι παράνομο στη Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση—όπως βέβαια, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Εκδικάζοντας την Τρίτη την προσφυγή της εκδοτικής εταιρίας Mezopotamya Basin Yayin Α.Ş. και του γενικού της διευθυντή Ζουμπεγίρ Περιχάν κατά της Τουρκίας, το Δικαστήριο δικαίωσε τους προσφεύγοντες και καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης επειδή προχώρησε στην διάλυση της εταιρείας, με το αιτιολογικό ότι προπαγάνδιζε υπέρ ΡΚΚ.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν, ύστερα από έρευνες της τουρκικής Αστυνομίας και την κατάσχεση τριών τευχών ενός περιοδικού που εκδίδει η εταιρεία, που θεωρήθηκε ότι παραβίαζαν το νόμο διότι προπαγάνδιζαν υπέρ του ΡΚΚ, το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τουρκίας ζήτησε, με προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, την διάλυση της εκδοτικής εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι οι εκδοτικές δραστηριότητες της στρέφονταν κατά της δημόσιας τάξης.

Η δικαστική απόφαση για την διάλυση της εταιρίας εξεδόθη το 2001 και επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας τον Ιανουάριο του 2003.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ προβλέπει ακόμη ότι το τουρκικό κράτος υποχρεούται να καταβάλει 5.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη στην Mezopotamya Basin Yayin Α.Ş.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Τουρκία: Ο Ερντογάν ξήλωσε 20 εισαγγελείς

Απίστευτη αναστάτωση προκαλούν στην Τουρκία οι μεταθέσεις συνολικά είκοσι εισαγγελέων, μεταξύ των οποίων... συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που διεξήγαγαν τις έρευνες σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς.


Για τις μεταθέσεις εισαγγελέων αποφάσισε το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών Εισαγγελέων, όπου εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος σύμφωνα με το νόμο προεδρεύει, με τους διορισμούς που έγιναν τις τελευταίες 24 ώρες την πλειοψηφία έχουν οι θεωρούμενοι «φιλοκυβερνητικοί» δικαστικοί.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Τη δυσαρέσκεια της εξέφρασε η Κομισιόν για την τουρκική στάση στο θέμα της Χάλκης

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά στο θέμα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέφρασε η Κομισιόν.


Ειδικότερα, σε απάντησή του επιτρόπου αρμοδίου για την Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκου, αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λυπάται για το γεγονός ότι η δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού του Σεπτεμβρίου – που παρουσιάστηκαν από τον τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- δεν έχει αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα».

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Γεροντόπουλος: Οι Τούρκοι να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις του στην Ίμβρο

«Είναι νομίζω καιρός τα λόγια και οι υποσχέσεις της τουρκικής πλευράς να μετουσιωθούν σε απτά αποτελέσματα, με συγκεκριμένες πράξεις» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών


Την υποχρέωση τη Τουρκίας να υλοποίησει όσα έχει υποσχεθεί για το θέμα της Ίμβρου επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ- Ξύλο στην τουρκική Βουλή

Απίστευτες σκηνές εκτυλίσσονται τις δύο τελευταίες μέρες στην Βουλή της Τουρκίας. Βουλευτές από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ανεβαίνουν πάνω στα έδρανα, γρονθοκοπούν ο ένας τον άλλον, πετάνε μπουκάλια με νερό και σπάνε μικρόφωνα.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Δημοσκοπική βουτιά για Ερντογάν -Πώς τα σκάνδαλα διαφθοράς κλονίζουν την παντοδυναμία του

Νέα πτώση στη δημοτικότητα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μέσω του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία κατέγραψε δημοσκόπηση.


Αν και εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ποσοστό υποστήριξης του AKP ανέρχεται σε 42,3%, όπως δείχνει η δημοσκόπηση του SONAR, που είναι ένα από τα κύρια ινστιτούτα δημοσκοπήσεων της Τουρκίας.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Τουρκία: Ξηλώνει την αστυνομία ο Ερντογάν - έδιωξε εν μια νυκτί 350 αξιωματικούς

Σε μια ακόμη επίδειξη δύναμης από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν η τουρκική κυβέρνηση απέλυσε εν μια νυκτί 350 ανώτερα και μεσαία στελέχη της αστυνομίας στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που συγκλονίζει τη χώρα, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 


Οι ογδόντα από τους απολυμένους ήσαν επικεφαλής των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος στην Αγκυρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Τένεδος: Συγκίνηση στον πρώτο αγιασμό των υδάτων - Δείτε το βίντεο!

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε ο πρώτος αγιασμός των υδάτων στην Τένεδο...


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε χθες (05-01-2014) για τους εναπομείναντες Ρωμιούς στην Τένεδο και τη Σμύρνη, η γιορτή των Θεοφανίων. Την παραμονή των Φώτων έγινε στην Τένεδο ο πρώτος αγιασμός και το κόψιμο της βασιλόπιτας των λιγοστών χριστιανών Ρωμιών, που κατοικούν στο νησί.

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Η Τουρκία τιμά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ


Tην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ελλάδα τιμά η Τουρκία, με τη διοργάνωση συναυλίας από την Κρατική Όπερα της χώρας.



Στη συναυλία, η οποία διοργανώνεται από την Κρατική Ορχήστρα Τουρκίας σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, θα γίνει το Σάββατο 11 Ιανουαρίου και θα λάβει μέρος και ο Έλληνας τενόρος, Μάριος Φραγκούλης.

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Παρέμβαση του στρατού στη Τουρκία! Ζητούν αποφυλάκιση αξιωματικών που φυλάκισε ο Ερντογάν

Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προσέφυγε κατά της καταδίκης εκατοντάδων αξιωματικών τους σε δύο δίκες που είχαν γίνει για συνωμοσία κατά της  κυβέρνησης, η οποία πλήττεται από ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο για διαφθορά, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων κατέθεσε επισήμως στις 27 Δεκεμβρίου πέρυσι προσφυγή γι' αυτό στο γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας με αίτημα τη διεξαγωγή νέας δίκης, διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Ο Ερντογάν κατήγγειλε τη “συνωμοσία” εναντίον του ιδίου και της κυβέρνησής του

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τους Τούρκους να συσπειρωθούν γύρω του στον αγώνα εναντίον της «συνωμοσίας», όπως είπε, στοιχείων υποστηριζόμενων από το εξωτερικό τα οποία έχουν στοχοθετήσει «το ψωμί στο τραπέζι σας, τα χρήματα στην τσέπη σας, τον ιδρώτα του προσώπου σας».


«Η Ιστορία δεν θα συγχωρέσει όσους αναμίχθηκαν σε αυτό το παιγνίδι», τόνισε ο Ερντογάν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα για το τέλος της χρονιάς το οποίο αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρο στην έρευνα για διαφθορά η οποία υποστήριξε πως αποτελεί προϊόν σκευωρίας κύκλων στους κόλπους της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος για να υπονομευτεί η κυβέρνησή του και να τρωθεί η επιρροή της στην Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...