Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με την κουρδικής καταγωγής βουλευτή Λεϊλά Ζάνα

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα με την κουρδικής καταγωγής βουλευτή Λεϊλά Ζάνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την εξεύρεση μιας λύσης στο κουρδικό ζήτημα.

Καμία δήλωση δεν έγινε μετά τη συνάντηση αυτή, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα και συνιστά μια σπάνια πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι συνομιλίες αυτές έγιναν έπειτα από πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε η Ζάνα, στην οποία έκρινε ότι μόνον ο Ερντογάν είναι σε θέση να βρει μια λύση στο κουρδικό ζήτημα.

«Αυτός που είναι ο πιο ισχυρός μπορεί να δώσει ένα τέλος σε όλα αυτά, αν το επιθυμεί. Ποιος είναι; Είναι η σημερινή κυβέρνηση και αυτός που ηγείται αυτής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του Ιουνίου στην εφημερίδα "Χουριέτ".

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τους κυβερνητικούς κύκλους και επικρίθηκαν από ορισμένους Κούρδους ακτιβιστές.

Η 51χρονη Λεϊλά Ζάνα, μία από τις πιο γνωστές αγωνίστριες του κουρδικού ζητήματος, η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 1995, είχε φυλακιστεί από το 1994 ως το 2004 κατηγορούμενη για σχέσεις με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σήμερα είναι ανεξάρτητη βουλευτής του Ντιγιάρμπακιρ, κύρια πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τούρκος πρωταγωνιστής θέλει να παίξει σε ελληνική σειρά

"Θα ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα, έχετε σπουδαίο πολιτισμό"!

Ο γοητευτικός ηθοποιός πρωταγωνιστεί σε σειρά που σημειώνει μεγάλα νούμερα τηλεθέασης καθημερινά. Σε συνέντευξη που δίνει στο TV ΖΑΠΙΝΓΚ και την Μαρία Μπακοπούλου μιλάει για το ελληνικό κοινό και δηλώνει έτοιμος να ...εισβάλει σε ελληνικό σίριαλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Οι Τούρκοι λένε στους Ευρωπαίους να εγκατασταθούν στο ψευδοκράτος!

Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι στα Κατεχόμενα, καθώς παραμονές της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κύπρο, διεξάγουν ασκήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά καλούν και τους Ευρωπαίους να... εγκατασταθούν στις εγκαταστάσεις του ψευδοκράτους.

Οι Τούρκοι προσπαθώντας να νομιμοποιήσουν το ψευδοκράτος, εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου με την οποία μάλιστα δεσμεύονται θαλάσσιες περιοχές για τη διεξαγωγή της έρευνας. Η άσκηση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί σε «διεθνή ύδατα», εντός του FIR Λευκωσίας.

Παράλληλα, και το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε την ίδια ΝΟΤΑΜ, σε μία προσπάθεια νομιμοποίησης. Η άσκηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση μίας άλλης άσκησης έρευνας και διάσωσης η οποία διεξήχθη σε θαλάσσια περιοχή στα Κατεχόμενα (στη χερσόνησο Καρπασίας) με τη συμμετοχή τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων.

Στις προκλήσεις αυτές προστίθενται και αυτές των πολιτικών, με τον Τούρκο υπουργό για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», να απευθύνεται προς τους Ευρωπαίους λέγοντας πως για την προεδρία της ΕΕ, καλό θα ήταν να μιλήσουν και με τους Τουρκοκυπρίους οι οποίοι έχουν, όπως είπε, ικανοποιητικό αριθμό εγκαταστάσεων.

Eπαναλαμβάνεται η δίκη των πραξικοπηματιών του '80 Εβρέν και Σαχίνκαγια

Η δίκη των στρατηγών που είχαν προβεί στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 συνεχίστηκε σήμερα στην Άγκυρα, αν και μια ανακοίνωση των θεραπόντων ιατρών ανέφερε ότι οι δύο κατηγορούμενοι, που είναι απόντες από την έναρξη της ιστορικής διαδικασίας, δεν θα μπορέσουν να παραστούν στο δικαστήριο λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Κενάν Εβρέν, 94 ετών σήμερα, επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας και πρώην πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας, και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Τουρκίας την εποχή εκείνη, ο Ταχσίν Σαχίνκαγια, 86 ετών σήμερα, δικάζονται από την 4η Απριλίου στο κακουργιοδικείο και η υπόθεση χαρακτηρίζεται μοναδική στην Τουρκία, όπου ουδείς πραξικοπηματίας είχε δικαστεί ποτέ.

Στην πέμπτη ακροαματική διαδικασία της δίκης των δύο απόστρατων χουντικών, αναγνώστηκε μια ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής της Κωνσταντινούπολης η οποία τεκμηριώνει ότι «οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να παραστούν λόγω της σωματικής τους κατάστασης και της ηλικίας τους» .

Η πολιτική αγωγή όμως παρ' όλ' αυτά ζητούν από τους δικαστές να απορρίψουν αυτή την ανακοίνωση και να φροντίσουν οι δυο κατηγορούμενοι απόστρατοι στρατηγοί να εξετασθούν από μια ανεξάρτητη επιτροπή.

Ο Εβρέν νοσηλεύεται σε στρατιωτική κλινική της Άγκυρας αφού είχε χτυπήσει όταν έπεσε πριν από την έναρξη της δίκης, ενώ ο Σαχίνκαγια βρίσκεται σε ένα στρατιωτικό ίδρυμα στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας επιπλοκών λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του.

Στις προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίας, οι δικαστές είχαν ακούσει και αποδεχτεί αιτήματα των θυμάτων του πραξικοπήματος μέσω της πολιτικής αγωγής.

Περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά στο δικαστικό μέγαρο της τουρκικής πρωτεύουσας, καλώντας τις δικαστικές αρχές να τιμωρήσουν τους κατηγορούμενους κι απαιτώντας η δίκη τους να μην μείνει στο «συμβολικό» επίπεδο.

Ο στρατός έχει προβεί σε τρία πραξικοπήματα από το 1960 κι έχει εκδιώξει μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαν ισλαμιστές από την εξουσία το 1997.

Ο στρατός είχε κατά τον επίσημο απολογισμό προβεί σε πενήντα εκτελέσεις, ενώ 600.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, εκατοντάδες είχαν υποκύψει στα βασανιστήρια και άλλοι «εξαφανίστηκαν» μετά το πραξικόπημα.

Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στην σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα στο στρατό και το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που αποπειράται να μειώσει την επιρροή των ένοπλων δυνάμεων στην πολιτική.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν με την βουλευτή κουρδικής καταγωγής Λεϊλά Ζάνα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί το Σάββατο με την κουρδικής καταγωγής βουλευτίνα της αντιπολίτευσης Λεϊλά Ζάνα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT Haber.

Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια δήλωσης της Ζάνα, την περασμένη εβδομάδα, η οποία ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της να συναντηθεί με τον Ερντογάν για να συζητήσουν τα προβλήματα των Κούρδων της Τουρκίας.

Η Ζάνα εξέπληξε πολλούς λέγοντας ότι εμπιστεύεται τον Ερντογάν και ότι πιστεύει ότι είναι αρκετά ισχυρός για να βρει μια λύση για το κουρδικό ζήτημα.

Η συνάντηση των δύο είναι χωρίς προηγούμενο, δεδομένων των συχνών δημόσιων δηλώσεων της Ζάνα υπέρ της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PKK και των παραφυάδων του, οι οποίες την είχαν οδηγήσει στο δικαστήριο σε πολλές περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ αλλά φυσικά και από την Τουρκία.

Το 1994 η Ζάνα φυλακίστηκε για 15 χρόνια, αφού είχε καταδικαστεί για προδοσία και ως μέλος του PKK.

Αφέθηκε ελεύθερη το 2004, μετά από μια επανάληψη της δίκης της που ακύρωσε την ετυμηγορία του 1994. Στη συνέχεια δικάστηκε και καταδικάστηκε τρεις φορές για τις δημόσιες παρεμβάσεις της υπέρ του PKK, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κλειστεί ξανά στην φυλακή.

Εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2007 και επανεξελέγη το 2011 ανεξάρτητη βουλευτής στο κατοικούμενο κυρίως από Κούρδους Ντιγιάρμπακιρ.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ερντογάν: «Η Τουρκία, ο τουρκικός λαός, δεν έχουν την πρόθεση να επιτεθούν στη Συρία»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να... επιτεθεί στη γειτονική Συρία, η οποία κατέρριψε τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος στη Μεσόγειο.

«Η Τουρκία, ο τουρκικός λαός, δεν έχουν την πρόθεση να επιτεθούν στη Συρία», τόνισε ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή και υπογράμμισε ότι «η χώρα του δε δείχνει καμία εχθρική στάση εναντίον οποιασδήποτε χώρας» .

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ωστόσο, χωρίς να κατονομάζει τη Συρία, να απαντήσει «με τον πιο ηχηρό τρόπο» σε «κάθε εχθρική πράξη» που έχει στόχο την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε χθες ότι η Τουρκία θα απαντήσει σε κάθε παραβίαση των συνόρων της από τη Συρία μετά την κατάρριψη, στις 22 Ιουνίου, ενός εκ των μαχητικών αεροσκαφών της στη Μεσόγειο.

Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες νεκροί σε μάχες με το PKK

A member of the armed organization PKK.
(Photo credit: Wikipedia)
Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία, έγινε γνωστό από πηγή των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας.
Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν την αυγή σε ενέδρα που έστησαν μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Ερούχ, στην επαρχία Σιίρτ, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Σε ένα χωριστό επεισόδιο που σημειώθηκε επίσης στο Ερούχ, ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του και ένας άλλος τραυματίστηκε στη διάρκεια επίθεσης Κούρδων ανταρτών, πρόσθεσε η πηγή.

Οκτώ Τούρκοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί την περασμένη εβδομάδα σε επίθεση που δέχθηκε η προκεχωρημένη θέση τους κοντά στα ιρακινά σύνορα. Περίπου τριάντα αντάρτες σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού που ακολούθησαν. Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν επίσης καταφύγια κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ σε αντίποινα γι' αυτή τη φονική επίθεση.
Enhanced by Zemanta

Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας

Το θέμα που προκύπτει για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων της Τουρκίας για πυρηνικά εργοστάσια φέρνει με γραπτή ερώτησή του προς... την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος.

Η κατανάλωση ενέργειας στη γειτονική χώρα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αφού από 92 Mtoe to 2006 έφτασε σε 126 Mtoe το 2010, ενώ προβλέπεται να φτάσει τους 222 Mtoe το 2020. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο η ηγεσία της Τουρκίας αποφάσισε την ανέγερση πυρηνικών μονάδων σε 3 περιοχές της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι τα εδάφη της παρουσιάζουν έντονη σεισμική δραστηριότητα με αποκορύφωμα το σεισμό της Νικομήδειας που κόστισε τη ζωή σε 17.000 ανθρώπους το 1999. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, δεν υποχρεώνεται σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/71/Ευρατόμ για την ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτό όμως δε σημαίνει πως η πολιτική που ακολουθεί, δεν αποτελεί πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος επισημαίνει την αντίθεση της σχεδιαζόμενης ενεργειακής πολιτικής της Τουρκίας με τον Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη για την Ενέργεια 2050 όπου, μεταξύ άλλων τεκμηριώνεται ότι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ κατά 100% είναι απολύτως εφικτή, αλλά και τις προτάσεις τουρκικών φορέων για μια στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας και στροφής σε 100% ΑΠΕ. Δεδομένου ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα επηρεάσουν καθοριστικά την ενεργειακή εικόνα του 2050, είναι σαφές ότι η μάχη για αληθινά βιώσιμες επιλογές στον ενεργειακό τομέα πρέπει να δοθεί σήμερα από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε στενή συνεργασία με τις υπό ένταξη χώρες.

«Η τραγωδία της Φουκοσίμα φαίνεται να έδωσε στην Ιαπωνία ένα πολύτιμο μάθημα αφού ένα χρόνο μετά το σεισμό και το τσουνάμι που ισοπέδωσαν την ανατολική ακτή της Ιαπωνίας και προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, σχεδιάζεται η κατασκευή ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου κοντά στη μονάδα Νταΐτσι», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. «Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ είναι ο δρόμος της βιωσιμότητας και της λογικής αλλά και ο δρόμος που η κεντρική ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης προττάσει. Δυστυχώς ο κ. Γιλντίζ και η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από ένα πυρηνικό ατύχημα όπως ο υπόλοιπος κόσμος, αναπτυγμένος ή μη. Η Τουρκία οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση επενδύοντας στην αύξηση της κατανάλωσης και τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για την κάλυψή της. Οι λανθασμένες επιλογές της όμως σε μια σεισμογενή περιοχή δεν μπορούν να αφορούν μόνο την ίδια, τη στιγμή μάλιστα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για αλλαγή πλεύσης της ενεργειακής πολιτικής στη γειτονική χώρα. Αλλά και οι γειτονικές κοινωνίες χρειάζεται να συνεργαστούν στενά με την τουρκική κοινωνία των πολιτών που προωθεί ένα διαφορετικό ενεργειακό σχέδιο γιατί ξέρουμε καλά ότι ένα ραδιενεργό νέφος δεν γνωρίζει σύνορα».

Aκολουθεί ολόκληρη η ερώτηση
Θέμα: «Σχέδια για πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία»

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρασία στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει στην ανέγερση 23 πυρηνικών μονάδων έως το 2023 σε τρεις περιοχές της, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, οι οποίες από 92 MToe to 2006 έφτασαν σε 126 MToe το 2010, ενώ προβλέπεται να φτάσουν τους 222 MToe το 2020 [1]. Είναι γεγονός ότι η Τουρκία ταλανίζεται από συχνούς σεισμούς με πιο πρόσφατο αυτόν ύψους 5.8 Ρίχτερ που συνοδεύτηκε από 60 τραυματίες [2] και πιο πολύνεκρο αυτόν της Νικομήδειας το 1999 που είχε 17.000 νεκρούς. Εντούτοις και παρά την αναφορά στο ολέθριο ατύχημα της Φουκοσίμα, ο κ. Γιλντίζ συσχέτισε την ανάπτυξη με την πυρηνική ενέργεια. Από την άλλη, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα της τεχνικής ανάλυσης που συνοδεύει τον Οδικό Χάρτη για την Ενέργεια 2050 [3] η αξιοπιστία του συστήματος εξασφαλίζεται το ίδιο καλά με το σενάριο 100% ΑΠΕ για την Ευρώπη, Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για την Τουρκία, όπως τονίζουν και επιστημονικοί φορείς της χώρας [4] .

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλίσει την ασφάλεια των χωρών μελών της ΕΕ ως προς τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στην Τουρκία, με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ και δεν υποχρεώνεται σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/71/Ευρατόμ για την ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων, πράγμα που σε συνδυασμό με τη γεωγραφική της εγγύτητα σε κράτη μέλη της ΕΕ και το σεισμογενή χαρακτήρα των εδαφών της, καθιστά τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας ως μια ιδιαίτερη απειλή για την ΕΕ;

2. Έχει ενημέρωση για τυχόν σχέδια της Τουρκίας για εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση των ΑΠΕ καθώς και γενικότερα για την ενεργειακή πολιτική που σκέφτεται να ακολουθήσει η Τουρκία ώστε να μειώσει την ολοένα και αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας;

3. Δεδομένων των κινδύνων πυρηνικού ατυχήματος που αυξάνονται σε μια σεισμογενή χώρα, όπως έδειξε και το ατύχημα στην Φουκουσίμα, είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκική κυβέρνηση προτείνοντας στην υπό ένταξη αυτή χώρα πάγωμα της εγκατάστασης πυρηνικών εργοστασίων και εναλλακτικά ενεργειακά σχέδια βασισμένα στην εξοικονόμηση και στις ΑΠΕ;

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Τουρκία: Οι αρχές επιστρέφουν στην ελληνική κοινότητα της Kωνσταντινούπολης έκταση μεγάλης αξίας

en: Karaköy (the old Galata) crowned by the Ga...
 (Photo credit: Wikipedia)

Έκταση 98 στρεμμάτων επέστρεψε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων στο ίδρυμα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που ανήκει στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.

Η έκταση 98 στρεμμάτων βρίσκεται στην περιοχή του Καντιλί, στην ασιατική πλευρά του βορείου Βοσπόρου, είχε κατασχεθεί αυθαίρετα με παλαιότερες αποφάσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει δυνατόν να ανατραπούν δικαστικώς.

Πρόκειται για έκταση ανεκτίμητης αξίας, αφού η περιοχή στην όποια βρίσκεται είναι σε μία από τις ακριβότερες, πλέον, της Κωνσταντινούπολης.

Αποτελεί δε το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που επεστράφη στη ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, με τη εφαρμογή των νόμων που εισήγαγε η σημερινή τουρκική κυβέρνηση για την απόδοση των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων.

«Τον τελευταίο καιρό η Διεύθυνση των Βακουφίων παίρνει σημαντικότατες αποφάσεις, που δείχνουν με σαφήνεια την πρόθεση της κυβέρνησης, να κάνει πράξη όλα όσα έχει υποσχεθεί για τις ελευθερίες και τη ισονομία των μειονοτήτων», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Παντελής Βίνγκας, εκπρόσωπος των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στο διοικητικό συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Ευαγών Ιδρυμάτων (βακουφιών) και ενεργό μέλος της ρωμαίικης κοινότητας.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση που νοιώθουμε ως ρωμαίικη κοινότητα για την κίνηση αυτήν και εύχομαι οι εξελίξεις αυτές να συνεχιστούν σε κάθε τομέα», προσέθεσε.
Enhanced by Zemanta

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με τον Αχμ. Νταβούτογλου

Με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.


Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε χθες ότι η συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου δεν θα έχει συγκεκριμένη ατζέντα, αλλά στόχος είναι η επαναβεβαίωση της αμοιβαίας θέλησης για σχέσεις καλής γειτονίας, που όπως τόνισε, θα επιτρέψουν το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Με «ανταλλάγματα» προχωρεί η Συμφωνία Επανεισδοχής Μεταναστών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας

Μία πολύ σημαντική για την Ελλάδα συμφωνία υπογράφτηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, που έχει ως αντικείμενο την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών.
ΕΕ και Τουρκία έκαναν ακόμα ένα δειλό βήμα για την προώθηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών, αφού πρώτα υποσχέθηκε η Κομισιόν την παροχή διευκολύνσεων στην χορήγηση βίζας σε τούρκους υπηκόους.

«Σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματευτές της Κομισιόν και της Τουρκίας πρόσθεσαν τη μονογραφή τους, στο κείμενο της Συμφωνίας Επανεισδοχής, που αντικατοπτρίζει το κοινό μας συμφέρον σε μια πιο αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων», τόνισε η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Cecilia Malmström.

Η Συμφωνία μονογραφήθηκε από τον γενικό διευθυντή του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Stefano Manservisi, και από την πλευρά της Τουρκίας, από τον πρέσβη της μόνιμης αντιπροσωπείας στην ΕΕ, Selim Yenel.

Το ερχόμενο φθινόπωρο η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο δράσης για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους υπηκόους, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πλήρης κατάργηση μπορεί να καταστεί εφικτή σε περίπου 4-6 χρόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η Τουρκία ζητά παράλληλη εφαρμογή της κατάργησης της βίζας και της Συμφωνίας Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών.

Ωστόσο η θέση της ΕΕ είναι σαφής: «Αυτή η συμφωνία θα μας επιτρέψει να κάνουμε πρόοδο στην προοπτική της κατάργησης της βίζας [για τους Τούρκους υπηκόους], ένα σαφές μήνυμα προς τον τουρκικό λαό και αρχές ότι η ΕΕ τηρεί τη δέσμευσή της να βελτιώσει την κινητικότητα των πολιτών μας», δήλωσε η Επίτροπος.

Μετά την «ομόφωνη» απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών εσωτερικών της ΕΕ για την επανεισαγωγή ελέγχων στα εθνικά σύνορα των χωρών-μελών που μετέχουν στο Schengen στις 7 Ιουνίου, ο Δανός υπουργός εσωτερικών Morten Bodskov τόνισε ότι «Δεν πρέπει να υπάρχουν αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα όταν συζητάμε για την λαθρομετανάστευση […]«Πρέπει να λαμβάνουμε γρήγορα μέτρα σε περίπτωση που το Schengen απειλείται».

Πρέπει να σημειωθεί ότι και η Ελλάδα έδωσε το πράσινο φως για την επανεισαγωγή των διασυνοριακών ελέγχων.

Ως αντίδραση, με μία πρωτοφανή κίνηση, οι επικεφαλής των Πολιτικών Ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισαν να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις με κράτη μέλη της ΕΕ σε πέντε μεγάλα θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση να αναθεωρηθούν μονομερώς οι κανόνες που σχετίζονται με τη συμφωνία Schengen.

Επίσκεψη Αβραμόπουλου στο Πατριαρχείο

Το Πατριαρχείο επισκέφτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συμμετάσχει αύριο σε πολυμερή Διάσκεψη. Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Είναι η πρώτη επίσκεψή μου στην Τουρκία με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, με σκοπό να συμμετάσχω στη Διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και, όπως είπα πρωτύτερα, δε θα παρέλειπα να επισκεφτώ και να υποβάλω τα σέβη μου στον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση, εξακολουθεί να είναι ένας παράγοντας σημαντικός που κινείται δυναμικά στο ευρύτερο γεωπολιτικό της περιβάλλον, πάντοτε αναδεικνύοντας τον κεντρικό, σταθερό και σταθεροποιητικό της ρόλο. Υποστηρίζουμε λοιπόν αυτές συνεργασίες".

Η συζήτηση που είχαν οι δύο άνδρες:

κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ:  Εγώ ήθελα, τιμής ένεκεν, να ομιλήσει πρώτος ο κύριος Υπουργός, αλλά επειδή έχει την ευγένεια και την καλοσύνη να δίνει το λόγο σε εμένα, τον οικοδεσπότη, εκφράζω την μεγάλη χαρά και ικανοποίησή μας εδώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που τον υποδεχόμεθα για μία ακόμη φορά, τον κύριο Υπουργό και παλαιό φίλο και αυτή τη φορά, με την ιδιότητα του νέου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος.
Η τοποθέτησίς του σε αυτή την θέση, σε αυτό το σπουδαιότατο Υπουργείο έδωσε μεγάλη χαρά, ικανοποίηση, ανακούφιση σε πολλούς και μεταξύ αυτών και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τον κύριο Αβραμόπουλο, όπως είπα και προηγουμένως, τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε φίλοι, έχει βοηθήσει κατ’ επανάληψιν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τότε που ήταν Δήμαρχος Αθηναίων και με υπεδέχθη και με ετίμησε στο Δημαρχείο των Αθηνών, αργότερα από διαφόρους θέσεις της πολιτικής ζωής της Ελλάδος στις οποίες τον τοποθέτησε το έθνος και φάνηκε και στάθηκε πάντοτε άξιος, είχε στις προτεραιότητές του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γι’ αυτό και επιλαμβάνομαι της σημερινής ευκαιρίας για να του εκφράσω την ευγνωμοσύνη του θεσμού και του προσώπου, του εύχομαι δε στο δυσχερές έργον το οποίον αναλαμβάνει, κάθε επιτυχία, κάθε ευλογία από Θεού. Όλοι είμεθα βέβαιοι ότι θα πράξει το καλύτερο δυνατόν για την Ελλάδα, για την παγκόσμια ειρήνη και όλως ιδιαιτέρως για την συνεργασία, για τις καλές σχέσεις γειτονίας και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Χαίρει και απολαμβάνει μεγάλης εκτιμήσεως εδώ στον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις των πολιτικών ανδρών της Τουρκίας και από τον Τύπο της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζει το κοινό αίσθημα, την κοινή γνώμη της χώρας, με την ευκαιρία της τοποθετήσεώς του στο Υπουργείο Εξωτερικών και όλα αυτά μας γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση και αισιοδοξία για το μέλλον, για το Πατριαρχείο μας, για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, για την παγκόσμια ειρήνη.
Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Ευχαριστώ πολύ Παναγιώτατε.  Η σκέψη και η καρδιά όλων των Ελλήνων είναι στραμμένες προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς εσάς.
Η παρουσία μου σήμερα εδώ, με την ευκαιρία της συμμετοχής μου στην Διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, με έφερε πάλι στο Πατριαρχείο για να σας δηλώσω για μία ακόμα φορά την αμέριστη στήριξη, αγάπη και το σεβασμό της Ελληνικής Πολιτείας και όλων μας.
Ο ιστορικός αυτός θεσμός μέσα από τις δύσκολες και δύσβατες διαδρομές του, εξακολουθεί να κρατάει ψηλά την σημαία των παραδόσεων και της Ορθοδοξίας.  Είναι αλήθεια ότι το Πατριαρχείο, πέραν του ιστορικού του ρόλου έχει συμβάλλει καθοριστικά και στην διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή μας.  Θέλω να σας πω ότι ήταν πάντα στις προτεραιότητές μας η δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ειρήνης, φιλίας, με τον γειτονικό λαό της Τουρκίας.
Από την άλλη  μεριά, πρέπει να γνωρίζετε ότι η πατρίδα μας αυτό τον καιρό διέρχεται δύσκολες στιγμές.  Η κοινωνία μας υποφέρει και μία καινούργια κυβέρνηση, που εκφράζει τη σύνθεση και την εθνική ενότητα, έχει καταρτίσει ένα σχέδιο, ένα πρόγραμμα που θα ανοίξει και πάλι το δρόμο της αισιοδοξίας, της ανάταξης και της προόδου.
Είναι πράγματι δύσκολο αυτό το έργο.  Το έχουμε αναλάβει, το έχουμε επωμιστεί όλοι, με αίσθημα δημοσίου και εθνικού καθήκοντος και θέλουμε την ευλογία και τη σκέψη σας για να επιτύχει, στο όνομα των προσδοκιών του λαού μας.  Θέλω να σας διαβεβαιώσω, τέλος, ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας, ηθικά, πνευματικά και ουσιαστικά, ώστε να συνεχίσετε απρόσκοπτα την θεάρεστη αυτή και υψηλή αποστολή σας.
Με πολλή λοιπόν αγάπη και σεβασμό, σε εσάς προσωπικά αλλά και στο θεσμό του Πατριαρχείου μας, χάρηκα σήμερα που μοιραστήκαμε σκέψεις στην όμορφη συνομιλία που είχαμε πρωτύτερα και είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα έχουμε πολλές επίσης ευκαιρίες για να ανανεώσουμε και την πνευματική μας επικοινωνία και, το κυριότερο, να ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς του ιστορικού αυτού θεσμού με την πατρίδα μας.  Εύχομαι να έχετε υγεία, δύναμη και έμπνευση.

κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ:  Κι εμείς ευχόμαστε και προσευχόμαστε για εσάς, για τον κύριο Πρωθυπουργό, για την αποκατάσταση της πολύτιμης υγείας του, προσευχόμαστε για τον Ελληνικό λαό.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Ευχαριστώ πολύ.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Κοσμοπολίτικος γάμος δύο Τούρκων της υψηλής κοινωνίας στη Σάμο

Τη Σάμο επέλεξαν δύο νεαροί δικηγόροι, η Γκοζντέ Τζανκαγιά και ο Αλί Τζαν Κολάι, γόνοι πλούσιων οικογενειών από την Κωνσταντινούπολη, για να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. 


Το ζευγάρι είχε καλέσει 150 άτομα, μεταξύ των οποίων τον μεγιστάνα Κοτς, τον πλουσιότερο Τούρκο, με τη σύζυγό του, αστέρες του καλλιτεχνικού στερεώματος και, γενικότερα, την ελίτ της τουρκικής κοινωνίας. Οι περισσότεροι έφτασαν με ιδιωτικά κότερα.

Τον πολιτικό γάμο τέλεσε ο δήμαρχος Σάμου, Στέλιος Θάνος στο ξενοδοχείο ΔΟΡΥΣΣΑ, όπου και διέμειναν και τις τρεις ημέρες οι καλεσμένοι, οι οποίοι αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από την άψογη εξυπηρέτηση αλλά και την άρτια διοργάνωση, που επιμελήθηκαν ο διευθυντής του ξενοδοχείου και το προσωπικό.

"Οι Τούρκοι δεν επιθυμούν πλέον να ζήσουν στην ΕΕ", δήλωσε ο Μπαγίς

Ο Μπαγίς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Τούρκοι αυτή την περίοδο ταξιδεύουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να... ξοδέψουν χρήματα σε καταστήματα και ξενοδοχεία. Στο παρελθόν όταν οι πολίτες της Τουρκίας ρωτούνταν εάν θέλουν να ζήσουν στην Ευρώπη, το 85% απαντούσε θετικά. Τώρα, το 85% απαντά αρνητικά. Οι Τούρκοι πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ελπίδα στην Τουρκία και καλύτερες ευκαιρίες για εργασία».

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πρόσθεσε ότι το 2010, 27.000 Τούρκοι πήγαν να ζήσουν στη Γερμανία αλλά 35.000 Γερμανοί πολίτες μετακόμισαν στην Τουρκία. Σημείωσε ακόμα ότι πολλοί από τα 5,5 εκατομμύρια Τούρκων που ζουν σε χώρες της ΕΕ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Τουρκία προκειμένου οι ίδιοι και τα παιδιά τους να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως σημειώνει ο ιστότοπος, οι δηλώσεις του Μπαγίς ακολουθούν τη συμφωνία από πλευράς ΕΕ για την άρση των περιορισμών της βίζας για τα ταξίδια των τούρκων πολιτών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο euobserver επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του Μπαγίς υποστηρίζονται έως ένα βαθμό από στοιχεία. Ενώ η ευρωζώνη διέρχεται περίοδο βαθύτατης κρίσης, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Τουρκίας αυξάνεται. Παράλληλα η κρίση «κατατρώει τη γειτονική Αθήνα, όπου τρία ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων στην περιοχή του κέντρου έκλεισαν πέρυσι εξαιτίας της ολοένα μεγαλύτερης εγκληματικότητας που τρομάζει τους επισκέπτες».

Παρά ταύτα ο euobserver παρατηρεί ότι η Τουρκία δεν αποτελείται μόνο από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα κι ότι υπάρχουν αγροτικές περιοχές στη χώρα όπου οι άνθρωποι ζουν με λιγότερα από 5 δολάρια την ημέρα.

Επισημαίνει επίσης ότι σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, η Τουρκία αποδέχτηκε τη συμφωνία επανεισδοχής, σύμφωνα με την οποία θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να σταματήσει την εισροή μεταναστών από χώρες όπως η Κίνα και το Πακιστάν, που από το έδαφός της περνούν στις χώρες της Ε.Ε.

Ο Μπαγίς δήλωσε επ' αυτού ότι η Τουρκία θα δημιουργήσει μία συνοριακή αστυνομία 50.000 ανδρών καθώς και ανθρώπινα κέντρα κράτησης και «νέους φράχτες».

Τουρκία: Συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και κατά δεύτερου αεροσκάφους

Οι συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και εναντίον ενός δεύτερου τουρκικού αεροπλάνου, το οποίο αναζητούσε το αναγνωριστικό F-4 που καταρρίφθηκε από τη Συρία την Παρασκευή, όπως υποστήριξε η Τουρκία. Ωστόσο, το δεύτερο αεροπλάνο δεν χτυπήθηκε από τα πυρά. Η κατάρριψη του αεροσκάφους «δεν θα μείνει ατιμώρητη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Ο Μπουλέντ Αρίντς τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τον εαυτό της, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «εχθρική δράση» της Συρίας.

Μετά το τέλος της επτάωρης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι η κατάρριψη από τη Συρία του αναγνωριστικού αεροσκάφους «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Ο κ. Αρίντς πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να κηρύξει πόλεμο σε κανέναν, παρά το γεγονός ότι το αεροσκάφος της καταρρίφθηκε από τη Συρία «εκ προθέσεως», και τόνισε ότι θα δράσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Τουρκία: SMS από το υπ. Υγείας στο κινητό πατέρα ή συζύγου όταν η γυναίκα είναι έγκυος

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας αποφάσισε να ενημερώνει με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο τον σύζυγο ή τον πατέρα της γυναίκας όταν το τεστ εγκυμοσύνης βγαίνει θετικό.

Πέραν της κατάφωρης παραβίασης του ιατρικού απορρήτου και των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, η πρακτική αυτή δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τις ίδιες τις γυναίκες, ειδικότερα τις άγαμες, σε μία χώρα όπου το θέμα της εκτός γάμου εγκυμοσύνης παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά ταμπού στη συντηρητική μερίδα της τουρκικής κοινωνίας και αιτία για εγκλήματα τιμής.

Ειδικότερα, στην Τουρκία υιοθετήθηκε πρόσφατα με νόμο ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχετικού νόμου, το υπουργείο Υγείας απέστειλε σε όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια εγκύκλιό με την οποία ζητεί τα στοιχεία των γυναικών των οποίων το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό, συμπεριλαμβανομένων και των στοιχείων επικοινωνίας των οικογενειών τους.

Στην συνέχεια μεταβίβασε τα στοιχεία αυτά στους οικογενειακούς γιατρούς, ζητώντας να ενημερωθούν οι ίδιες, αλλά και οι οικογένειες τους. Στόχος του υπουργείου είναι, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται το ίδιο, να προστατευτεί η υγεία της μητέρας και του παιδιού της.

Έτσι πριν από λίγες ημέρες πατέρας άγαμης γυναίκας, προς μεγάλη έκπληξή του, έλαβε στο κινητό του το εξής μήνυμα: «Συγχαρητήρια, το τεστ εγκυμοσύνης που κάνατε βγήκε θετικό. Επικοινωνήστε το συντομότερο με τον οικογενειακό σας γιατρό».

Η ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται τώρα ότι κάνει ένα ακόμη βήμα για να περιορίσει τα δικαιώματα των γυναικών και πως οδηγεί την τουρκική κοινωνία προς μία πιο θεοκρατική και βαθιά συντηρητική αντίληψη, στην οποία ο ρόλος της γυναίκας περιορίζεται σε αυτόν της προστατευόμενης από τον άντρα και η σεξουαλική της ταυτότητα καταργείται.

Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η νέα πρακτική έρχεται να εφαρμοστεί τη στιγμή που είναι ακόμη ζωηρές οι αντιδράσεις εντός και εκτός της Τουρκίας για την άλλη ανάλογη πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων από γυναικείες οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το σύνθημα: «Δικό μου το σώμα, δική μου και η απόφαση».

tanea.gr

Λέσβος : Δεύτερο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, το απόγευμα παρέστη στα εγκαίνια του 2ου Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Πολιτιστικού Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στη Μαρίνα Μυτιλήνης, από την εταιρεία «Αρχιπέλαγος», επισκέφθηκε όλα τα περίπτερα και μίλησε με εκθέτες και καταναλωτές.

Στη συνέχεια κ. Βουνάτσος, αφού παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τους διοργανωτές, σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η διοργάνωση γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Γι’ αυτό εξέφρασε τα συγχαρητήριά του, τόσο στους διοργανωτές, όσο και στους συμμετέχοντες, καλωσορίζοντας ιδιαίτερα τους εκθέτες από τα απέναντι παράλια, καθώς και τους πολλούς Αυτοδιοικητικούς από Δήμους της Τουρκίας και εκπροσώπους Τουρκικών Επιμελητηρίων

Το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012, ο Δήμαρχος Λέσβου, υποδέχθηκε στο γραφείο του, τους Επάρχους Φώκιας & Αϊβαλιού, τους Δημάρχους Φώκιας, Κιουτσόκκιοϊ, Άϊβατζικ, Περγάμου, Αϊβαλιού, καθώς και τον πρ. Βουλευτή, Αντιπρόεδρο CHP, Kemal Anadol.

Ο κ. Βουνάτσος συζήτησε μαζί τους για τη στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία, καταρχήν μεταξύ του Δήμου Λέσβου και των συναδέλφων Δημάρχων των Δήμων των απέναντι παραλίων. Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να συσταθεί ένα προεδρείο και μια διαρκής γραμματεία με άμεση τηλεφωνική επικοινωνία, το οποίο να συγκεντρώσει και να θέσει τα προβλήματα κοινού συμφέροντος και τις δυνατότητες επίλυσης τους, όπως π.χ. η ρύπανση της θάλασσας, του αέρα, η απαγόρευση χρησιμοποίησης της πυρηνικής ενέργειας για οποιοδήποτε σκοπό, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπορικές – πολιτιστικές ανταλλαγές κ.α. Επίσης, ο κ. Βουνάτσος είπε ότι πρέπει να κληθούν και να συμμετάσχουν και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου που βρίσκονται απέναντι από τις Μικρασιατικές ακτές για την συνολικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και από τις δυο πλευρές, ώστε να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Γιατί έτσι μόνο πατάει σε γερές βάσεις η φιλία, η αλληλοκατανόηση, η δημοκρατία και η ειρήνη στην περιοχή.

«Και τέλος – τόνισε ο Δήμαρχος Λέσβου – με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές θετικής συνεργασίας, εμείς οι Δήμαρχοι μπορούμε να επηρεάσουμε τα κόμματα, τις κυβερνήσεις, τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς των δυο πλευρών του Αιγαίου και με τη βοήθεια των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να οδηγήσουμε τις κυβερνήσεις των δυο πλευρών στην εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου, χωρίς την απειλή μονομερών ενεργειών χρησιμοποίησης βίας, όπως άλλωστε είναι ο στόχος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Η Τουρκική πλευρά απάντησε ότι συμφωνεί απόλυτα στις θέσεις αυτές, γεγονός το οποίο χαροποίησε όλους, αφού μπαίνουν πλέον σε σταθερές βάσεις μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας με τη συμπαράσταση και των συνδημοτών μας, για να υπάρξουν λύσεις χάριν του κοινού συμφέροντος και όχι μόνο επετειακού και ευκαιριακού χαρακτήρα.

Τέλος, την Κυριακή το πρωί ο κ. Βουνάτσος, παρέστη και μίλησε στο Επιχειρηματικό Forum Ελλάδα – Τουρκία, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου.

 radiokalloni.gr

Σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ στη Τουρκία

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 23.07 στην Ανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου ήταν μεγέθους 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 29 χλμ. Δυτικά της περιοχής Οζάλπ, με εστιακό βάθος 15 χλμ.

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Τα ονόματα των ''νεκρών'' Τούρκων χειριστών του RF-4E

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα και οι βαθμοί των δύο αγνοούμενων - νεκρών χειριστών του καταριφθέντος RF-4E/TM.Πρόκειται για τους Σμηναγό Gökhan Ertan (φωτο) και  Ανθυποσμηναγό Hasan Hüseyin Aksoy απόφοιτους της TuAFA κατά τα έτη 2002 και 2009 αντίστοιχα . O Σγός Gökhan Ertan πετούσε σαν εκπαιδευτής στην 2nci JÜUO στη Σμύρνης ενώ μετατέθηκε στην 173 Filo πέρυσι.

Βρέθηκαν τα συντρίμμια του τουρκικού μαχητικού

 Εντός των χωρικών υδάτων της Συρίας και σε βάθος 1.300 μέτρων βρέθηκαν τα συντρίμμια του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους που κατέρριψε η Συρία την Παρασκευή, μετέδωσε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο το μεσημέρι της Κυριακής.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ανέφερε ότι το F4 βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο, σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας όταν χτυπήθηκε.

Διευκρίνισε μάλιστα πως έρευνες για τους αγνοούμενους πιλότους του τουρκικού γίνονται σε συντονισμό με τις συριακές αρχές, αλλά δεν πρόκειται για κοινή επιχείρηση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα έχει επίσημες διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού, κάτι που επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Συμμαχίας, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.

«Το Βόρειο Ατλαντικό Συμβούλιο (NAC) θα συγκληθεί την Τρίτη ύστερα από το αίτημα της Τουρκίας. Αναμένουμε η Τουρκία να κάνει παρουσίαση του πρόσφατου επεισοδίου», ανέφερε η Οάνα Λουνγκέσκου.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις στο κοινοβούλιο την Τρίτη.

Άγκυρα: Η Δαμασκός ήξερε οτι το αεροσκάφος ήταν τουρκικό

Το μαχητικό που καταρρίφθηκε από τη Συρία βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο όταν χτυπήθηκε, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, μετά την κατάρριψη του μαχητικού απο τις συριακές δυνάμεις.


Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Νταβούτογλου επισήμανε πως το F4 "χτυπήθηκε όταν βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας". Διευκρίνισε πως το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή και "δεν συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον της Συρίας". Ο ίδιος πρόσθεσε πως δοκίμαζε συστήματα ραντάρ και δεν έφερε οπλισμό.

Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε πως η Συρία γνώριζε πως το αεροσκάφος ήταν τουρκικό και πως οι ισχυρισμοί της Δαμασκού πως το έμαθε αφού το κατέρριψε είναι αναληθείς.

"Θα έπρεπε να γνωρίζουν από τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, τα σήμερα και την τροχιά πτήσης", είπε χαρακτηριστικά.

"Όπως και να είναι, διαθέτουμε στοιχεία από την επικοινωνία μέσω ραντάρ που αποδεικνύουν ότι γνώριζαν πως το αεροσκάφος ήταν δικό μας", συμπλήρωσε.

Ο Νταβούτογλου τόνισε ακόμη πως το αεροσκάφος έλαβε προειδοποίηση από τον τουρκικό πύργο ελέγχου ότι έχει περάσει στον εναέριο χώρο της Συρίας 15 λεπτά πριν καταρριφθεί. "Το αεροσκάφος επέστρεφε και χτυπήθηκε όταν είχε βγει από τον συριακό εναέριο χώρο", επισήμανε.

O τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Συρία δεν προειδοποίησε το αεροσκάφος ότι έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της και δεν επικοινώνησε με την Τουρκία για να την προειδοποιήσει πριν το καταρρίψει.

Στο μεταξύ, οι έρευνες για τους αγνοούμενους πιλότους γίνονται σε συντονισμό με τις συριακές αρχές, αλλά δεν πρόκειται για κοινή επιχείρηση, είπε ο Νταβούτογλου. Πρόσθεσε πως ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και θα κάνει δηλώσει στο κοινοβούλιο της Τρίτη.

Τέλος, ο Νταβούτογλου υπογράμμισε πως θα αναφέρει το επεισόδιο στο ΝΑΤΟ αυτήν την βδομάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Ατλαντικής Συμμαχίας το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Γκιουλ: «Η Τουρκία θα απαντήσει για την κατάρριψη του μαχητικού»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε πως η χώρα του δε θα αγνοήσει το γεγονός ότι η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος και τόνισε πως «ό,τι επιβάλλεται να γίνει μετά το επεισόδιο αυτό θα γίνει».

«Δεν είναι δυνατόν να καλύψουμε κάτι τέτοιο, ό, τι είναι αναγκαίο θα γίνει», επισήμανε ο κ. Γκιούλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμα πως η Άγκυρα είχε τηλεφωνική επαφή με τη Δαμασκό για το επεισόδιο και πως θα διεξαχθεί έρευνα για το αν το αεροσκάφος κατερρίφθη εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.

Ο Γκιούλ επισήμανε επίσης πως το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε την Παρασκευή πιθανόν να παραβίασε για μια στιγμή το συριακό εναέριο χώρο εξαιτίας της μεγάλης του ταχύτητας.

«Όταν σκέφτεται κανείς την ταχύτητα με την οποία πετούν πάνω από τη θάλασσα, είναι πιθανόν να περνούν τα σύνορα για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ.Γκιούλ και πρόσθεσε πως αυτό δεν δείχνει «κακή πρόθεση».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Αβραμόπουλου

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Τ. Ερντογάν και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γερμανίας, Ερ. Μαρκουλλή και Γκ. Βεστερβέλε, είχε... ο νέος υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι ομόλογοί του, επικοινώνησαν με τον κύριο Αβραμόπουλο προκειμένου να τον συγχαρούν για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στη συνομιλία με την Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κύπρο, ο κ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκλησή της να επισκεφθεί την Κυπριακή Δημοκρατία το συντομότερο δυνατόν.

Στη συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος επίσης τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Βερολίνο, ο κ. Αβραμόπουλος, αφού αποδέχθηκε την πρόσκληση, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τη Γερμανία στις κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Σαμαράς - Ερντογάν συμφώνησαν στην ενεργοποίηση του Συμβουλίου Συνεργασίας

Στην επανεενεργοποίηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – Τουρκίας, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη 15λεπτη τηλεφωνική ομιλία που είχαν οι δύο άνδρες και η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συμφώνησαν στην ενεργοποίηση του συγκεκριμένου συμβουλίου το οποίο θα περιλαμβάνει κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων στην Αγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινό υπουργικό συμβούλιο, είναι μια ιδέα που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010 όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν έδωσε τα συγχαρητήριά του στον κ. Σαμαρά για την ανάληψη του πρωθυπουργικού θώκου.

Έκτακτη συνεδρίαση κάλεσε ο Ερντογάν, μετά τη συντριβή F4

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε στην Άγκυρα μια έκτακτη συνεδρίαση στην οποία θα πάρουν μέρος ο επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων και πολλοί υπουργοί μετά τη συντριβή ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Συρία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Προς το παρόν συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την τύχη των δύο μελών του πληρώματος, αλλά και για το σημείο στο οποίο κατέπεσε το αεροσκάφος.

Η εφημερίδα Hürriyet αναφέρει ότι ζωντανοί βρέθηκαν οι δύο πιλότοι του F-4 που κατέπεσε σε διεθνή ύδατα κοντά στη Συρία.

Σύμφωνα πάντως με το τουρκικό ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το οποίο επικαλείται στρατιωτικές πηγές που δεν κατονομάζει, το αεροσκάφος έπεσε στα χωρικά ύδατα της Συρίας, όμως προσθέτει ότι δεν παραβίασε τα σύνορα της χώρας.

Όπως μετέδωσε το NTV, συριακά πλοία της ακτοφυλακής σε συνεργασία με τουρκικά εξακολουθούν να αναζητούν το αεροσκάφος.

Από τη μεριά του, το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ του Λιβάνου, το οποίο ανήκει στη Χεζμπολάχ, επικαλούμενο πηγές από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, μετέδωσε ότι η συριακή αεράμυνα κατέρριψε το αεροσκάφος.

«Πηγές από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν στον ανταποκριτή του Μάναρ στη Δαμασκό ότι η συριακή αεράμυνα κατάρριψε το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος», μετέδωσε το Μάναρ.

Εξάλλου, το φιλοϊρανικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μαγιαντίν, που έχει την έδρα του στον Λίβανο, μετέδωσε ότι τουρκικές πηγές δήλωσαν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τη συριακή αεράμυνα στα σύνορα με την Τουρκία.

Καμία από τις πληροφορίες αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Λίγο νωρίτερα η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι έχασε την επαφή με ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ερχάκ στην ανατολική επαρχία Μαλάτια, την ώρα που βρισκόταν πάνω από θαλάσσια περιοχή στη νοτιοανατολική επαρχία Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία.
Enhanced by Zemanta

Χάθηκε τουρκικό f-16

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχασε την επαφή με ένα στρατιωτικό αεροσκάφος την ώρα που βρισκόταν πάνω από θαλάσσια περιοχή στη νοτιοανατολική επαρχία Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία και σύμφωνα με ένα τηλεοπτικό δίκτυο κατέπεσε στα συριακά χωρικά ύδατα.

   Το CNN Türk μετέδωσε ότι η Τουρκία είναι σε επικοινωνία με τις συριακές αρχές για να λάβουν άδεια να διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό των πιλότων. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας.

Υπόθεση κατασκοπείας με πρωταγωνίστρια 25χρονη φοιτήτρια, ταράζει την Τουρκία

Είναι διαφορετική από την Αννα Τσάπμαν, τη Ρωσίδα κατάσκοπο που αποκαλύφθηκε το 2010 στις ΗΠΑ. Όμως από αποτελέσματα, η Τουρκάλα Ναρίν Κορκμάζ – είναι μια πραγματική Μάτα Χάρι. Η 25χρονη αυτή φοιτήτρια κατηγορείται ότι... αποτελούσε μέρος ενός απίστευτου δικτύου κατασκοπείας που καθοδηγούνταν από τον συνταγματάρχη Ιμπραΐμ Σερζέρ.

Οι δυο τους και οι συνεργάτες τους έκλεβαν επί χρόνια στρατιωτικά απόρρητα στην Τουρκία και μετά τα πωλούσαν στο εξωτερικό. Ηταν ένα δίκτυο αποτελούμενο από 51 πρόσωπα, πολλά από τα οποία έχουν ήδη συλληφθεί. Η δίωξη έχει ασκηθεί από την εισαγγελία της Σμύρνης, αλλά το δίκτυο ήταν εξαπλωμένο σ' όλη τη χώρα. Φορώντας στολή ανθυπολοχαγού, η 25χρονη Ναρίν Κορκμάζ (Narin Korkmaz) έμπαινε στα στρατόπεδα ελεύθερα και φρόντιζε ώστε οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί να απολαμβάνουν τα κορίτσια της επιθυμίας τους. Τελικά συνελήφθη για πορνεία, όμως ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε ότι πίσω της βρισκόταν ένα ολόκληρο κύκλωμα κατασκοπείας το οποίο συγκέντρωνε στρατιωτικά απόρρητα. Από τον Τύπο αναφέρονται πολλά σενάρια για το σε ποιον κατέληγαν τα απόρρητα – πρώτος «ύποπτος» είναι το Ισραήλ, και ακολουθούν η Ελλάδα και η Ρωσία...

Η Ναρίν Κορκμάζ – το επίθετο της οποίας θα πει στα τουρκικά «ατρόμητη» – έφερνε κορίτσια από το εξωτερικό και τα εξανάγκαζε σε πορνεία. Αρχικά τα έφερνε σε επαφή με υψηλόβαθμους εν ενεργεία αξιωματικούς του Στρατού και στη συνέχεια τα ανάγκαζε να έρθουν σε σεξουαλική επαφή μαζί τους. Η σοβαρή όμως δουλειά άρχιζε ακριβώς εκεί. Τα μέλη του δικτύου κατέγραφαν τις σεξουαλικές πράξεις και στη συνέχεια εκβίαζαν τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσουν στρατιωτικά απόρρητα.

Η επιχείρηση άρχισε ως μια απλή υπόθεση πορνείας το 2010, αλλά τελικά οι έρευνες έφτασαν πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα να αναλάβει την υπόθεση ειδικός εισαγγελέας, ο οποίος διερευνά πλέον μια σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας. Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας έρευνες ακόμη και στο υπουργείο Άμυνας της χώρας, στο αρχηγείο της Στρατοχωροφυλακής, στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Το κυνήγι κατασκόπων άρχισε τον περασμένο Μάιο. Στα πρώτα δύο κύματα συλλήψεων προφυλακίστηκαν 30 άτομα, ανάμεσά τους και 20 εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού. Το τελευταίο κύμα συλλήψεων περιελάμβανε 51 άτομα τα οποία κατηγορούνται ως μέλη οργάνωσης. Οι κατάσκοποι φέρονται εξάλλου ότι επιχείρησαν να σαμποτάρουν εθνικά προγράμματα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων, ώστε να ευνοηθούν ξένες εταιρείες.

Η 25χρονη Ναρίν Κορκμάζ, η οποία θεωρείται επικεφαλής του κλάδου πορνείας του κυκλώματος, είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Παμούκαλε στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας, αλλά ζει στη Σμύρνη όπου δραστηριοποιείται το κύκλωμα. Στα χέρια της Αστυνομίας έφτασαν τα ονόματα 52 κοριτσιών τα οποία ήταν υπό τις διαταγές της. Από αυτά έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής τα 22. Στο σπίτι της βρέθηκαν στρατιωτικά έγγραφα με την ένδειξη «κρατικό απόρρητο». Βρέθηκε επίσης και η στολή ανθυπολοχαγού την οποία φορούσε κάθε φορά που πήγαινε σε στρατόπεδα και είχε επαφές με τους συνδέσμους της, εν ενεργεία στρατιωτικούς με τους οποίους συνεργαζόταν. Στη στολή της βρέθηκε επίσης και μία κάρτα την οποία χρησιμοποιούσε ως ταυτότητα ανθυπολοχαγού για να κυκλοφορεί άνετα στα στρατόπεδα.

Όνομα – κλειδί στην υπόθεση είναι και ο επιχειρηματίας Μπιλγκίν Οζκαϊνάκ (Bilgin Özkaynak), ο οποίος επίσης συνελήφθη και φέρεται να είναι επικεφαλής του όλου κυκλώματος. Στον υπολογιστή του βρέθηκε ένας φάκελος με τον τίτλο «Πανδώρα» στον οποίο υπήρχαν στοιχεία και πληροφορίες για τον στρατό, για τις δραστηριότητες του κυκλώματος και απόρρητα έγγραφα του στρατού. «Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας», σχολίαζαν κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης έπειτα από την σύλληψη του τούρκου επιχειρηματία.
dailynews24.gr

Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για επανεισδοχή μεταναστών

Υπεγράφη σήμερα στις Βρυξέλλες συμφωνία για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, μόλις μία ημέρα μετά τη συμφωνία για την παροχή διευκολύνσεων στη χορήγηση βίζας για τους Τούρκους υπηκόους.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή αντανακλά το κοινό συμφέρον όλων απέναντι σε μια πιο αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και έλεγχο των συνόρων.

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Τον Ολάντ προσκαλεί η Τουρκία και αποσύρει τις κυρώσεις σε βάρος της Γαλλίας

Πρόσκληση στον Φρανσουά Ολάντ να επισκεφθεί την Τουρκία απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την κατ' ιδίαν συνομιλία που είχαν στο περιθώριο της διάσκεψης για... την πράσινη ανάπτυξη στο Ρίο. Ο Ολάντ απάντησε πως βλέπει ευνοϊκά μία τέτοια επίσκεψη και εν συνεχεία ανακοινώθηκε πως αίρονται οι τουρκικές κυρώσεις με τις οποίες είχε «απαντήσει» η Άγκυρα στη Γαλλία για τις κινήσεις ποινικοποίησης της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε στο συνομιλητή του πως η τελευταία επίσκεψη προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Τουρκία χρονολογείται πριν από 20 χρόνια, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, προσθέτει το πρακτορείο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στη συνέχεια πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Παρισιού (αναστολή πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας) με φόντο τη διαμάχη για το Αρμενικό «δεν είναι πλέον επίκαιρες» μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ.

«Ο κ. Ερντογάν έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ολάντ [...]. Οι κυρώσεις δεν θα είναι πλέον επίκαιρες λόγω της νέας θέσης της Γαλλίας» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN-Turk.

Ο ίδιος επισήμανε, επίσης, πως θα επισκεφθεί το Παρίσι στις 5 Ιουλίου.

Σάμος: Νέα δρομολόγια από ταχύπλοο υπό τουρκική σημαία

Θα συνδέουν τη Σάμο με την Τουρκία

Ξεκινούν από αύριο τακτικά δρομολόγια στη γραμμή Σάμος- Σιγκατζίκ Τουρκίας, με το υπό τουρκική σημαία ταχύπλοο καταμαράν «Prince Of Teos». Το πλοίο, ταχύτητας 30 μιλίων, μπορεί να μεταφέρει 255 επιβάτες. Σε πρώτη φάση θα αναχωρεί από Τουρκία κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8.30 θα καλύπτει τη διαδρομή σε 50 λεπτά και θα επιστρέφει από Σάμο στις 19.30. Σύμφωνα με το τουριστικό γραφείο που πρακτορεύει το πλοίο, το επόμενο διάστημα θα υπάρχει η δυνατότητα για ημερήσια εκδρομή και από Σάμο για Σμύρνη.

Ο εμπορικός κόσμος της Σάμου αναμένει αρκετά από τα τουρκικά πλοία, καθώς παρατηρείται αυξημένη κίνηση κατά τη διάρκεια της παραμονής των επιβατών στη Σάμο.

Η τουρκική κυβέρνηση υποχωρεί στο θέμα των αμβλώσεων

Η συντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας υποχώρησε στις προθέσεις της να περιορίσει το δικαίωμα των αμβλώσεων γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα, ανακοίνωσε κοινοβουλευτική πηγή.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατέθεσε αργά χθες το βράδυ νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο με το οποίο περιορίζονται δραστικά οι επεμβάσεις καισαρικής τομής- ένας στους δύο τοκετούς στην Τουρκία γινεται με αυτόν τον τρόπο- και επιτρέπονται μόνο σε «ακραίες ιατρικές περιπτώσεις», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

«Δεν υπάρχουν αναφορές στο κείμενο για τις αμβλώσεις, που δείχνει ότι η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως η άμβλωση ισοδυναμεί με δολοφονία και είχε επικρίνει τον αυξημένο αριθμό καισαρικών κατηγορώντας τους μαιευτήρες ότι το κάνουν για να αυξάνουν την αμοιβή τους, αλλά και γιατί τους είναι πιο εύκολο.

Το κυβερνών κόμμα είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του νόμου για την εκούσια διακοπή κύησης, μειώνοντας στις έξι ή τέσσερις τις εβδομάδες εγκυμοσύνης την περίοδο που η άμβλωση είναι νόμιμη.

Στην Τουρκία από το 1983 οι αμβλώσεις είναι νόμιμες μέχρι τη δέκατη εβδομάδα της κύησης. Από το 1965 οι αμβλώσεις επιτρέπονται όταν συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι.

Μπαγίς: Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης συζητείται ουσιαστικά

«Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής συζητείται ουσιαστικά», τόνισε, αλλά παράλληλα ζήτησε ευαισθησία από την πλευρά της Ελλάδας για τα... προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Ειδικότερα, ο Μπαγίς υπογράμμισε πως έχει επίγνωση της ανάγκης που αισθάνονται οι «περίπου 2.800 Ρωμιοί πολίτες, που ζουν στην Τουρκία, να γίνονται οι βαφτίσεις τους και οι κηδείες τους από θρησκευτικούς παράγοντες, οι οποίοι κατέχουν θεολογικές γνώσεις» και σημείωσε: «Η κυβέρνησή μας, πιστεύοντας ότι ο σεβασμός στην ελευθερία της συνείδησης θα πρέπει να είναι παγκόσμια αξία, θα συνεχίσει να εργάζεται και για τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Τέλος, επανέλαβε ότι τα δικαιώματα των Ρωμιών πολιτών δεν εξαρτώνται από την αρχή της αμοιβαιότητας, αλλά θα έπρεπε «η Ελλάδα, ταυτόχρονα με την Τουρκία, να προβεί σε βήματα καλής θέλησης, διότι οι μουσουλμάνοι στην Αθήνα δεν έχουν ακόμα ένα νεκροταφείο, ούτε και τέμενος όπου θα μπορούσαν να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις».

«Πράγματι, για μας είναι πολύ σημαντικό να δείξει η Ελλάδα την ίδια ευαισθησία για τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Κρατώντας διάπλατες τις πόρτες του διαλόγου, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να απολαμβάνουν όλοι τα δικαιώματα τους, χωρίς προβλήματα».

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Τουρκία: Επιβάτες έδιωξαν υπουργό από το αεροπλάνο επειδή τους "έστησε"!

Μια διαφορετική υποδοχή επιφύλαξαν οι επιβάτες πτήσης από την Τραπεζούντα, οι οποίοι βρίσκονταν εντός του αεροπλάνου για...
20 λεπτά, περιμένοντας να φτάσει ο υπουργός Εσωτερικών, Ιντρίς Σαχίν.

Μόλις μπήκε στο αεροπλάνο, οι πολίτες άρχισαν να χειροκροτούν και να σφυρίζουν.

Ο Τούρκος υπουργός, νομίζοντας ότι τον επευφημούν τους χαιρετούσε και τους ευχαριστούσε. Ο ενθουσιασμός του, όμως, δεν κράτησε για πολύ, καθώς τα σφυρίγματα και τα χειροκροτήματα συνεχίζονταν. Όταν αντιλήφθηκε ότι τον κοροϊδεύουν, αναγκάστηκε να φύγει από το αεροπλάνο…

Οι Τουρκικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος καθυστέρησε να αποχωρήσει λόγω «επιχειρησιακών θεμάτων».

Spiegel: Μισογύνης ο Ερντογάν

Μισογύνη χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι ένας μισογύνης που ποτέ δεν κατάφερε να έρθει κοντά με τον φεμινισμό, ενώ τελευταία οι σχέσεις του με το ασθενές φύλλο ολοένα και δυσχεραίνουν.
Το Spiegel κάνει λόγο για τις διαμαρτυρίες γυναικών τις τελευταίες εβδομάδες για την αποκήρυξη των αμβλώσεων στην Τουρκία, μια απόφαση που ελήφθη από τον Τούρκο πρωθυπουργό προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να «καλύψει» τη σφαγή Κούρδων αμάχων που συνέβη το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όπως έντονα ακούγεται.
Το δημοσίευμα το χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της θητείας του.
Σχολιάζεται ακόμα το ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι βαθιά συντηρητικός άνθρωπος, και οι αντιλήψεις του για τις γυναίκες είναι παραδοσιακές και παρωχημένες, ενώ η πολιτική που ασκεί στη χώρα είναι στη βάση της πατριαρχική.
«Ο Ερντογάν δεν είναι αυτός που, όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994 είπε σε μια υπάλληλο ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί στις γυναίκες η είσοδος στους κύκλους της πολιτικής ηγεσίας, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν "ενάντια στην ανθρώπινη φύση";» ενώ επικαλείται παλαιότερη δήλωσή του ότι «δεν πιστεύει στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Τουρκία: Αναβάθμιση σε «Ba1» από Moody's

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα, σε «Ba1» από «Ba2», προχώρησε σήμερα η Moody's Investors Service, διατηρώντας θετικό το outlook για τη χώρα.


Στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επικαλείται τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Τουρκίας καθώς και την υιοθέτηση πολιτικών που δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τις εξωτερικές ανισορροπίες.
Enhanced by Zemanta

18 oι νεκροί στην Τουρκία

Δεκαοκτώ άνθρωποι, οκτώ Τούρκοι στρατιώτες και δέκα Κούρδοι μαχητές, σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις που ξέσπασαν... σε τρία στρατιωτικά φυλάκια της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και πηγές ασφαλείας.

Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο επεισόδιο των τελευταίων μηνών. Οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν σε ταυτόχρονες επιθέσεις από ένοπλα μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) με στόχο τα στρατιωτικά φυλάκια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε συγκρούσεις που ακολούθησαν, τουρκικά στρατεύματα σκότωσαν δέκα ενόπλους του PKK, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη στην επαρχία Χακάρι όπου σημειώθηκαν οι μάχες, κοντά στα ορεινά σύνορα με το Ιράκ.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Στο πλευρό της ελληνικής μειονότητας Ίμβρου και Τενέδου η ΕΕ

«Στριμώχνει» την Τουρκία η απάντηση του Füle σε ερώτηση της Μαριέτας Γιαννάκου

Η Τουρκία, ως χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ πρέπει να εγγυηθεί στην πράξη ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Ίμβρου και της Τενέδου. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του κ. Füle, αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα θέματα διεύρυνσης και της ευρωπαίκής πολιτικής Γειτονίας σε κοινοβουλευτική ερώτηση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κας Μαριέττας Γιαννάκου, σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος των Ελληνορθόδοξων πολιτών που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητα στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Επισημαίνεται, ότι στην ερώτησή της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ είχε ζητήσει από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να πάρουν σαφή θέση για τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στις δύο νήσους, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία ακύρωνε πράξη του κτηματολογίου της Ίμβρου, με την οποία μεταβιβάστηκε σε μέλος της ελληνικής μειονότητας τίτλος ιδιοκτησίας στην Ίμβρο.

Στην απάντησή του ο κ. Füle δήλωσε ενήμερος του θέματος και δεσμεύθηκε ότι θα το παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές. Συμφωνα με την Επιτροπή, «Η Τουρκία, ως χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ πρέπει να εγγυηθεί στην πράξη ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους πολίτες της ανεξάρτητα από τη γλώσσα, τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τις πολιτικές απόψεις, τα φιλοσοφικά πιστεύω, τη θρησκεία και τη σέκτα ή οποιαδήποτε άλλη σχετική προκατάληψη».

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει κατηγορηματικά ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο κατοχυρώνονται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε τα εξής: «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας έρχεται σε πλήρη αντίθεση, τόσο με τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης, όσο και με ψηφίσματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία κάνουν ιδιαίτερη μνεία στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και στη διατήρηση του διπολιτισμικού χαρακτήρα των νησιών Ίμβρου και Τενέδου. Η απάντηση του κ. Füle σαφέστατα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δικαιώνοντας ουσιαστικά τις ελληνικές θέσεις. Παρόλα αυτά, οφείλω να επισημάνω ότι πέραν της καταδίκης των αποφάσεων των τουρκικών αρχών, αναμένω συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό αυτές οι απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο»

Σοκ στην Τουρκία μεγάλη επίθεση του PKK. 8 νεκροί στρατιώτες και 16 τραυματίες στη Ν.Α.Τουρκία

Μεγάλο σοκ στον τουρκικό στρατό. 8 τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 16 τραυματίστηκαν από την επίθεση των ανταρτών του PKK στην περιοχή Ντάγλιτζα της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντάρτες του PKK εισχώρησαν στην Τουρκία από τα τουρκο-ιρακινά σύνορα, επιτέθηκαν στη φάλαγγα του τουρκικού στρατού με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν μεγάλες συγκρούσεις.

Η νομαρχία της πόλης Χακάρι μανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν και 10 αντάρτες του PKK. Η περιοχή Ντάγλιτζα προκαλεί μαύρες μνήμες στους Τούρκους καθώς το τον Οκτώβριο του 2007 αντάρτες του PKK είχαν επιτεθεί σε φυλάκιο του τουρκικού στρατού όπου είχαν σκοτωθεί 12 στρατιώτες και είχαν τραυματιστεί άλλοι 16.

Αλληλέγγυοι οι Κύπριοι δημοσιογράφοι στους φυλακισμένους Τούρκους συναδέλφους τους

Την ειλικρινή συμπάθειά της και αλληλεγγύη προς τους φυλακισμένους Τούρκους δημοσιογράφους, τόνισε η εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) Ανδρούλα Γεωργιάδου στην Ετήσια Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, οι εργασίες της οποίας έγιναν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΚ, η κ. Γεωργιάδου τόνισε ότι η «ίδια πολιτικοστρατιωτική εξουσία που διώκει τους δημοσιογράφους στην Τουρκία, εξακολουθεί να κρατά υπό κατοχή την Κύπρο, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού».

Σε διακήρυξη που ενέκρινε η Ετήσια Συνέλευση, τονίζεται ότι η Τουρκία, έχοντας στη φυλακή πάνω από εκατό δημοσιογράφους, βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο των χωρών όσον αφορά τις διώξεις δημοσιογράφων και περιφρόνησης της ελευθεροτυπίας. Η διακήρυξη καλεί την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων να συνεχίσει την εκστρατεία της υπέρ της απελευθέρωσης όλων των κρατουμένων Τούρκων δημοσιογράφων

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Νέα πυρκαγιά σε φυλακή στην Τουρκία

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα σε μια φυλακή στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου μια προηγούμενη φωτιά είχε προκαλέσει το Σάββατο το βράδυ τον θάνατο 13 κρατούμενων, μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε αυτή τη φορά από ένα κελί της πτέρυγας ανηλίκων της φυλακής Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το οποίο μετέδωσε εικόνες που έδειχναν πυκνό καπνό να βγαίνει από το σωφρονιστικό ίδρυμα και πυροσβέστες να προσπαθούν να κατασβέσουν τη φωτιά.

Η στρατοχωροφυλακή ανακοίνωσε ότι έχει σημειωθεί νέα εξέγερση των κρατούμενων στη φυλακή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι αρχές δεν ήταν αμέσως διαθέσιμες για να δώσουν πληροφορίες για το συμβάν ή για το ενδεχόμενο να υπάρχουν θύματα.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έχουν παραταχθεί γύρω από τη φυλακή και κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους κρατούμενους, έγραφε το NTV στις εικόνες που μετέδωσε.

Το Σάββατο το βράδυ είχε σημειωθεί πυρκαγιά στην ίδια φυλακή στη διάρκεια εξέγερσης κρατούμενων, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να πεθάνουν από ασφυξία και πέντε ακόμη να νοσηλευθούν. Οι εξεγερμένοι κρατούμενοι είχαν βάλει φωτιά στα κλινοσκεπάσματα και τα κρεβάτια τους, σύμφωνα με τον Τσελαλετίν Γκιουβέντς, διοικητή της φυλακής.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα κελιά τους, ανάμεσά τους και η έλλειψη κλιματιστικών την ώρα που η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Ο τοπικός Τύπος επικρίνει συχνά τις συνθήκες διαβίωσης στη Σανλιούρφα καθώς, όπως αναφέρει, στο σωφρονιστικό αυτό ίδρυμα βρίσκονται 1.000 κρατούμενοι ενώ είναι σχεδιασμένο για να στεγάζει 250

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Τουρκία: Δεκατρείς νεκροί από φωτιά σε φυλακή

Συνολικά 13 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε φυλακή της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος...


Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Τσελαλετίν Γκιουβέντς, η φωτιά στη φυλακή αυτή της επαρχίας Σανλιούρφα, στην οποία κρατούνται περίπου 1.000 άνθρωποι, εκδηλώθηκε στη διάρκεια συμπλοκής ανάμεσα στους 18 κρατουμένους ενός κοιτώνα.

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Το γράμμα Τούρκου ναυτικού στο μπουκάλι που βρέθηκε στη Σκιάθο

Ηταν Αύγουστος του 2011 και το πλοίο στο οποίο δούλευε ο 25χρονος Τούρκος ναυτικός, είχε αποκλειστεί στο λιμάνι της Τρίπολης, λόγω των ταραχών στη Λιβύη, όταν αποφάσισε να γράψει στην αγαπημένη του, να βάλει το γράμμα σε μπουκάλι και να το πετάξει στη θάλασσα. Και μπορεί η κίνηση αυτή να μην συγκίνησε την αγαπημένη του αφού δεν έφτασε ποτέ στα χέρια της. Αλλά συγκίνησε ολόκληρη τη Σκιάθο σε παραλία της οποίας το ξέβρασε πριν λίγους μήνες η θάλασσα.

Η συγκεκριμένη ιστορία στις μέρες του Facebook και του Twitter, μόνο ως κινηματογραφικό σενάριο θα μπορούσε να εκληφθεί, ωστόσο η ιστορία είναι πραγματική και έχει γίνει θέμα συζήτησης όχι μόνο στη Σκιάθο, αλλά και στην Τουρκία, όπου την πρόβαλλαν όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος», κατά τον καθαρισμό των παραλιών, ανήμερα το Πάσχα, εντόπισαν ένα πλαστικό μπουκάλι με γραπτό... περιεχόμενο. Δεν το πέταξαν. Το κράτησαν όχι μόνο γιατί ως εύρημα από μόνο του είναι εντυπωσιακό, αλλά και γιατί ο πρόεδρος του συλλόγου, Θοδωρής Τζούμας, όπως ο ίδιος αναφέρει στην «Καθημερινή» είχε συστήσει στους εθελοντές να φυλάξουν οτιδήποτε τους έκανε εντύπωση, προκειμένου να στηθεί μια έκθεση

Το γράμμα ήταν γραμμένο στα τουρκικά. Η περιέργεια και το ενδιαφέρον για την ιστορία που κρυβόταν από πίσω, όμως, κινητοποίησε τον κ. Τζούμα, ο οποίος έστειλε το γράμμα για μετάφραση, η οποία και φιλοξενήθηκε στην έκθεση.

Αποστολέας του γράμματος ήταν ο 25χρονος Τούρκος Ερσίν ο οποίος στις 10 Αυγούστου του 2011 και ενώ το εμπορικό πλοίο που επέβαινε ήταν αποκλεισμένο το λιμάνι της Τρίπολης κατά τις ταραχές στη Λιβύη αποφάσισε να γράψει στην αγαπημένη του Ντενίζ. «Αυτή τη στιγμή που σου γράφω οι βόμβες σκάνε γύρω μου, κάνοντας τη νύχτα μέρα», ανέφερε στο γράμμα του.

Η ιστορία προκάλεσε τη συγκίνηση ολόκληρου του νησιού, ωστόσο κανείς δεν ήξερε την έκβασή της. Η ιστορία άρχισε να ξανασκαλίζεται λίγο αργότερα όταν στο νησί βρέθηκε για μια εκπαιδευτική συνάντηση ένας Τούρκος, που διαφώτισε περαιτέρω την ιστορία και καθαρόγραψε την αναγραφόμενη διεύθυνση.

Ετσι, ο κ. Τζούμας απέστειλε μια φωτοτυπία του γράμματος στην Μπούρσα, όπου την παρέλαβαν οι γονείς του Ερσίν, καθώς ο ίδιος είχε μπαρκάρει.

Λίγο αργότερα ο ήχος του sms ακούστηκε στη Σκιάθο «με λένε Eρσίν Εμίρ, ψάξε με στο Facebook». Κάπως έτσι «εκσυγχρονίστηκε» η επικοινωνία. Ο Θοδωρής και ο Ερσίν έγιναν φίλοι στο facebook και συνομίλησαν στο chat. «Ξέρεις πού είναι η Σκιάθος;» ρώτησε ο Ελληνας «εδώ είσαι πια διάσημος».

«Κάθε γραμμή είναι αλήθεια» ανταπάντησε από τη Μερσίνα ο 25χρονος Τούρκος, «το συνηθίζω να ρίχνω μπουκάλια στη θάλασσα, αλλά δεν ήλπιζα να βρεθεί ποτέ!».

Το περιστατικό αναδείχθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία το παραλλήλισαν με την υπόθεση της ταινίας «Οι άνθρωποι του παππού μου», όπου ο Τουρκοκρητικός ήρωας ρίχνει μπουκάλια με σημειώματα στη θάλασσα στη διάρκεια όλης της ζωής του με την ελπίδα να φτάσουν στα Χανιά. Αφού πεθαίνει, ο εγγονός του λαμβάνει ένα πακέτο με το μπουκάλι του παππού, ένα ούζο και μια πρόσκληση για την Κρήτη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...