Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Η Τουρκία ψηφίζει Μύκονο φέτος το καλοκαίρι!

Η Μύκονος αποτελεί από φέτος τον πρώτο διεθνή προορισμό της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας BORAJET, αποδεικνύοντας την ολοένα αυξημένη ζήτηση του Νησιού των Ανέμων...ως προορισμού διακοπών και Σαββατοκύριακου για τους Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι από την περυσινή σεζόν έχουν αυξήσει τις αφίξεις τους στον ελληνικό τουριστικό προορισμό.

H τουρκική αεροπορική εταιρεία έχει προγραμματίσει για τη φετινή τουριστική περίοδο απευθείας πτήσεις μεταξύ Μυκόνου και Κωνσταντινούπολης.

Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν από τις 10 Ιουνίου και θα εκτελούνται δύο φορές την εβδομάδα, συγκεκριμένα κάθε Πέμπτη και Κυριακή, με αεροσκάφη τύπου ATR72.

Οι πτήσεις της Borajet αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τον αριθμό των Τούρκων επισκεπτών στον δημοφιλή ελληνικό προορισμό

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Σοκαριστικό βίντεο - Άντρας πέφτει στις γραμμές του τρένου και τον παρασύρει

Οι επιβάτες του τρένου που είδαν όλη τη σκηνή υπέστησαν σοκ.

Ένας 35χρονος άντρας στην Κωνσταντινούπολη για άγνωστη μέχρι τώρα αιτία έπεσε στις γραμμές του ΜΕΤΡΟ, την ώρα που ο συρμός πλησίασε, με αποτέλεσμα να τον παρασύρει και να τον τραυματίσει σοβαρότατα.

Στην Κωνσταντινούπολη ο 35 χρονος Ουναλ έπεσε στις γραμμές του μετρό την ωρα που εφτανε ο συρμός στο σταθμό Μετζιντιγεκόι το βράδυ της Κυριακής.Ο 35 χρονος είναι επιληπτικός.
Ο οδηγός του συρμού δεν πρόλαβε να σταματήσει αν και φρέναρε.
  Σώθηκεβαριά τραυματισμένος. νοσηλεύεται στην εντατική.
Οι επιβάτες έπαθαν σοκ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Στη φυλακή Τούρκος πρώην υπουργός

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Αγάρ παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές για να εκτίσει την ποινή πενταετούς φυλάκισης που του επιβλήθηκε λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ, πριν από 15 χρόνια.

Ο Αγάρ πήγε στη φυλακή Αϊντίν-Γενιπαζάρ όπου θα κρατηθεί, αφού είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του μετά την επικύρωση της ποινής του από το Εφετείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Αγάρ, πρώην επικεφαλής της τουρκικής αστυνομίας, υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης του δεξιού Κόμματος του Ορθού Δρόμου (DYP) καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 σε φυλάκιση πέντε ετών από δικαστήριο της Άγκυρας όπου δικαζόταν κατηγορούμενος ως "εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης". Το 1996, όντας υπουργός Εσωτερικών, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί --επισήμως "για λόγους υγείας"-- καθώς η υπογραφή του εμφανίστηκε σε ένα διαβατήριο και μια άδεια οπλοφορίας που είχαν παραδοθεί στον υπερεθνικιστή Αμπντουλάχ Τσατλί, τον γνωστότερο "Γκρίζο Λύκο", ο οποίος εμπλεκόταν και στην απόπειρα εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄.

Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Νοέμβριο του 1996, όταν σημειώθηκε ένα τροχαίο δυστύχημα κοντά στην κοινότητα Σουσουρλούκ. Στο δυστύχημα αυτό σκοτώθηκαν ο Τσατλί, που ήταν καταζητούμενος για φόνο από τη δεκαετία του 1970 καθώς και ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας, ο Χουσεϊν Κοτσαντάγ.

Ένας βουλευτής του DYP, ο Σεντάτ Μπουτσάκ, τραυματίστηκε. Η παράξενη αυτή "συντροφιά" έφερε στο φως τις σχέσεις της αστυνομίας με τη μαφία και ορισμένους πολιτικούς. Μια επίσημη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το 1998 επιβεβαίωσε τους δεσμούς των υπηρεσιών ασφαλείας με τις μαφιόζικες οργανώσεις που διέπραταν δολοφονίες εξ ονόματος του κράτους. "Το μέλλον της Τουρκίας είναι να ζήσουν ειρηνικά και αδελφωμένοι οι 75 εκατομμύρια κάτοικοί της. Δεν είχαμε ποτέ άλλο στόχο", είπε ο Αγάρ μπαίνοντας στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ένταση στο προξενείο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη

Πορεία με κατάληξη στο προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν το μεσημέρι Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σημερινή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων.

ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Η κόρη Τούρκου στρατηγού έμαθε για τη φυλάκισή του στον τηλεοπτικό αέρα!

Η κόρη του απόστρατου Στρατηγού Ε. Özkasnak έμαθε για τη φυλάκιση του πατέρα της ενώ παρουσίαζε ζωντανά εκπομπή στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC-e.


H İnci Özkasnak παρουσίαζε την εκπομπή της όταν είδε ξαφνικά την έκτακτη είδηση της φυλάκισης του πατέρα της.

Παρέμεινε ψύχραιμη μέχρι να …πέσουν διαφημίσεις και στη συνέχεια βγήκε από το στούντιο για να μάθει περισσότερες πληροφορίες.

Διάσημος Τούρκος πιανίστας αυτοεξορίζεται στη Ιαπωνία λόγω ισλαμιστών


Ο διεθνούς φήμης τούρκος πιανίστας Φαζίλ Σάι, ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να ζήσει εξόριστος στην Ιαπωνία, εκφράζοντας ανησυχία για την αύξηση του ισλαμικού συντηρητισμού του τουρκικού καθεστώτος.

"Είμαι 100% αποκλεισμένος από την τουρκική κοινωνία. Πιστεύω πως ήλθε ο καιρός να εγκατασταθώ στην Ιαπωνία"....

τόνισε ο Σάι, ένα από τα πιο μεγάλα σύγχρονα ταλέντα της Τουρκίας, ο οποίος δηλώνει θύμα μια κοινωνικής αδιαλλαξίας και λογοκρισίας των έργων του από το καθεστώς.
"Οταν είπα ότι είμαι άθεος, δέχθηκα προσβολές. Επιλήφθηκε η δικαιοσύνη για τα σχόλια που έγραψα στο Twitter. Είμαι ίσως ο πρώτος ανθρωπος στον κόσμο που αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής έρευνας επειδή δήλωσε άθεος", τόνισε ο Σάι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Ο πιανίστας είχε προκαλέσει τη μήνιν των συντηρητικών στην Τουρκία με τα σχόλιά του στο Twitter, τα οποία περιείχαν αιχμές κατά του ισλάμ. Ενας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Σαμίλ Ταγιάρ, προσέβαλε ανοιχτά τη μητέρα του λέγοντας ότι "βγήκε από οίκο ανοχής", προκαλώντας αναταραχή στην πολιτική τάξη, τον Τύπο και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

"Εάν καταδικαστώ σε φυλάκιση, η καριέρα μου θα τερματιστεί", πρόσθεσε ο 41χρονος μουσικός, ο οποίος περνάει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του ανάμεσα σε δυο ηπείρους.

Στο παρελθόν ο Σάι είχε δηλώσει ότι στην Τουρκία, όπου οι σύζυγοι σχεδόν όλων των πολιτικών φορούν την ισλαμική μαντήλα, οι κοσμικοί, οι οποίοι αποτελούν μειοψηφία, υφίστανται την πίεση της πλειοψηφίας, η οποία προσπαθεί να επιβάλει σε όλους, όλο και πιο ανοιχτά, έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής βασισμένο σε θρησκευτικές αξίες.

Η τουρκική νομοθεσία τιμωρεί την "προσβολή των θρησκευτικών αξιών" σε ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες μέχρι ένα έτος.

onalert

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Χημικά κατά Αρμενίων διαδηλωτών στην Αθήνα

Επεισοδιακή ήταν η αποψινή πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, που πραγματοποίησαν εκατοντάδες Αρμένιοι, ολοκληρώνοντας τις τριήμερες εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσε η Εθνική Αρμενική Επιτροπή για την 97η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Οι διαδηλωτές δεν κατόρθωσαν να πλησιάσουν στην πρεσβεία για να θυροκολλήσουν το ψήφισμα διότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ανέκοψαν την πορεία τους, κάνοντας χρήση χημικών και έτσι επέστρεψαν στην πλατεία Συντάγματος.

Τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών αφορούσαν την αναγνώριση της γενοκτονίας και την επιστροφή των τουρκοκρατούμενων εδαφών στον Αρμενικό λαό.

Της πορείας προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης (Ν. Σμύρνη) την οποία τέλεσε ο μητροπολίτης Αρμενίων Χορέν Τογκραματζιάν.

Στεφάνια κατέθεσαν ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα Γκαγκίκ Γαλατζιάν, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Αρμενίας Σαμβέλ Ραμαζιάν, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Φούντας, ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης και η εκπρόσωπος της Αρμενικής Παροικίας Αλίς Παρατζιάν.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος της Αρμενικής Παροικίας καταδίκασε, σε σύντομη ομιλία της, όχι μόνο την συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την γενοκτονία αλλά και τις απειλές που εξαπέλυσε προς την γαλλική κυβέρνηση όταν η τελευταία την αναγνώρισε. Τέλος πρότεινε προς τις θετικά διακείμενες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλικής γερουσίας και να ποινικοποιήσουν την άρνηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Ναυπηγική υπερδύναμη έφτιαξε η Τουρκία

CTLongford.JPG
 (Photo credit: nbpetersen)
Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Δύο εκ των γνωστότερων τουρκικών ναυπηγικών επιχειρήσεων συγχωνεύονται στην μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα της Ανατολικής Μεσογείου την ώρα που στην Ελλάδα ο αλλεπάλληλες συσκέψεις και αποφάσεις για την διαχείριση της κρίσης στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΕΖ Πειραιώς-Περάματος) αδυνατούν να βγάλουν τον κλάδο από το αδιέξοδο και οι μεγάλες ναυπηγικές επιχειρήσεις της χώρας κλυδωνίζονται. Η πάλαι ποτέ κραταιά ελληνική ναυπηγική βιομηχανία έχει πλέον να αντιμετωπίσει τον ισχυρό τουρκικό ανταγωνισμό μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια από την έδρα της.

Η κρίση στη ναυτιλία αλλά και ο ανταγωνισμός από την Ασία έχουν χτυπήσει και την πόρτα της Τουρκίας αλλά σε αντίθεση με την Ελλάδα οι εξελίξεις για την αντιμετώπισή της εκεί είναι ραγδαίες. Έτσι τα Desan Shipyard και Yardgem Docks στην Τούζλα αποφάσισαν τον συνασπισμό τους στην νέα εταιρεία με την ονομασία Desan Yardgem United Shipyards. Ο επιχειρηματικός όμιλος Kaptanoglu Holding απέκτησε την Desan Shipyard το 2006, επένδυσε άμεσα 26 εκατ. δολ., 15 εκατ. εκ των οποίων πήγαν σε νέες υποδομές. Η Yardgem ανήκει στην Yardimci Shipping, συμφερόντων της οικογενείας Ocal και ιδρύθηκε το 2004.

Η νέα επιχείρηση θα διαθέτει 4 πλωτές δεξαμενές και 6 ναυπηγικές γιάρδες ανά την χώρα. Παράλληλα θα προσφέρονται πλέον και ακόμα χαμηλότερες τιμές δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις για τις ελληνικές ανταγωνίστριες. Οι διοικήσεις των τουρκικών ναυπηγείων κάνουν λόγο για αυξανόμενη ζήτηση για επισκευές μεσοπρόθεσμα και η Desan «χτυπάει» και έργο-μαμούθ των τουρκικών ενόπλων δυνάμενων αξίας 1 δισ. δολ.

Υπενθυμίζεται πως το Δεκέμβριο όταν η ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει το καθεστώς επιδοτήσεων στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία και ενώ Ελευσίνα και  Θεσσαλονίκη επιχειρούν να μπουν στο χάρτη των διεθνών ναυπηγο-επισκευαστικών εργασιών, η Άγκυρα κατάργησε τους φόρους για όλους όσους αποφασίζουν να χτίσουν πλοία στις γιάρδες της.

Η απόφαση της Τουρκίας μάλιστα ανακοινώθηκε λιγότερο από ένα 24ωρο μετά από την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει τους νέους αναθεωρημένους κανόνες για την αξιολόγηση των κρατικών ενισχύσεων στη ναυπηγική βιομηχανία της. Οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν έως τα τέλη του 2012 και ουσιαστικά επιτρέπουν την έως και κατά 10% επιδότηση του κόστους πλοίων τα οποία θα χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και θα φέρνουν καινοτόμα δεδομένα.

Η ναυπηγική και η ναυτιλιακή βιομηχανία της Τουρκίας αποδεικνύεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική και δεν είναι λίγοι οι Έλληνες πλοιοκτήτες που αδυνατώντας να εξασφαλίσουν έγκαιρες (βλέπε απεργίες) και ολοκληρωμένες υπηρεσίες στην Ελλάδα προσφεύγουν στις υπηρεσίες τουρκικών ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων. Σημειώνεται ότι ήδη η γειτονική χώρα αποτελεί μεγάλη δύναμη στις διαλύσεις πλοίων ενώ έχει σημαντικό μερίδιο μεταξύ των ναυπηγείων της Ευρώπης και στην ναυπήγηση ποντοπόρων πλοίων.

Οι τιμές που χρεώνουν τα μεγάλα ξένα ναυπηγεία σε Ασία αλλά και αλλού έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά. Ο πόλεμος τιμών που λαμβάνει χώρα μεταξύ των μεγάλων ναυπηγικών δυνάμεων, δηλαδή της Κίνας, της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας, προκειμένου να προσελκύσουν δουλειές, έχει οδηγήσει τις τιμές για τα νεότευκτα πλοία σε χαμηλά 10 ετών συμπαρασύροντας χαμηλότερα και πολλά από τα τιμολόγια για επισκευές και μετατροπές, το βασικό δηλαδή αντικείμενο εργασίας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου.

Οι ναυλομεσιτικοί οίκοι που καταγράφουν τις τιμές δεν προλαβαίνουν κάθε εβδομάδα να τις διορθώνουν με χαμηλότερες. Την ίδια ώρα τα τουρκικά ναυπηγεία λειτουργούν με υποδιπλάσιο κόστος από τα ελληνικά, φέρνοντας τον ανταγωνισμό «στην πόρτα μας».

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ελλάδα το κόστος εργασίας ανέρχεται στα 4 με 5 ευρώ ανά κιλό δουλεμένης λαμαρίνας, τη στιγμή που στην Τουρκία δουλεύουν με μόλις 2 δολάρια ανά κιλό. Και παρά το γεγονός ότι ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ζήτηση για ελληνικά χέρια εξαιτίας της υψηλής τεχνογνωσίας και ποιοτικής δουλειάς που μπορούν να κάνουν, οι απεργίες που τα συνδικάτα αποφασίζουν καθιστούν αβέβαιους τους χρόνους ολοκλήρωσης των εργασιών.



capital.gr
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ελληνοτουρκική μουσική συνάντηση

Το Σάββατο 28 Απριλίου 2012 (ώρα 21.00) ο Cihan Turkoglu (σάζι και τραγούδι) συναντά τον Νίκο Παραουλάκη (νέι) για να παρουσιάσουν στο κοινό μουσικά κομμάτια από διαφορετικές περιοχές και κουλτούρες της Τουρκίας, όπως τραγούδια των Αλεβί-Μπεκτασί, τραγούδια από τη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Θράκη, την Μικρά Ασία, οργανικά κομμάτια που απαιτούν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και διάφορους παραδοσιακούς χορούς της Ανατολής: Karsilama-Misket-Halay-Horon-Zeybek, συνδεόμενα μεταξύ τους με αυτοσχεδιασμούς.
Θα παρουσιάσουν ακόμα κάποια επιλεγμένα κομμάτια του Asik Veysel, του μεγάλου βάρδου και ποιητή, για την επέτειο του θανάτου του.
Όλα αυτά συναντιούνται στον ιδιαίτερο ήχο του συνδυασμού των δύο οργάνων, σάζι και νέι, αλλά και στον μοναδικό χαρακτήρα των δύο μουσικών.
Είσοδος:12€
Πολυχώρος Διέλευσις, Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη,  Αθήνα.
Τηλ.: 210 86 13 739

Τουρκία: Νέες συλλήψεις αξιωματικών για το πραξικόπημα του 1997

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΒΡΕΝ
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη έναν απόστρατο στρατηγό και αρκετούς άλλους αξιωματικούς του στρατού, οι οποίοι φέρονται να είχαν εμπλακεί στο πραξικόπημα του 1997.

Δεύτερος γύρος συλλήψεων

Οι συλλήψεις 12 αξιωματικών εν αποστρατεία και εν ενεργεία σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας σηματοδοτούν τον δεύτερο γύρο συλλήψεων για το πραξικόπημα αυτό. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο υποστράτηγος Ερόλ Οζκασνάκ, που ως γενικός γραμματέας του γενικού Επιτελείου Στρατού ήταν τρίτος στην ιεραρχία την εποχή του πραξικοπήματος.

Η αστυνομία έκανε έφοδο στα σπίτια των αξιωματικών σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας, περιλαμβανομένης της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τεσσάρων εν ενεργεία και οκτώ εν αποστρατεία αξιωματικών του τουρκικού στρατού.

Στις 12 Απριλίου σε μια παρόμοια επιχείρηση της αστυνομίας είχαν συλληφθεί αρκετοί πρώην στρατηγοί, ανάμεσά τους και ο Τσεβίκ Μπιρ, που θεωρείται εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

Τα γεγονότα του 1997 χαρακτηρίζονται συχνά στην Τουρκία ως «μεταμοντέρνο πραξικόπημα», καθώς οι στρατηγοί εξεδίωξαν την κυβέρνηση χωρίς την επέμβαση του στρατού, ενώ δεν αντικατέστησαν την πολιτική διοίκηση από στρατιωτικό καθεστώς.

Οι νέες αυτές έρευνες εναντίον αξιωματικών γίνεται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του στρατού, που στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, όμως πλέον έχει δει τις εξουσίες του να περιορίζονται.

Συλλήψεις 16 Κούρδων γιατί πετούσαν αυγά στην τουρκική πρεσβεία

Δεκαέξι Κούρδοι συνελήφθησαν το μεσημέρι από αστυνομικές δυνάμεις, γιατί πέταξαν αυγά και άλλα αντικείμενα κατά του κτιρίου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.


Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ομάδα Κούρδων έφτασε έξω από την πρεσβεία μεμονωμένα και απρογραμμάτιστα και άρχισαν να εκσφενδονίζουν τα αντικείμενα εναντίον του κτιρίου.

Οι 16 συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Στην Φενέρ η Παπαχρήστου

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Νέων της ΑΕΚ στο τριπλούν θα αγωνιστεί για δύο αγώνες με την φανέλα της τουρκικής ομάδας

Η Βούλα Παπαχρήστου κρατάει ψηλά τη σημαία της ΑΕΚ εδώ και αρκετά χρόνια και αυτό είναι αρκετό για να αγωνιστεί σαν μια από τις κορυφαίες αθλήτριες του στίβου στην Φενερμπαχτσέ.

Η τουρκική ομάδα συνηθίζει κάθε χρόνο να διαλέγει αθλητές που έχουν τις δυνατότητες και μπορούν να τις δώσουν σημαντικούς βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει στο Διασυλλογικό πρωτάθλημα της Τουρκίας, που διεξάγεται στις 19-20 Μαΐου.

Άλλωστε όλοι οι σύλλογοι δίνουν σεβαστό ποσό κάθε φορά και αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για κάθε Έλληνα-ειδικά-αθλητή, από την στιγμή που η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, αλλά και στην Ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ.

Έτσι η πρωταθλήτρια της Ένωσης θα αγωνιστεί με την φανέλα της τουρκικής ομάδας τον Μάιο, αλλά και τέλη Ιουνίου, χωρίς αυτό να την εμποδίζει να λαμβάνει μέρος και σε άλλες διοργανώσεις με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα.

Πηγή: aek365.com

Cumhuriyet: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Με μεγάλη καθυστέρηση που φτάνει ακόμη και τους πέντε μήνες παίρνουν το μισθό τους οι εργαζόμενοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και αυτό χτυπήθηκε από την κρίση, αναφέρει σήμερα δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.

Οπως υποστηρίζει η Cumhuriyet «η κρίση χτύπησε τους εργαζόμενους στο Πατριαρχείο», με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν εισπράττουν πλέον κανονικά τους μισθούς τους.

Μάλιστα η εφημερίδα εκτιμά ότι η καταβολή των μισθών γίνεται με καθυστέρηση τεσσάρων ή ακόμα και πέντε μηνών.
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Λέσβος: Έρχονται για γυρίσματα τηλεοπτικής υπερπαραγωγής, Τούρκοι αστέρες!

Το σίριαλ που θα γυριστεί θα προβληθεί τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα...


Μία πολύ μεγάλη προβολή της Λέσβου αναμένεται να γίνει, από αστέρες της Τουρκικής τηλεόρασης. 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

"Απαράδεκτες, οι τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Κύπρου"

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν τις απειλές, που διατυπώνει τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα κατά της Κύπρου  μετά τις συνομιλίες που είχε με την Κύπρια ομόλογό του, Ερατώ Μαρκουλλή. Επιπλέον, ο κ. Λίμπερμαν υπέδειξε ότι όλα τα προβλήματα και όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με διάλογο.

 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

To Πάσχα των Ορθόδοξων στην Τουρκία

Ορθόδοξες και Ανατολικές Εκκλησίες γιόρτασαν χθες το Πάσχα στις Ανατολικές και Νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ταυτόχρονα στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη, είχαν συγκεντρωθεί πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Το Ορθόδοξο Πάσχα εορτάστηκε από τις κοινότητες των νεστοριανών Ασυρίων σε δεκάδες εκκλησίες στις επαρχίες Mardin και Midyat στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει τό πρακτορείο στην Ανάσταση που εορτάστηκε στο μοναστήρι Deyrulzafaran, και την εκκλησία του 6ου αιώνα Kirklar, όπου οι πιστοί παρακολούθησαν τον πατέρα Gabriyel Akyüz, να διαβάζει ύμνους και ευαγγελικές περικοπές στην τουρκική, την αραβική και την αραμαϊκή γλώσσα, τη γλώσσα της ασσυριακής κοινότητας.

Ορθόδοξοι χριστιανοί του Πατριαρχείου της Αντιοχείας, (σήμερα στην Δαμασκό) γιόρτασαν την Ανάσταση σε πολλές εκκλησίες στην Antakya (Αντιόχεια) της επαρχίας HATAY (Αλεξανδρέττα).

Στην Antakya ο Τούρκος υπουργός δικαιοσύνης Sadullah Ergin, συμμετείχε στον εορτασμό στον αυλόγυρο της εκκλησίας.

Ο κ. Ergin, δήλωσε ότι η παρουσία του γίνεται σε πνεύμα «αδελφοσύνης και ειρήνης» ανάμεσα στις διάφορες εθνοτικές κοινότητες της Τουρκίας.

Βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος (AKP) αλλά και του κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP), συμμετείχαν επίσης στους εορτασμούς της Αναστάσεως.
Enhanced by Zemanta

Σεισμός στην Τουρκία

Σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13.19 στην Τουρκία. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 14 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Saphane.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 5 χλμ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ερντογάν: " Τι θα συμβεί αν πεθάνω; Πρέπει οι πολίτες να είναι έτοιμοι"

Η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού σόκαρε τόσο τους δημοσιογράφους όσο και τους Τούρκους πολίτες...

Ο Ερντογάν σόκαρε τους δημοσιογράφους με τις δηλώσεις του λίγο πριν το ταξίδι της επιστροφής τους απο την Κίνα καθώς μίλησε για το ενδεχόμενο του θανάτου του!

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Κυπριακό: Υπέρ «δύο κρατών και δύο κυβερνήσεων» ο Μπαγίς

Τη δημιουργία στην Κύπρο, «δύο κρατών, δύο κυβερνήσεων και δύο κοινοβουλίων» υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγκίς -προσπαθώντας συγχρόνως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες απειλές της Αγκυρας για προσάρτηση των κατεχομένων στη βόρεια Κύπρο - σε δηλώσεις του σε Αυστριακούς και Δανούς δημοσιογράφους, στις οποίες αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα στις αυστριακές εφημερίδες «Κουρίρ» και «Ντερ Στάνταρντ».
Ο Τούρκος υπουργός τονίζει πως η Αγκυρα δεν αναμένει τίποτε από την προεδρία που θα ασκεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ αναφερόμενος στην απαίτηση της ΕΕ από την Τουρκία να επεκτείνει την Τελωνειακή Ένωση στην Κύπρο και να ανοίξει τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνει πως αυτό η Τουρκία θα το έκανε αμέσως εάν και η ΕΕ άρχιζε το απευθείας εμπόριο με τη Βόρεια Κύπρο.
Στη συνέχεια, ο Εγκεμέν Μπαγκίς αναρωτιέται, γιατί μπορεί να είναι πρόβλημα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, η επανένωση του νησιού, τη στιγμή που δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την ένταξη του «ελληνικού τμήματος» στην ΕΕ.
Στις δηλώσεις κατά τη συνάντησή του στην Κωνσταντινούπολη, με δημοσιογράφους από την Αυστρία και τη Δανία, δύο χώρες με έντονες επιφυλάξεις κατά μιας ένταξης της Τουρκίας, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατηγορεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι χρησιμοποιούν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και τους Ευρωπαίους πολιτικούς πως, με την αντίθεσή τους στην ένταξη, επιδιώκουν εσωκομματικά οφέλη και είναι υπεύθυνοι για την επιθετική στάση πολλών Ευρωπαίων κατά της Τουρκίας.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει «άνευ σημασίας» την «προνομιακή σχέση της ΕΕ με την Τουρκία» που προωθεί η Αυστρία αντί μιας πλήρους ένταξης, μια εκδοχή, που όπως λέει, δεν υπάρχει, ενώ επισημαίνει πως, αν κάποιος θέλει να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τότε χρειάζεται την ομοφωνία όλων των χωρών και αυτή επίσης δεν υπάρχει.
Υπενθυμίζοντας, πως η Τουρκία είναι γνωστή για τη «μεγάλη υπομονή» της, προειδοποιεί στη συνέχεια ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται ούτε να υποχωρήσει ούτε και να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για την ένταξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως μια χώρα που περίμενε 40 χρόνια για να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή ένας πολιτικός, όπως ο Νικολά Σαρκοζί, λέει κάποιες αγένειες.
Εκφράζει ακόμη τη δυσαρέσκειά του στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου, σημειώνοντας πως η Τουρκία αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τις άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Βαλκανίων και κατηγορώντας συγχρόνως τα υπουργεία Εσωτερικών Γερμανίας και Αυστρίας ότι θέτουν εμπόδια στην απελευθέρωση του υπάρχοντος καθεστώτος.
Προσθέτει δε, πως, εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει εντολή έναρξης διαπραγματεύσεων στο συγκεκριμένο θέμα, τότε η Τουρκία θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής των μεταναστών, οι οποίοι περνούν παράνομα τα τουρκικά σύνορα και εισέρχονται στην Ευρώπη.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Αποφυλακίζεται ο εκδότης Ραγκίπ Ζαράκολου, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση του Τούρκου συγγραφέα και εκδότη Ραγκίπ Ζαράκολου, ο οποίος ωστόσο θα δικαστεί με την κατηγορία της συνωμοσίας με Κούρδους αντάρτες, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε συλληφθεί στα τέλη Οκτωβρίου μαζί με την συνταγματολόγο και μέλος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Μπούσρα Ερσανλί. Οι δύο συλληφθέντες θεωρήθηκαν ύποπτοι για σχέσεις με την Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK) που η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διατηρεί δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι NTV αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι 14 ύποπτοι, οι οποίοι είχαν προφυλακιστεί στο πλαίσιο αυτής της δικαστικής έρευνας. Η σύλληψή τους είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και διαμαρτυριών τόσο στην Τουρκία, όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά 193 ύποπτοι, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν προφυλακισμένοι, θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 2 Ιουλίου. Ο Ζαράκολου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης» ενώ η Ερσανλί αντιμετωπίζει βαρύτερη ποινή (15 χρόνια κάθειρξη) αφού κατηγορείται ως «υπεύθυνη τρομοκρατικής οργάνωσης».
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές η KCK θέλει να υποκαταστήσει το τουρκικό κράτος στις κοινότητες των επαρχιών με κουρδικό πληθυσμό, δημιουργώντας ένα διοικητικό μηχανισμό παράλληλο με τους επίσημους κρατικούς θεσμούς.

Υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 

Ο Ραγκίπ Ζαράκολου είναι μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία και έχει υποστεί πολλές ακόμη διώξεις στη γειτονική χώρα για τη δράση του, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών έχει υποστεί αλλεπάλληλες διώξεις λόγω των αγώνων του υπέρ των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και της έκδοσης πολλών βιβλίων στην Τουρκία για τις Γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών των Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων και Ασσυρίων.
Έχει επισκεφτεί αρκετές φορές στην Ελλάδα, προσκεκλημένος διαφόρων φορέων, για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις. Είχε μέρος ως εισηγητής στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Τρεις Γενοκτονίες, μια Στρατηγική», το Σεπτέμβριο του 2010, στην Αθήνα, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής και στην εκδήλωση της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας για τη Γενοκτονία, το Μάιο του 2011, όπως επίσης και σε εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής.
Ο Ραγκίπ Ζαράκολου ίδρυσε το 1977 την εκδοτική εταιρεία Μπελγκέ μαζί με τη σύζυγό του και πολλές φορές προκάλεσε την οργή της εκάστοτε κυβέρνησης, δημοσιεύοντας βιβλία Αρμένιων, Ελλήνων και Κούρδων συγγραφέων, για θέματα που «ενοχλούν» όπως είναι η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών και κυρίως των Αρμενίων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 1971 ως το 1991 του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, ενώ το 1995 το γραφείο του δέχθηκε βομβιστική επίθεση από ακροδεξιά οργάνωση. Ο Μπιερν Σμιθ-Σίμονσεν, διευθυντής της αρμόδιας επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών μέλος της οποίας είναι και ο ίδιος, σε ανακοίνωσή του αμέσως μετά την σύλληψή του, χαρακτήρισε τον Ζαράκολου «καμάρι του εκδοτικού χώρου» και «φάρο της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία», ενώ από τότε είχε κάνει την πρόταση: «Ο Ζαρακολού δεν ανήκει στη φυλακή, αξίζει ένα βραβείο Νόμπελ». Σ’ αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν και οι Σουηδοί βουλευτές προτείνουν να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης. Πιστεύουν πως ο Τούρκος εκδότης είναι ένα από τα σύμβολα της ελευθερίας του τύπου και την υπεράσπισης των δικαιωμάτων του τύπου.
Enhanced by Zemanta

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Τουρκία: Κατέρρευσε γέφυρα την ώρα που περνούσαν αυτοκίνητα [βίντεο]

Μία απίστευτη τραγωδία συνέβη στην βόρεια Τουρκία, όταν...

κατέρρευσε μία γέφυρα παίρνοντας στον πάτο του ποταμού 17 άτομα.

H γέφυρα βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Filyos στην Caycuma στην περιοχή Zonguldak.

Δείτε το φοβερό βίντεο την ώρα της κατάρρευσης ΕΔΩ

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

«Αν δεν σταματήσουν οι βιαιότητες θα λάβουμε μέτρα»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα λάβει μέτρα αν το συριακό καθεστώς δεν σεβαστεί την ημερομηνία της 10ης Απριλίου που έχει οριστεί ως διορία για τον τερματισμό των βιαιοτήτων, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Τουρκικός Τύπος: Η δίκη του πραξικοπηματία Εβρέν σε όλα τα πρωτοσέλιδα

Ολες οι τουρκικές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους έχουν ως βασικό θέμα τη δίκη των πρωτεργατών τους στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980.
Στην ιστορική αυτή δίκη θα δικαστεί ο πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν και ο πρώην πτέραρχος Ταχίν Σαχίνκαγια.

«Το κοινοβούλιο τώρα παίρνει τη διοίκηση» είναι ο τίτλος της Radikal που θυμίζει πως το 1980 στην ομιλία του Εβρέν το 1981 στα βουλευτικά έδρανα είχαν κάτσει «οι πασάδες» δηλαδή οι στρατηγοί της εποχής. «Τώρα το κοινοβούλιο θα βρίσκεται στην θέση του κατηγόρου».

«Ο τελευταίος κατηγορούμενος της 12ης Σεπτεμβρίου» είναι ο τίτλος της Μilliyet η οποία θυμίζει πως με το στρατιωτικό πραξικόπημα 98.000 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε παράνομες οργανώσεις, 71.000 δικάστηκαν. Καταδικάστηκαν 517 άτομα σε θανατική ποινή, 50 εκτελέστηκαν και 117 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων.

«Πραξικοπηματία σήκω όρθιος» είναι ο τίτλος της Sabah η οποία αναφέρει πως « αυτή η δίκη είναι η πιο σημαντική τη Τουρκικής Δημοκρατίας καθώς για πρώτη φορά δικάζονται οι πραξικοπηματίες».


Τουρκία: Φόρμουλα δύο κρατών στην Κύπρο και αμοιβαιότητα για τη Χάλκη

Η Κλίντον χαμογελαστή σφίγγει το χέρι του Νταβούτογλου
Προς πλήρη επιβεβαίωση εκείνων που επιμένουν ότι οι κατά καιρούς διακηρύξεις της Αγκυρας στερούνται ουσίας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκαθάρισε προς την Χίλαρι Κλίντον ότι η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο μοιάζει αναπόφευκτη αν δεν ευοδωθούν οι συνομιλίες μέχρι την 1η Ιουλίου όταν η Λευκωσία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Πρόσθεσε δε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πρέπει να γίνει υπό καθεστώς αμοιβαιότητας με τη διεύρυνση των θρησκευτικών ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και η επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ είχαν εκτενή συνομιλία επί των δύο ζητημάτων στο περιθώριο της Διάσκεψης των «Φίλων της Συρίας» την περασμένη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό. Σταδιακά, το πρόβλημα επανέρχεται στην ατζέντα της αμερικανικής πλευράς και για αυτό η κυρία Κλίντον θέλησε να πληροφορηθεί τι σκέπτεται η Αγκυρα.


Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου θα απωλέσει την υπομονή του αν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν φέρουν αποτέλεσμα μέχρι την 1η Ιουλίου, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρεται στο δημοσίευμα, η φόρμουλα των δύο κρατών θα προκύψει ως η μοναδική λύση για το πολιτικό μέλλον του νησιού.

Ο κ. Ερογλου άλλωστε έστειλε πρόσφατα επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι – μουν με την οποία εμφανίζεται ανοιχτός στην ενότητα της εκτελεστικής εξουσίας και έτοιμος να συζητήσει σοβαρά τη διασταυρούμενη ψήφο, δεσμευόμενος μάλιστα να τηρήσει πιο εποικοδομητική στάση στο περιουσιακό. Ωστόσο, όλα αυτά αναφέρονται υπό την προϋπόθεση ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα προχωρήσουν στη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης πριν από την έναρξη της κυπριακής προεδρίας.

Κρίσιμη ημερομηνία για το μέλλον των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι όπως φαίνεται η 19η Απριλίου. Τότε αναμένεται να διεξαχθεί η συνάντηση του κ. Μπαν με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Το μείζον ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι αν ο κ. Ντάουνερ θα εισηγηθεί προς τον Γενικό Γραμματέα τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης ή θα προτείνει αλλαγή της διαδικασίας, ενδεχομένως και με κατάργηση της «κυπριακής ιδιοκτησίας των συνομιλιών» σε συνδυασμό με τη συνέχισή τους και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ. Εμείς τη Χάλκη, οι Ελληνες τους μουφτήδεςΗ κυρία Κλίντον εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα βήματα τα οποία έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Ερντογάν στο ζήτημα της ενίσχυσης και του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε προς τον κ. Νταβούτογλου ότι αναμένει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κάτι που είχε πει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στη Σεούλ της Κορέας (στο περιθώριο του G20).

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών όμως απάντησε ότι η Αγκυρα εργάζεται μεν επί του ζητήματος αυτού, αλλά συμπλήρωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να διευθετήσει θέματα που άπτονται της διατήρησς των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, εννοώντας προφανώς την εκλογή και όχι τον διορισμό των μουφτήδων καθώς και εκπαιδευτικά ζητήματα. «Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επισπεύσει την αλλαγή στην Τουρκία» αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της «Χουριέτ», προσθέτοντας ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε ότι «υπάρχουν ενδείξεις και αναμενόμενες θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα» – χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.


ΤΟ ΒΗΜΑ

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Η Τουρκία απαγορεύει στην Ελλάδα να κάνει ασκήσεις στη... Σαμοθράκη

Με ρητή ανακοίνωση η Τουρκία... απαγορεύει στην Ελλάδα να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επικαλούμενη την Συνθήκη του 1914 και την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Τουρκία: Μετά την 1η Ιουλίου θα διχοτομήσουμε την Κύπρο

Την διχοτόμηση της Κύπρου προωθούν και επίσημα πλέον του Τούρκοι, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα «οδηγηθούν σε αυτήν την λύση», εάν δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη στο Κυπριακό μέχρι την 1η Ιουλίου.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Δύο τραυματίες από έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από την έκρηξη βόμβας σε εργατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν, μερικές ώρες μετά την εξουδετέρωση άλλου εκρηκτικού μηχανισμού σε περιοχή κοντά σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν τα δύο αυτά περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους. Κούρδοι αυτονομιστές, Ισλαμιστές, ακροδεξιές και ακροαριστερές οργανώσεις έχουν στο παρελθόν πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις στη χώρα.

Ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή Γκαζιοσμανπασά στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη και στην οποία δραστηριοποιούνται ακροαριστερές οργανώσεις και Κούρδοι μαχητές.

Νωρίτερα σήμερα η τουρκική αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικό μηχανισμό κοντά σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και ένα πρώην οθωμανικό παλάτι στην περιοχή Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε ένα πακέτο, για το οποίο η αστυνομία ειδοποιήθηκε από περαστικούς. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη του μηχανισμού.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση αυτού του εκρηκτικού μηχανισμού κοντά στο Swissotel.

Δεκάδες διπλωμάτες και υπουργοί είχαν συγκεντρωθεί χθες στην Κωνσταντινούπολη για τη διάσκεψη των «Φίλων του Συριακού Λαού», η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεδριακό κέντρο κοντά σε ένα άλλο μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης, το Hilton.
Enhanced by Zemanta

ΟΑΣΕ: Αύξηση του αριθμού των φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Τουρκία

Περίπου 95 δημοσιογράφοι τελούν σήμερα υπό κράτηση στην Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος εξέφρασε ανησυχία γι' αυτό και κάλεσε τις τουρκικές αρχές να τροποποιήσουν τη νομοθεσία που ισχύει για τα μέσα ενημέρωσης.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν διώκεται ο Μπαγίς για την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Οι εισαγγελικές αρχές της Ζυρίχης δεν θα κινήσουν ποινική διαδικασία σε βάρος του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς επειδή είχε διπλωματική ασυλία όταν, σε ταξίδι του στην πόλη, αρνήθηκε την αρμενική γενοκτονία του 1915.

Η εισαγγελία συμβουλεύτηκε για το θέμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να ασκήσει διώξεις γιατί ο Μπαγίς είχε ασυλία κατά τη διαμονή του στη χώρα.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε πάντως επιβεβαιώθηκε ότι ο Τούρκος υπουργός αρνήθηκε την αρμενική γενοκτονία μιλώντας σε ένα δημοσιογράφο, στο περιθώριο μιας συναυλίας στη Ζυρίχη. Οι δηλώσεις του βιντεοσκοπήθηκαν και μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση, το Διαδίκτυο και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Στην Ελβετία δηλώσεις τέτοιου είδους διώκονται με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Ο Μπαγίς είχε συλληφθεί στη Ζυρίχη αφού, επιστρέφοντας από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, παρακολούθησε τη συναυλία της Τουρκάλας τραγουδίστριας Σεζέν Ακσού. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Today's Zaman, ο υπουργός είπε: «Βρισκόμαστε στην Ελβετία και σας δηλώνω ότι τα γεγονότα του 1915 δεν ήταν γενοκτονία. Ας έρθουν να με συλλάβουν».
Enhanced by Zemanta

Ξεκινάει η δίκη του Εβρέν για το πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία

Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος του 1980, ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας και πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν θα καθίσει την Τετάρτη στο εδώλιο, μαζί με άλλο ένα μέλος της στρατιωτικής χούντας, τον απόστρατο πτέραρχο Ταχσίν Σαχίνκαγια, σε μια δίκη χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της χώρας.

Για πρώτη φορά οι πραξικοπηματίες καλούνται να δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη, σε μια δίκη που, για πολλούς παρατηρητές, συνιστά το τελευταίο επεισόδιο στον «πόλεμο» μεταξύ της ισλαμικής, συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του στρατού.
Οι δύο κατηγορούμενοι στη δίκη αυτή, περίπου 32 χρόνια μετά τα γεγονότα του 1980, είναι πλέον σε βαθύ γήρας: ο Εβρέν, πρόεδρος της Τουρκίας μεταξύ 1982-89, είναι 94 ετών ενώ ο Σαχίνκαγια έκλεισε τα 86. Και οι δύο παρακολουθούνται από γιατρούς γιατί η υγεία τους είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Για αυτό και οι συνήγοροί τους ζήτησαν να μην παραστούν στο δικαστήριο. «Αν μπορεί, θα πάει στο δικαστήριο, όμως η υγεία του είναι ασταθής», είπε ένα μέλος της οικογένειας του Εβρέν.
Το δικαστήριο έχει ήδη φροντίσει ώστε οι δύο κατηγορούμενοι να μπορέσουν να καταθέσουν μέσω τηλεδιάσκεψης από το κρεβάτι τους στο νοσοκομείο, εφόσον δεν είναι σε θέση να παραστούν στη δίκη.
Εάν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη για «εγκλήματα κατά του κράτους».
Δεκάδες θύματα της στρατιωτικής χούντας σχεδιάζουν να διαδηλώσουν έξω από το δικαστικό μέγαρο της Άγκυρας.
Υποστηρίζοντας ότι παραμένουν πιστοί στην αποστολή τους να διατηρήσουν ακέραια τα κεμαλικά ιδεώδη που εισήγαγε ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, οι στρατιωτικοί ανέτρεψαν τρεις φορές, το 1960, το 1971 και το 1980, τις εκλεγμένες κυβερνήσεις της Τουρκίας. Το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 ήταν το πιο αιματηρό: εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, σε περίπου 250.000 από αυτούς ασκήθηκε δίωξη, πενήντα κρατούμενοι εκτελέστηκαν και δεκάδες άλλοι πέθαναν στη φυλακή από τα βασανιστήρια.
Οι στρατηγοί δικαιολόγησαν την επέμβασή τους υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία βρισκόταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, με καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ ακροαριστερών ή ακροδεξιών οργανώσεων, μεταξύ τους ή με την αστυνομία.
Για πολλά χρόνια ο Εβρέν και οι άλλοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος απολάμβαναν ασυλία και δεν είχαν διωχθεί ποινικά. Ωστόσο η ασυλία τους τερματίστηκε το 2010, με την τροποποίηση του Συντάγματος που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του Ερντογάν.
«Προτιμώ ν' αυτοκτονήσω παρά να με δικάσουν», είχε πει ο Εβρέν πριν του ασκηθεί δίωξη, πέρσι.
Enhanced by Zemanta

Αγριο ξύλο στο τουρκικό κοινοβούλιο για την παιδεία

Στα χέρια πιάστηκαν βουλευτές του τουρκικού κοινοβουλίου, με αφορμή τη συζήτηση και την ψήφιση ενός νομοσχεδίου για την παιδεία ενώ δεν παρέλειψαν να ανταλλάξουν και τις απαραίτητες… καρέκλες!

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Η Τουρκία κατασκευάζει υποθαλλάσσιο αγωγό νερού προς την Κύπρο!

Το σχέδιο για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού, προς το ψευδοκράτος στην Βόρεια Κύπρο, ανακοίνωσε η Τουρκία με τη θεμελίωση νέου φράγματος στο ψευδοκράτος.

Μελλοντικός στόχος, η μεταφορά νερού και στη Γάζα!!

Την αποκάλυψη του σχεδίου την έκανε ο Υπουργός Δασών και Υδάτινων Πόρων Βεϊσέλ Έρογλου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που χρηματοδοτείται από την Άγκυρα, θα κατασκευαστεί ένας υποθαλάσσιος αγωγός από το νοτιότερο σημείο της Τουρκίας στην περιοχή Ανάμουρ, προς στη Βόρεια Κύπρο.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...